Crin Antonescu, despre relația cu sistemul: Eu nu am fost niciodată sprijinit nici cât am fost în funcţii publice, nici după aceea, nici acum

Antonescu a fost întrebat, în cadrul emisiunii de la Digi 24 în care și-a anunțat „suspendarea” candidaturii, despre veridicitatea informațiilor conform cărora fostul director al SRI, Eduard Hellvig, actualmente membru PNL, ar fi „insistat” pentru susținerea candidaturii sale din partea Coaliției. Întrebarea a fost legată de existența „unei competiții pentru putere” în interiorul PNL, între Eduard Hellvig și Ilie Bolojan, având în vedere că Antonescu și Hellvig au fost, împreună, parte din formula care a fondat USL.

„Am fost în multe formule alături de Eduard Helvig înainte de a fi domnia sa director la SRI. Am făcut politică împreună, suntem prieteni, e o relaţie apropiată, de prietenie, intelectuală, politică şi care a fost foarte intensă acum 10 ani, după aceea drumurile noastre s-au despărţit, ne-am întâlnit destul de rar şi am comunicat destul de rar. Să lămurim nişte lucruri. Domnul Helvig este un susţinător al candidaturii mele aşa cum sunt foarte mulţi oameni din şi din afara Partidului Naţional Liberal. Lucrurile pe care eu le spun şi le anunţ aici, nici măcar nu sunt pentru cele trei partide care mi-au făcut propunerea şi cu care acum încerc să restabilesc nişte lucruri. Ele sunt făcute şi spuse şi de aceea, încă o dată spun, nu mă retrag, nu mă dau la o parte, dar vreau să fim oameni de onoare şi oameni serioşi, pentru toţi oamenii din România. Pe mine nu mă interesează aici cantitatea, ci oamenii care au avut în decursul anului încredere în mine şi care, mulţi, s-au bucurat la auzul candidaturii mele”, a explicat Antonescu.

Liberalul a declarat că Eduard Hellvig face parte dintre acești oameni și că în PNL nu i-a făcut nicio propunere oficială, deoarece nu deține această calitate pentru a avansa astfel de propuneri.

”Din cât ştiu, sigur, el susţine această candidatură, fapt care mă bucură, mă bucură orice susţinere, nu ştiu de vreo luptă între Helvig şi Bolojan în Partidul Naţional Liberal, ştiu că domnul Bolojan a fost ales în mod foarte clar, copleşitor, ştiu că Helvig s-a reînscris în partid a doua sau a treia zi după ce domnul Bolojan a preluat conducerea şi a şi spus atunci că susţine noua conducere şi că are speranţă în legătură cu ea”, a punctat Antonescu.

Crin Antonescu a vorbit despre relația sa cu sistemul

Antonescu a clarificat: „Raporturile mele cu sistemul sunt următoarele.” Crin Antonescu a subliniat că susținerea lui Eduard Hellvig pentru candidatura sa este „susținerea unui membru de partid și nu are nicio legătură” cu faptul că acesta a fost la conducerea SRI.

Crin Antonescu a explicat că, în opinia sa, raporturile sale cu sistemul sunt clare. El susține sistemul democratic instituțional din România, fiind împotriva oricărei încercări de a desființa partidele sau de a conduce poporul direct, așa cum ar dori alții. Antonescu a subliniat că își dorește să apere acest sistem democratic, indiferent de poziția sa într-o funcție publică.

În ceea ce privește influențele oculte între servicii secrete, justiție și politicieni, el a precizat că nu a fost niciodată sprijinit de astfel de structuri, nici pe perioada în care a ocupat funcții publice, nici ulterior.

De asemenea, Antonescu a contrastat pozițiile sale cu cele ale lui Călin Georgescu, afirmând că, spre deosebire de acesta, toate funcțiile pe care le-a deținut au fost alese de cetățeni și au fost transparente. În schimb, Georgescu, despre care a spus că se prezintă drept un „antisistem”, a încercat mereu să intre în sistem, având funcții de consilier în cadrul unor ministere și instituții ale statului român.

„Raporturile mele cu sistemul sunt următoarele: unu, eu susţin acest sistem dacă e vorba de sistemul instituţional democratic din România, pe care nu doresc să vină domnul Georgescu să desfinţeze partidele, să conducă poporul direct, pentru că asta nu se poate. Deci eu vreau să apăr, chit că funcţionez eu cu vreo funcţie sau nu în el, sistemul democratic din România, din Europa, din lumea occidentală, aşa cum îl ştim. Dacă prin sistem se înţeleg influenţe şi relaţii oculte între servicii secrete, justiţie, politicieni sau instituţii politice, ori un om al acestui sistem, eu nu am fost niciodată sprijinit nici cât am fost în funcţii publice, nici după aceea, nici acum. (…) Ca să fie foarte clar, eu, spre deosebite de domnul Georgescu (n. red. Călin Georgescu), toate funcţiile în cadrul sistemului democratic pe care le-am avut au fost în urma alegerii de către cetăţeni şi toate au fost la vedere. Domnul Georgescu, de exemplu, care e marele antisistem al momentului, a încercat totdeauna să intre în sistem şi a şi intrat consilier pe la Ministerul de Externe, Ministerul Mediului (…) tot cu diferite instituţii ale statului şi sistemului din România”, a afirmat Antonescu.