Crin Antonescu a fost o figură centrală în politica românească la începutul anilor 2000, însă în 2014 a decis să se retragă, lăsând loc altora să preia frâiele puterii. Acum, la zece ani de la plecarea sa din viața politică, Antonescu a oferit clarificări cu privire la motivul retragerii și la ce a făcut în această perioadă.
Într-o înregistrare video, fostul lider al PNL a explicat că familia a fost prioritatea sa, însă acum este timpul să se dedice din nou țării.
Crin Antonescu răspunde întrebărilor despre retragerea sa din politică
Crin Antonescu a abordat direct întrebările care i-au fost adresate în ultimii ani cu privire la retragerea sa din viața politică.
„Adevărul este că am plecat pentru că aveam lucruri mai importante de făcut, decât politica. Să stau aproape de familie. Aveam 55 de ani când m-am retras din viaţa publică. Fiica mea avea 14”, a declarat Antonescu, subliniind că prioritatea sa a fost familia, nu politică.
Fostul politician a precizat, totodată, că nu a plecat din politică din motive de teama sau datorii ascunse.
„Nu am fugit, la 34 de ani, fără să am vreo datorie de familie. Am plecat pentru că eram convins că până acolo mi-a fost drumul în politică”, a subliniat Antonescu.
Mesajul critic la adresa dezinformării și a stării de neliniște din societatea românească
Antonescu a continuat, abordând un subiect sensibil: fenomenul dezinformării și lipsa de încredere în instituțiile statului.
„Ştiţi care e adevărul? Vreţi să ştiţi de ce am plecat 10 ani şi ce am făcut? Ne bălăcim în conspiraţii. Crin e şantajabil, are datorie, are dosare, îl au ăştia la mână cu ceva.
După zeci de ani în care ni s-au spus nişte minciuni, e normal să ne îndoim atunci când auzim că apa e udă. Apa la români e doar solidă. Un cataroi de gheaţă pe care alunecăm, cădem şi ne rupem gâtul. Nu avem răspunsuri şi nu credem în nimic ce vine de la autorităţi”, a declarat el, criticând teoriile conspiraționiste care circulă frecvent în societatea românească.
Antonescu mai consideră că societatea a ajuns să nu mai aibă încredere în presă, considerând-o cumpărată, dar în schimb, se agăță de horoscop, vrăjitorii și soluții miraculoase. De asemenea, mulți cred că suntem un popor superior, iar orice problemă sau întâmplare ciudată este văzută ca o conspirație a altor națiuni care vor să ne distrugă.
„Nu mai credem nici în presă, că e cumpărată. Credem însă în horoscop, vrăjitori şi soluţii miraculoase. Credem că suntem cei mai buni, că am fost cei mai buni, că alte popoare invidioase pe genialitatea noastră complotează să ne distrugă.
Credem că toţi oamenii sunt răi, că frizerul e trimis de guvernul mondial să ne ia pierdut bretonul şi când aflăm că e un băiat din Slobozia, zicem că e treabă năcurată”, a adăugat Antonescu, subliniind faptul că românii au pierdut încrederea în autorități și instituții.
El a descris starea generală ca fiind una similară cu perioada anilor 90, când credințele în diverse practici alternative erau mai populare ca oricând.
Politica nu poate fi făcută cu basme, spune Crin Antonescu
În înregistrarea sa, Antonescu a vorbit și despre realitatea dură cu care se confruntă România.
„Îmi pare rău că adevărul e plictisitor, dar suntem oameni maturi, ştim că Moş Crăciun nu există. Nici zâne, nici tuneluri dacice. Şi mai ştim ceva, că politica nu se face cu basme”, a spus el, referindu-se la politica românească din ultima perioadă.
El a adăugat că este timpul ca politicienii să se concentreze pe problemele reale ale țării și nu pe „povești” sau „mituri”.
„ Nu când ai războaie la graniţă, nu când ai crize economice la uşă”, a subliniat Antonescu, atrăgând atenția asupra contextului internațional și național care impune o abordare serioasă a politicii.
Motivul revenirii în politică
Deși a fost absent din politică timp de zece ani, Crin Antonescu consideră că este momentul să revină și să aducă schimbarea necesară.
„De ce m-am întors? Adevărul este că m-am întors pentru că sunt un politician capabil să scoată ţara asta din hipnoză. Sunt singurul care în ultimii 10 ani nu am stat să arunc un noroi şi să contribui la furia ta de azi faţă de politicieni”, a declarat Antonescu.
El a subliniat că acum este momentul pentru a se implica din nou în viața politică, fiind conștient de nevoia de schimbare și de datoria față de țară.
„Am stat alături de familie, e timpul să stau alături de ţară. Mă ajuţi?”, a încheiat Antonescu, adresându-se celor care încă mai cred în politica activă și responsabilă.