Viktor Orban, un model de voce fermă în Europa
Crin Antonescu nu se aliniază cu pozițiile recente ale lui Viktor Orban privind Uniunea Europeană, dar apreciază forța discursului și consecvența liderului maghiar. Într-un context european marcat de crize, extremism și fragmentare politică, mesajul transmis este că România are nevoie de o voce clară și respectată, nu neapărat radicală, dar fermă și cu demnitate.
Întrebat cum se raportează la personalitatea politică a lui Viktor Orban, Crin Antonescu a declarat că liderul ungar „poate fi chiar un model”.
„Am spus chiar la un moment dat, şi nu retrag această afirmaţie, că el poate fi chiar un model. Poate fi un model pentru faptul că, deşi în fruntea unei ţări […] nu foarte mare în Europa, a avut întotdeauna un punct de vedere puternic respectat, acceptat sau nu, dar pe care l-a afirmat.”
Antonescu a insistat că modelul Orban nu este despre conținutul pozițiilor exprimate, ci despre modul în care sunt susținute. El l-a caracterizat pe premierul Ungariei drept o personalitate „simpatizată sau antipatizată”, dar incontestabilă pe scena europeană.
Despre diferențele de opinie: „Nu le împărtășesc in corpore”
Crin Antonescu a ținut să delimiteze clar aprecierile privind stilul lui Orban de eventuale asemănări ideologice. El a declarat că nu împărtășește multe dintre ideile exprimate de Viktor Orban în ultima perioadă.
„Nu le împărtăşesc, sunt lucruri pe care le putem discuta la detaliu, nu le împărtăşesc in corpore oricum.”
Astfel, candidatul la președinție recunoaște influența și capacitatea de exprimare a lui Orban, dar se distanțează de direcția ideologică a liderului de la Budapesta, mai ales în ceea ce privește discursul despre Uniunea Europeană.

Orban, model pentru țările „cu demnitate, dar fără statut de mare putere”
Antonescu a mai sugerat că unele dintre avertismentele lui Orban din urmă cu aproape un deceniu ar fi trebuit luate mai în serios de liderii europeni.
„Cine ştie dacă el ar fi fost ascultat mai cu atenţie – şi e vorba de chestiuni de acum şapte, opt, zece ani – poate că ar fi fost bine, poate că azi extremismul de care ne temem toţi în Europa ar fi fost la cote mai reduse.”
Această observație indică o reflexie asupra greșelilor trecutului și a modului în care Uniunea Europeană a reacționat (sau nu) la vocile disidente.
În final, Antonescu a descris modelul Viktor Orban drept un exemplu de leadership pentru statele cu influență medie, dar cu aspirații europene solide. În opinia sa, Viktor Orban este „un model bun pentru orice ţară care nu e mare putere, dar care are demnitate şi poziţie la masa europeană.”