Crin Antonescu dezvăluie detalii din negocierile cu „sovieticii și armata roșie” din PSD

Crin Antonescu, candidat la prezidențiale, a vorbit despre unele dintre cele mai importante negocieri politice din cariera sa, inclusiv formarea Uniunii Social Liberale (USL). În cadrul unui interviu la podcastul „Fain și Simplu”, Antonescu a menționat că i-a poreclit pe cei de la PSD „armata roșie” într-un mod prietenos, referindu-se la culoarea partidului, dar și la rolul pozitiv pe care Armata Roșie l-a avut în al Doilea Război Mondial.

„Trebuie să vă spun cu sinceritate că experiența mea de negociere se reduce la negociere în politica internă (…) Am fost negociator, acum nu știu cât de bun. Au fost negocieri politice importante, de exemplu, construcția USL, care a fost o mare sperietoare pentru unii, eu înțeleg și de ce pentru că aveam 60%, adică a fost un scor uriaș, cu 70% din mandate.

A fost o negociere grea, o negociere cu 2 fațete. A fost o negociere cu ”sovieticii”, adică cu PSD cum râdeam eu. Este o glumă, am și spus.

Era o glumă și eu le spuneam „Armata roșie” pentru că este culoarea care îi reprezintă, dar este o glumă prietenoasă pentru că, în fond, în Al Doilea Război Mondial și Armata Roșie a luptat pentru cauza bună, pe asta se baza, nu pe altceva”, a declarat Antonescu.

A fost un exemplu de negociere de amploare, iar obținerea parității între PNL și PSD nu a fost un proces simplu, având în vedere anumite circumstanțe favorabile. Totuși, pentru PNL, aceasta a fost o victorie semnificativă, având în vedere că PSD era mult mai puternic atunci decât este în prezent.

CRIN Antonescu
SURSA FOTO: Dreamstime

El a descris negocierile ca fiind „grele și cu două fațete”, implicând un proces intens la nivelul tuturor județelor din România.

„Trebuie să înțelegem că PSD și PNL nu se iubesc, nici PSD-iștii și nici liberalii nu se iubesc între ei, este o lume a competiției, o junglă ca să spunem așa, este o luptă, chiar dacă nu întotdeauna sângeroasă.

A fost o negociere care s-a dus până la ultimul sat din România, acolo unde rivalitățile sunt foarte intense. Ăla a fost un exemplu de negociere de mare amploare și n-a fost ușor ca PNL-ul să obțină paritate cu PSD-ul, sigur, folosind anumite chestiuni de conjunctură, dar a fost o victorie pentru PNL.

PSD-ul era clar mai mare, atunci era și mai mare decât este acum”, a explicat acesta.

Crin Antonescu detaliază opțiunile sale în cazul retragerii susținerii din partea partidelor din coaliție

În privința viitorului său în cazul în care partidele din coaliție nu îl vor mai susține, Crin Antonescu a clarificat că nu va încerca să candideze independent.

„Nu se pune în problema unei candidaturi independente. Dacă eu aș fi avut resursele, disponibilitatea de a căuta și de a mobiliza aceste resurse, sigur că o candidatură independentă (…) ar fi fost preferabilă”, a explicat Antonescu.

Acesta a mai subliniat că nu este dispus să facă compromisuri pentru a obține finanțări obscure pentru o astfel de candidatură, recunoscând că „nu poți să faci campanie cu zero lei”.

„Și vă spun foarte sincer, fără să supăr pe nimeni, cine candidează independent și caută resurse, nu-l bănuiesc, Doamne ferește, de lipsă de exigență. Le urez succes.

Eu sunt sceptic că poți să găsești resurse financiare, logistice, în lumea românească de astăzi, pentru o candidatură cu adevărat independentă”, a adăugat Antonescu.

De asemenea, Antonescu a precizat că, deși nu va fi un președinte „comod”, nu intenționează să intre într-un conflict deschis cu partidele, amintind că nu vrea să devină „al doilea Băsescu”.

„Faptul că eu sunt candidatul pe care aceste partide l-au chemat și i-au propus candidatura, nu înseamnă că eu sunt vreun candidat ideal. E ce-au găsit mai bun, consideră ei”, a mai spus Crin Antonescu.