Crin Antonescu consideră că, în viitor, este de dorit normalizarea relației cu Rusia
Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale, a revenit asupra declarațiilor recente privind relația cu Federația Rusă, aducând clarificări într-un interviu acordat la B1 TV, în cadrul emisiunii „Bună, România!”. Afirmațiile sale inițiale, formulate în cadrul unei emisiuni la Europa FM, au generat reacții și interpretări diverse în spațiul public. Antonescu a precizat că, deși o normalizare a relației cu Rusia ar fi, în principiu, de dorit, un asemenea proces este improbabil în viitorul apropiat.
Crin Antonescu consideră normalizarea relațiilor cu Rusia un proces de durată
Crin Antonescu a explicat că declarațiile sale nu trebuie înțelese ca o invitație la apropiere față de regimul actual de la Kremlin, ci ca o reflecție de principiu asupra inevitabilității unor relații diplomatice între state vecine, în eventualitatea unei schimbări de regim în Rusia.
„Cu cei care au generat ce vedem acolo (n.r. au revizualizat imaginile cu atacurile rusești recente asupra zonelor din Ucraina), nu. Rusia are o lungă istorie de astfel de fapte și, vă rog să mă credeți, nu-mi este străină. În context, de altfel, dacă extindem puțin citarea, veți vedea că am chiar îndoieli că se va putea asta nu pe timpul mandatului meu, ci pe timpul vieții mele. Dar că, în principiu, este de dorit ca, la un moment dat, în viitor, să se normalizeze și relația cu Rusia, pentru că nu putem muta geografia.
Dar cred că asta venea în continuarea unui răspuns categoric. (…) Și, apropo de imaginile cele mai recente, pentru mine, asta este încă o crimă, nu o eroare. Donald Trump, din poziția sa, a calificat drept eroare. Pot să înțeleg ce a vrut să spună, dar mai de-aproape se vede direct crimă. (…) Eu am spus că este un candidat (n.r. despre Călin Georgescu) care, conștient sau nu, înțeles sau nu, cu rușii joacă în favoarea lui”, a spus Antonescu la B1TV.ro.
Antonescu a precizat că afirmația vine în prelungirea unui răspuns categoric la adresa agresiunilor Rusiei și că este formulată dintr-o perspectivă strategică, nu conjuncturală.

Antonescu consideră atacurile asupra zonelor civile drept o crimă
Referindu-se la recentele atacuri rusești asupra unor zone civile din Ucraina, inclusiv asupra unui parc public și la bombardamentele din ziua de Florii, soldate cu 31 de morți, Antonescu a fost ferm în calificarea acestor acțiuni rusești.
Antonescu își delimitează clar poziția față de tentativele de relativizare a responsabilității Rusiei pentru crimele de război din Ucraina. În contextul în care tema relației cu Rusia devine tot mai prezentă în dezbaterea electorală, iar poziționările candidaților în raport cu războiul din Ucraina capătă o relevanță crescândă.
Despre trimiterea de trupe de menținere a păcii
Antonescu a declarat anterior despre posibilitatea unei intervenții internaționale de menținere a păcii în Ucraina, precizând că România nu este în poziția de a participa activ la o astfel de misiune. De asemenea, a subliniat că o intervenție sub egida NATO este exclusă în actualul context, întrucât Federația Rusă nu ar accepta implicarea alianței. Mai mult aici.
„Eu nu prea văd nişte trupe de menţinere a păcii. Cum se încheie dosarul ucrainean, pacea, armistiţiul, cu nişte trupe de menţinere a păcii? Se pot face, dar nu sub egida NATO, pentru că ruşii nu ar accepta niciodată chestiunea asta. Trebuie să înţelegem, ei au început războiul din Ucraina ca să-l dea jos pe Zelenski şi să pună un guvern ca să-şi ia teritoriile alea. Dar, în primul rând, pentru a-l da jos pe Zelenski şi pentru a pune un guvern care nu vrea să intre în NATO Ucraina. Asta este interesul lor strategic. Deci ei nu vor putea închide acest subiect, cu trupe NATO mai aproape de Moscova decât erau”, a explicat Crin Antonescu”, a spus Antonescu.