Crin Antonescu, o viziune despre stabilitatea politică și provocările actuale ale României

Vineri, la o întâlnire cu lideri locali și regionali, Crin Antonescu a subliniat importanța unui viitor stabil pentru România într-un context internațional incert.

Împreună cu Marcel Ciolacu și Ilie Bolojan, Crin Antonescu a evidențiat rolul esențial pe care îl joacă liderii județeni și locali în asigurarea unei direcții clare pentru țară. Acesta a mărturisit că, în ciuda faptului că nu deține încă o funcție de președinte, viziunea sa politică se bazează pe stabilitatea națională, ca fundament al progresului în România.

Crin Antonescu a reamintit că, în această perioadă de turbulențe politice internaționale, stabilitatea internă a României este esențială pentru a construi un viitor prosper.

”S-a arătat deja faptul că dumneavoastră, liderii comunităţilor regionale, locale, judeţene, sunteţi practic, împreună cu primarii dumneavoastră coloana vertebrală care împreună cu o majoritate parlamentară, cu un guvern şi în curând cu un preşedinte, poate să asigure prima condiţie de care România are nevoie în această vâltoare internaţională şi anume stabilitatea.

Nu putem discuta nimic despre viitorul imediat şi despre perspectivele României fără stabilitate politică. Toţi actorii interni, toată societatea, dar bineînţeles şi toţi actorii internaţionali, partenerii, au nevoie de un interlocutor stabil, în ceea înseamnă, de sus până jos, conducerea României”, a explicat candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale.

Crin Antonescu
SURSA FOTO: Dreamstime

Actuala coaliție este singura care poate asigura o bază solidă pentru dezvoltarea națională

De asemenea, el a subliniat importanța unei guvernări coezive, afirmând că actuala coaliție este singura care poate asigura o bază solidă pentru dezvoltarea națională.

”Dumneavoastră sunteţi oameni cu experienţă politică şi administrativă, sunteţi oameni cu autoritate, sunteţi oameni care aveţi în spate, dincolo de orice dubiu şi nediscutat încrederea cetăţenilor. Parlamentul României este, de asemenea, rezultatul unui vot recent, la sfârşitul anului trecut, iar această majoritate guvernamentală, această majoritate parlamentară şi acest guvern sunt expresia perfect democratică a votului cetăţenilor. Rămâne să închidem acest ciclu electoral cu o întârziere dureroasă şi costisitoare în toate privinţele în alegerea preşedintelui. Această formulă politică alcătuită din dumneavoastră, din majoritatea parlamentară, din actualul guvern şi din viitorul preşedinte, este garanţia, singura garanţie a stabilităţii politice în România. În acelaşi timp este instrumentul politic major care poate să facă atât de multe schimbări necesare”, a mai declarat Crin Antonescu.

Pe lângă aspectele legate de stabilitate politică, Antonescu a subliniat și necesitatea unor schimbări adaptate la realitățile actuale ale României.

”Nu există alternativă la această majoritate parlamentară, nu există alternativă la această formulă de stabilitate. Eu nu sunt acum în campanie electorală doar şi mulţi dintre dumneavoastră, domnilor preşedinţi de consilii judeţene, ştiţi că atunci când ne-am întâlnit în această precampanie, nu am făcut-o în primul rând pentru a discuta cum câştigăm voturi. Cum armata electorală a partidelor noastre să se mobilizeze şi să se organizeze. Sigur că asta e o discuţie importantă, dar nu am purtat-o noi. Am vorbit mai mult despre viziunea, proiectul, înţelesul meu despre viitorul imediat al României, despre modul în care putem să lucrăm împreună şi despre ceea ce este absolut necesar în această întâlnire cum spuneam între stabilitate şi schimbare”, a mai transmis Antonescu.

Crin Antonescu
SURSA FOTO: Dreamstime

Nu există o alternativă viabilă la actuala majoritate parlamentară

În ceea ce privește viitorul electoral al țării, Crin Antonescu a transmis un mesaj de unitate, afirmând că nu există o alternativă viabilă la actuala majoritate parlamentară. El a insistat asupra faptului că în acest moment nu este vorba doar de mobilizarea electoratului, ci de definirea unei direcții clare pentru România.

”Eu sunt convins că în rândurile noastre nu există elefanţi, că nu ne temem de elefanţi, mai ales că nu-i vorba aia de elefanţi la propriu şi nici la figurat. Sunt convins de asemenea că avem argumentele să convingem pe cei care contează nu doar în bătălie electorală ci şi pentru mai târziu în această ţară şi anume pe cetăţeni”, a mai afirmat Crin Antonescu.

Lecții din trecut și planuri pentru viitor

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a abordat situația actuală a coaliției politice guvernamentale și a subliniat importanța unității în acest context. El a vorbit despre necesitatea unui lider puternic și a unui liant stabil în cadrul alianței, menționând faptul că trecutul oferă lecții valoroase pentru a evita repetarea greșelilor.

Ciolacu a declarat că, pentru a asigura continuitatea și succesul guvernării, este esențial ca liderii să rămână uniți și să colaboreze eficient. În acest sens, Crin Antonescu, fostul lider al PNL, a fost desemnat drept un factor de coeziune pentru întreaga coaliție. Premierul a adăugat că, în trecut, România a făcut o greșeală politică majoră atunci când a exclus UDMR din coaliție, ceea ce a dus la decizii greșite, cu implicații negative asupra stabilității politice a țării.

„Avem și un lider, liderul informal al acestei coaliții. Și, până la urmă, domnule președinte Crin Antonescu, trebuie să vă asumați rolul de integrator, fiindcă noi am mai făcut o coaliție în același format, la început, și PSD, și PNL, și UDMR. Pe urmă am făcut prima greșeală, fiindcă a trebuit să dăm afară UDMR-ul. După aceea, am luat niște decizii bune politice, urmate, cum era de așteptat – neavând un liant și tocmai ce scosesem și UDMR-ul din coaliție – am luat niște decizii greșite, ca să nu spun proaste, să fiu elegant. Şi am pus umărul la crearea unei situații periculoase, nu neapărat pentru actul de guvernare, unei situații foarte periculoase României.”, a mai spus Marcel Ciolacu.

marcel ciolacu
SURSA FOTO: Guvernul României

Deciziile trebuie să fie luate cu calm și rațiune, fără a ceda la diverse influențe externe

În ceea ce privește alegerile prezidențiale, premierul a adus în discuție o serie de scenarii și discuții recente despre posibilii candidați. Deși au existat numeroase speculații și presiuni externe legate de candidatura unor nume precum Crin Antonescu, Bolojan, Victor Ponta sau Nicușor Dan, Ciolacu a subliniat că deciziile trebuie să fie luate cu calm și rațiune, fără a ceda la diverse influențe externe sau la jocuri politice care nu țin cont de interesele reale ale României.

„Acesta este adevărul și trebuie să realizăm întotdeauna că prezentul e o consecință a trecutului și dacă avem capacitatea, totuși, de a nu mai repeta aceste greșeli și de a nu mai intra în aceleași scenarii impuse de către anumite persoane care au anumite interese directe, mai ales să influențeze deciziile oamenilor politici – și de această dată am reușit să rezistăm la tot asaltul și la toată diversiunea care a fost, cu „Cine-i candidatul? Când se retrage Crin Antonescu? Va fi candidat domnul președinte Bolojan?” Unii îl susțin, cum spunea domnul președinte Simonis, unii îl susțin pe Victor Ponta, alții îl susțin pe Nicușor Dan. Şi mă bucur că astăzi ne-am strâns ca să spunem lucrurile direct.”, a mai spus Ciolacu.