Fostul lider al PNL, Crin Antonescu, a vorbit luni despre importanța luării de măsuri economice corecte, chiar dacă acestea pot fi nepopulare. Antonescu a menționat că deciziile economice trebuie să fie luate de Guvern fără a ține cont de interese electorale. Acesta a vorbit și despre colaborarea sa cu viitorul Executiv, subliniind că respectarea Constituției va fi esențială.
Crin Antonescu consideră că măsurile economice nu trebuie influențate de calcule electorale
Crin Antonescu a declarat că, în acest moment, este important și urgent ca Guvernul să fie eficient și să adopte toate măsurile necesare, chiar dacă acestea sunt nepopulare, pentru a salva situația economică generală a României și echilibrele economice ale țării.
El a precizat că a discutat acest aspect cu cei care conduc coaliția și Guvernul și le-a spus foarte clar că trebuie să ia deciziile necesare pentru economia României, fără a le lega de calcule electorale sau de posibile influențe asupra șanselor candidatului la prezidențiale.
Antonescu a subliniat că o abordare electoralistă nu aduce beneficii nimănui, nici măcar candidaților la alegerile prezidențiale. El a adăugat că suntem într-un moment decisiv și că ceea ce contează cu adevărat sunt măsurile eficiente, nu cele electorale.
„Ceea ce este important în acest moment şi este urgent în acest moment este ca Guvernul să fie eficient şi să ia toate măsurile, chiar nepopulare, pentru ca situaţia economică generală a României, echilibrele României să fie salvate”, a subliniat fostul lider PNL.
Antonescu a insistat asupra necesității ca guvernanții să evite orice influență politică asupra deciziilor economice, în special în perioada electorală.
„Eu am discutat acest lucru cu oamenii care conduc coaliţia şi Guvernul şi am spus foarte limpede că dânşii trebuie să ia acele hotărâri care sunt necesare pentru economia României, fără niciun fel de legătură cu calcule electorale, cu influenţe posibile asupra şanselor candidatului la prezidenţiale. Cred că o asemenea abordare electoralistă nu face bine nimănui, în ultimă instanţă nici măcar candidaţilor la alegerile prezidenţiale. Suntem la momentul adevărului şi ceea ce contează este, repet, măsuri eficiente şi nu măsuri electorale”, a mai spus el penru Digi24.
Antonescu a subliniat că o abordare electoralistă în acest context nu aduce beneficii nimănui, nici măcar candidaților în alegerile prezidențiale.
Eficiența Guvernului este esențială pentru România
Fostul lider PNL a menționat că cei din coaliție sunt hotărâți să urmeze această linie de acțiune. Antonescu le-a spus colegilor săi că măsurile cu subtext electoral nu sunt doar nesănătoase, dar și ineficiente din punct de vedere politic.
„Măsurile cu caracter sau cu subtext electoral nu sunt sănătoase şi nu întotdeauna au şi efectul electoral scontat”, a afirmat el.
Relația viitorului președinte cu Guvernul
În ceea ce privește viitorul său rol de președinte, Antonescu a declarat că nu este încă momentul pentru a discuta detalii despre relațiile dintre președinte și Guvern. Totuși, acesta a subliniat că, în cazul în care va deveni președinte, va respecta „spiritul și litera Constituției”.
Potrivit lui Antonescu, noul Guvern este legitim, reflectând rezultatul alegerilor parlamentare recente.
„Acest Guvern este un guvern legitim, este un guvern care este expresia rezultatului alegerilor parlamentare de acum foarte puţină vreme, este expresia unei majorităţi parlamentare şi este expresia unui vot de învestitură care s-a dat în cele două Camere reunite”, a spus el.
Răspunderea Guvernului și a președintelui
Antonescu a menționat că este responsabilitatea Guvernului să gestioneze problemele economice majore și să răspundă cerințelor cetățenilor.
„Cum va gestiona acest Guvern marile probleme pe care le are, cum va reuşi să răspundă tuturor aşteptărilor, cerinţelor, frustrărilor cetăţenilor români este o problemă şi o răspundere pe care Guvernul şi-o asumă, iar noul preşedinte, indiferent cine va fi acela, va trebui să aibă o relaţie instituţională cu Guvernul”, a spus fostul lider PNL.
De asemenea, Antonescu a subliniat că viitorul președinte va trebui să aibă o relație instituțională cu Guvernul, dar nu va trebui să evalueze popularitatea Executivului.
„Nu cred că este treaba sa, sau atributul său să evalueze în ce măsură este popular sau nepopular un Guvern. Asta este o chestiune ce ţine de guvern, de Parlament”, a adăugat el.