Crin Antonescu a vorbit despre viziunea sa pentru România într-un interviu recent acordat agenției Agerpres. Candidatul la președinție al Alianței „România Înainte” consideră că țara noastră trebuie să progreseze și să devină pe deplin occidentalizată, atât în domeniul instituțional, cât și în mentalitatea generală a societății.
În plus, Antonescu a detaliat măsurile pe care le-ar adopta în primele 100 de zile de mandat, dar și despre prioritățile sale în ceea ce privește politica externă și economia.
Crin Antonescu prevede o finală prezidențială dificilă, indiferent de adversar
Crin Antonescu, candidat la alegerile prezidențiale 2025, a fost întrebat de jurnaliști despre preferințele sale pentru un adversar în turul doi al alegerilor prezidențiale. Răspunsul său a fost clar:
„Nu este un teritoriu al dorințelor. Cred că, oricare ar fi adversarul din turul doi, va fi o bătălie grea, o bătălie disputată, nu va fi ceva de genul finalei prezidenţiale din 2019”.
Antonescu a adăugat că, în opinia sa, nu există „adversari ușori” în finală.
„Aţi văzut că astă toamnă se făceau calcule privitoare la adversari mai uşori în finală. Eu cred că nu există adversari uşori din finală. Eu cred că electoratul României este agitat, este interesat, este o efervescenţă şi atunci o finală, oricine ar fi sau împotriva oricui, va fi o finală grea”, a conchis acesta.
Viziunea lui Crin Antonescu: România complet occidentalizată
Crin Antonescu își dorește ca România să devină pe deplin occidentalizată, un obiectiv care ar implica o serie de schimbări fundamentale în diferite domenii ale societății.
„Proiectul meu de ţară este România pe deplin occidentalizată, în ceea ce priveşte instituţiile, în ceea ce priveşte economia, în ceea ce priveşte structurile de apărare şi securitate naţională, în ceea ce priveşte mentalitatea generală a societăţii. Sigur că aici sunt nişte paşi concreţi”, a declarat Antonescu.
Printre obiectivele concrete pe care le subliniază se numără integrarea completă în spațiul Schengen și aderarea României la OCDE. De asemenea, acesta vizează consolidarea capacităților de apărare ale țării, cu un accent deosebit pe Flancul estic al NATO și pe dezvoltarea industriei militare românești.
„După ce am atins obiectivul Schengen, ultimul din integrarea completă, avem acum obiectivul OCDE pentru anul următor, cred.
Avem, de asemenea, un obiectiv, din punctul meu de vedere, de atacat imediat şi anume consolidarea structurilor de apărare şi securitate, în sensul consolidării Flancului estic al NATO, sporirii bugetului pentru Apărare, dezvoltării industriei militare româneşti, inclusiv în producţie proprie.
Pentru mine tot un obiectiv este o participare mai activă, mai puternic profilată a României în interiorul Uniunii Europene, cu un rol mai semnificativ în deciziile de politică europeană, a explicat Antonescu.
Reforme și măsuri urgente pentru primele 100 de zile
Crin Antonescu a vorbit și despre prioritățile pe care le-ar avea în primele 100 de zile de mandat. Printre acestea se numără stabilirea unei echipe eficiente de consilieri, dar și numirile esențiale în fruntea unor instituții-cheie precum SRI și Curtea Constituțională.

De asemenea, el a subliniat în interviul acordat Agerpres importanța reglementării colaborării dintre Președinție și Guvern, pentru a asigura eficiența administrației publice.
„100 de zile sunt lungi, aţi văzut cât a făcut domnul Trump în primele 10 zile. Dar sigur că nu este acelaşi sistem constituţional, nu este aceeaşi ţară, nicio comparaţie.
Cele mai urgente măsuri vizează caracterul funcţional de stabilire a unei echipe de consilieri. Sunt numiri importante care trebuie făcute în fruntea serviciilor.
SRI nu are conducere civilă de doi ani, mai bine de doi ani. La Curtea Constituţională se vor vacanta nişte posturi. De lungă durată, pentru 100 de zile, priorităţile pentru mine sunt, pe de o parte, o reglare a colaborării cu Guvernul, conjugând programul guvernamental pe baza căruia sau în jurul căruia avem o majoritate parlamentară şi un Guvern în acest moment cu programul prezidenţial, cu elementele din programul prezidenţial care presupun schimbări.
Presupun schimbări nu de orientare strategică sau de opţiuni majore, economice, să spunem, dar presupun schimbări de ritm, schimbări de mentalitate, schimbări la nivelul eficienţei şi aşa mai departe”, a adăugat Antonescu.
Un alt obiectiv important în primele luni ale mandatului său ar fi să depășească „fractura profundă” existentă în societatea românească, provocată de neîncrederea în clasa politică.
„În fine, un al treilea lucru, dar la fel de urgent din prima zi, este efortul de a depăşi fractura profundă din societatea românească, frustrarea generată de anularea alegerilor, frustrarea generată de insatisfacţia unei bune părţi din public în raport cu prestaţia clasei politice.
Astea sunt nişte lucruri care nu se pot depăşi decât dacă preşedintele reuşeşte, ca lider, ca model, să impună schimbări acestei clase politice. Nu avem o altă clasă politică să aducem din altă parte. Trebuie să lucrăm cu ceea ce există, cu ceea ce românii au validat prin votul lor, cu Parlamentul actual, cu majoritatea actuală. Dar schimbări în comportament, în mentalitate, în ritm, cum spuneam, sunt necesare şi pentru mine asta este o miză”, a mai spus el.
Antreprenoriatul, o prioritate pentru Crin Antonescu
Un alt aspect esențial din viziunea lui Crin Antonescu este sprijinirea antreprenoriatului românesc. Liderul Alianței „România Înainte” consideră că statul trebuie să devină un partener activ pentru antreprenori, iar acest lucru se poate face prin crearea unui pact național pentru dezvoltarea mediului de afaceri.
„Am vorbit şi vorbesc în programul meu despre eficientizarea activităţii instituţiilor. În sensul acesta doresc să iniţiez nu o nouă instituţie, ci un comitet, un centru de analiză şi de evaluare, o platformă de evaluare a eficienţei instituţiilor statului.
Doresc să propun un pact naţional pentru antreprenorul român. Sigur că este un pact pe care l-aş vrea realizat împreună cu Guvernul, împreună cu Parlamentul, împreună cu mediul de afaceri, cu reprezentanţii mediului de afaceri, pentru că este vital.
Antreprenorul român trebuie ajutat şi nu încurcat, antreprenor român trebuie promovat, interesele României se regăsesc direct în aceşti antreprenori, de multe ori mici, dar mulţi şi care dau viaţă economiei româneşti şi, implicit, societăţii româneşti”, a afirmat Crin Antonescu.
Antonescu își dorește o politică mai activă față de diaspora
În paralel, acesta insistă pe o schimbare a modelului de diplomație românească, promovând o politică externă activă, care să pună accent pe diplomația economică și pe protejarea intereselor României la nivel internațional.
Antonescu a subliniat, de asemenea, importanța unei politici mai active față de diaspora, care reprezintă o componentă importantă a națiunii românești.
„ În fine, insist pentru un nou model, o nouă diplomaţie, o nouă atitudine a diplomaţiei româneşti cu dezvoltarea componentei economice, diplomaţie economică prezentă, intensă, aplicată, o diplomaţie activă, o diplomaţie creativă, o diplomaţie care să nu facă din diplomat un funcţionar, ci un agent, aşa cum spuneam, activ, inventiv, al intereselor statului şi societăţii româneşti peste hotare.
În fine, nu în ultimul rând, o preocupare specială pentru diaspora, pentru că este vorba de un număr foarte, foarte mare de români, de cetăţeni români, de familii româneşti, cu care noi trebuie să lucrăm ca şi cum am fi două părţi ale întregului.
Deci nu este vorba doar de a vedea din când în când cum putem să îi ajutăm, ci pur şi simplu, sigur, ei să simtă mai bine, mai puternic, mai des protecţia statului român, asistenţa statului român, prestigiul statului român, dacă se poate, şi în acelaşi timp să construim un sistem prin care diaspora, oamenii de vârf din diaspora, să lucreze la rândul lor pentru această ţară pe care o iubesc”, a conchis acesta.
Viziunea despre viitorul României a lui Crin Antonescu este un proiect ambițios, axat pe consolidarea statutului internațional al țării, pe dezvoltarea economică și pe reformarea administrației publice, dar și pe încurajarea unei mentalități orientate spre eficiență și progres.