Crin Antonescu, mesaj de fraternitate la Chișinău

Aflat vineri la Chișinău, Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale, a transmis un mesaj emoționant și ferm de susținere pentru Republica Moldova. Într-un discurs ținut în fața susținătorilor, el a subliniat legătura profundă dintre cele două maluri ale Prutului și angajamentul său personal pentru consolidarea relației dintre București și Chișinău.

„Permiteţi-mi să fiu realist, raţional şi optimist. Stăm bine. Stăm mai bine noi, staţi mai bine voi, stăm mai bine împreună. Nu sunt vremuri uşoare, sunt chiar, să o spunem drept, mai complicate, mai dificile decât ne aşteptam cu câţiva ani în urmă. Suntem din nou, aşa cum am fost de atâtea ori, împreună sau separat la răscruci, la o răscruce a istoriei, se întâmplă lucruri importante şi suntem cu toţii, când îngrijoraţi, când optimişti, dar mereu foarte atenţi.

Se poate schimba şi se schimbă cu siguranţă lumea, se poate schimba direcţia de mers a multora dintre lucrurile pe care noi le cunoşteam, se întâmplă lucruri cu această lume, se întâmplă lucruri cu noi şi totuşi suntem, aşa cum spuneam, foarte bine. Suntem bine pentru că România este astăzi un membru solid, definitiv, deplin al Uniunii Europene şi pentru că Republica Moldova este un stat care a făcut şi a trecut proba de foc a bătăliei electorale. Mai are încă un pas, opţiunea fundamental şi sper eu definitivă, către Vest, către integrare”, a declarat Antonescu, în aplauzele publicului.

El a făcut apel la cetățenii Republicii Moldova să se prezinte la vot pe 4 și 18 mai, arătând că aceste alegeri sunt cruciale pentru viitorul comun: „Votați pentru noi, împreună.”

România și Republica Moldova, împreună la răscrucea istoriei

Într-un ton realist, dar optimist, liderul liberal a vorbit despre contextul internațional complicat, dar și despre evoluțiile pozitive ale ambelor state în ultimii ani. „Stăm bine. Stăm mai bine noi, stați mai bine voi, stăm mai bine împreună”, a spus Antonescu, recunoscând că provocările actuale sunt mai mari decât se anticipa în urmă cu câțiva ani.

Potrivit acestuia, Republica Moldova nu se mai află doar în sfera aspirațiilor, ci are deja o prezență reală în infrastructura europeană.

„Astăzi Republica Moldova este pe harta de infrastructură a Uniunii Europene ca şi cum ar fi, de facto, un stat al acestei Uniuni. Astăzi, (..) sume importante, sume semnificative din fondurile Uniunii Europene vin spre Republica Moldova, în Republica Moldova, ca şi cum, de facto, ar fi un membru al Uniunii Europene.

Astăzi, toate proiectele nu mai sunt doar pe hârtie, că vorbim de energie, că vorbim de infrastructură, că vorbim de raporturi economice, de tot felul. Sunt realităţi, sunt procese în curs, sunt proiecte care se derulează”, a subliniat Antonescu.

Crin Antonescu a menționat că sume semnificative din fondurile UE sunt deja investite în proiecte din Moldova – de la infrastructură și energie, până la cooperare economică.

Crin Antonescu
SURSA FOTO: Facebook, Crin Antonescu

Europa intră tot mai profund în Republica Moldova

Candidatul a subliniat progresul rapid al Republicii Moldova în ceea ce privește integrarea în valorile europene și a exprimat convingerea că procesul de aderare va fi finalizat în următorii ani. El a precizat că, la finalul acestui drum, istoria va certifica întoarcerea Republicii Moldova și a României în sânul Europei.

În acest context, Crin Antonescu a subliniat faptul că un președinte care rămâne pasiv față de Europa reprezintă o amenințare nu doar pentru România, ci și pentru Republica Moldova, afirmând că o astfel de atitudine poate fi devastatoare pentru țara vecină.

Sprijin pentru Moldova și angajamente concrete

Antonescu a elogiat eforturile depuse de cetățenii moldoveni în recentele bătălii electorale, apreciind că aceștia au dus o luptă mai dificilă decât cea din România, cu mai puține resurse și un adversar politic mai agresiv.

„Vă spun limpede că ceea ce aţi făcut dumneavoastră aici, într-o luptă electorală mai grea decât a noastră, în care aveaţi resurse mai puţine decât noi, în care aveaţi un adversar mult mai aproape şi mult mai făţiş, este pentru noi, pentru mine, un exemplu.

Vă mulţumesc şi vă felicit. Dacă dumneavoastră aţi invins, nu se poate ca noi să nu învingem. Vă invit să fiţi alături de mine şi de noi în această luptă electorală. Vom câştiga împreună această luptă electorală”, a transmis el, invitându-i pe moldoveni să se alăture luptei electorale din România.

În același timp, a prezentat o serie de măsuri menite să întărească legăturile dintre cele două state, printre care: armonizarea legislației, facilitarea obținerii cetățeniei române pentru moldoveni, simplificarea procedurilor vamale și recunoașterea veteranilor moldoveni ca veterani ai României.

Moldova în UE până în 2030 este o viziune

„Şi aşa cum dumneavoastră veţi fi alături de mine şi vă mulţumesc de pe acum, îmi doresc şi vă promit că în calitate de preşedinte al României voi fi alături de dumneavoastră la marea bătălie pentru alegerile parlamentare din acest an. Voi fi preşedinte al României şi asta va însemna pentru mine, ca obligaţie, ca sentiment şi ca aspiraţie, aceea că voi avea o obligaţie pentru fiecare român, oriunde s-ar afla el. Suntem toţi români. Ne-au smuls pagini din cartea de istorie. Ni le-au şters, ni le-au mutilat, ni le-au rupt. Am fost mai puternici. Vorbim în continuare aceeaşi limbă, ţinem minte în continuare aceleaşi poveşti şi avem împreună aceleaşi aspiraţii.

Am refăcut istoria, am rescris istoria adevărată şi vom construi înainte istoria, împreună. Dacă dă Dumnezeu, că aşa se spune şi aşa e, dacă dă Dumnezeu şi noi facem ce trebuie pentru oamenii pe care îi reprezentăm dincolo, dincoace de Prut, dincolo şi dincoace de aceste alegeri care urmează, undeva spre 2029-2030, adică peste numai 4-5 ani, Republica Moldova va fi membru oficial, deplin al Uniunii Europene”, a declarat Crin Antonescu, exprimându-și speranța că la finalul mandatului său de președinte, va putea privi cu satisfacție spre această realizare istorică.

El a mai subliniat dorința unei „legături permanente cu Chișinău”, promițând că va susține în mod activ procesul de integrare europeană și de apropiere legislativă și instituțională între cele două state.

Antonescu a transmis un mesaj către oficialii de la Chișinău

În final, Antonescu a transmis un mesaj către oficialii de la Chișinău, inclusiv către președinta Maia Sandu și conducerea Parlamentului Republicii Moldova.

„Dacă voi putea face toate aceste lucruri atunci, în 2029 sau 2030, la capătul aşteptării dumneavoastră, la capătul mandatului meu, voi putea spune, atunci când Republica Moldova va fi în Uniunea Europeană ca membru deplin, că e cel mai fericit, cel mai bucuros şi cel mai împlinitor moment al mandatului meu de preşedinte.

Veniţi la vot pe 4 şi 18 mai, pentru că votaţi pentru noi, împreună. Un preşedinte indiferent la Bucureşti, un preşedinte care întoarce spatele Europei la Bucureşti afectează direct şi e un dezastru pentru Republica Moldova. Trebuie să avem şi trebuie să aveţi la Bucureşti un preşedinte prieten.”

Declarațiile sale vin într-un moment decisiv pentru viitorul Republicii Moldova și subliniază o viziune ambițioasă pentru consolidarea legăturilor istorice, culturale și politice dintre cele două state românești.