Crin Antonescu, candidatul susținut de coaliția de guvernare la alegerile prezidențiale, își clarifică poziția față de sistemul politic românesc și distanțarea sa de influențele externe care ar putea influența procesul electoral. Într-un interviu recent, acesta a vorbit despre rolul său în politica românească, despre legătura sa cu „sistemul” și despre viitorul său guvern.
Crin Antonescu se distanțează de jocurile politice obscure
Crin Antonescu transmite un mesaj fără echivoc privind raportarea sa la ceea ce mulți numesc „sistemul”. Candidatul preferat al coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale 2025, își asumă o traiectorie politică diferită față de ceilalți competitori.
Într-un interviu acordat recent pentru Adevărul, Antonescu afirmă clar că nu este un exponent al cercurilor de influență din umbră.
Deși nu se definește ca un candidat anti-sistem, susține cu tărie că nu face parte din structurile obscure care decid din spatele cortinei.
„E o falsă temă (n.r. de campanie). Eu nu m-am recomandat anti-sistem, dar nici nu sunt un om al sistemului. M-am apucat de politică de foarte de jos, când aveam 30 de ani. Am făcut politică într-un sistem, care este cel democratic. Nu am avut altă funcție decât cele obținute prin votul alegătorilor”, afirmă el ferm.
Fostul președinte al PNL adaugă că intrarea și ieșirea sa din viața politică s-au făcut mereu la inițiativa proprie. Acest lucru, în opinia sa, îl diferențiază de alți candidați crescuți în birourile politice ale diferitelor instituții.
„Nu sunt un om al sistemului pentru că am intrat și am ieșit când am vrut din el, timp de 10 ani. Toți cei care candidează azi sunt oameni – nu știu dacă ai sistemului – dar sunt candidați care, la 20 și ceva de ani, au fost făcuți șefi de cabinet, de control și așa mai departe.
Dacă au influența unui deep-state, o spun limpede: nu mă privește”, declară Antonescu, sugerând o carieră politică artificial construită pentru unii dintre rivalii săi.
Fără servicii în campanie? Candidatului nu i s-a părut că s-ar mai fi implicat
Un alt aspect abordat de Antonescu este climatul electoral actual, despre care afirmă că ar fi, pentru prima dată în ani buni, lipsit de influența serviciilor secrete.
Potrivit lui, nu există semnale care să indice o implicare activă a acestor instituții în favoarea vreunui candidat.
„În această campanie nu am simțit implicarea serviciilor. De data asta cred că vom avea alegeri doar între noi, românii, fără intervenții ale unor mari puteri care să semnalizeze preferința pentru candidați.”
În trecut, spune el, asemenea influențe păreau aproape obișnuite: „În campaniile trecute era o competiție în a se prezenta fiecare drept candidatul susținut de cineva”, a mai spus el.
El rememorează campaniile trecute, în care se făcea tot posibilul pentru a se transmite imaginea unui sprijin „de sus”. Practici care, din perspectiva lui, nu își mai au locul într-o democrație consolidată.
„Mi se pare jenant că sunt oameni care vorbesc despre faptul că ar putea veni fiul nu știu cui să vorbească frumos despre vreun candidat. Nu suntem o țară bananieră. Suntem o țară cu vechime în NATO, în UE. Nu va fi niciun amestec – și sper să nu fie astfel de ingerințe”, a completat el.
Posibilul viitor guvern: nume sonore și profiluri bine conturate
Antonescu și-a construit o campanie bazată pe transparență și asumare, inclusiv în ceea ce privește oamenii care l-ar putea însoți în viitorul executiv.
Spre deosebire de alți candidați, afirmă că are deja un program structurat și câteva propuneri clare pentru funcții-cheie.
Printre aceștia se numără Ștefan Popescu, analist de politică externă, generalul Mândrescu pentru domeniul Apărării și academicianul Vlad Ciurea pentru Sănătate.
„Sunt singurul candidat care, până una alta, am un program formulat, aș fi curios să aud și de la alții și sunt singurul care am spus și niște nume.
Am vorbit despre analistul de politică externă Ștefan Popescu, am vorbit despre generalul Mândrescu în domeniul Apărării, am vorbit despre profesorul academician Vlad Ciurea în domeniul Sănătății.
Sunt mai multe, dar nu le dau pe toate”, a spus candidatul, lăsând loc pentru alte surprize.
Această strategie de a anunța public specialiști în domenii vitale pare să fie o mișcare calculată, menită să-i confere credibilitate și să atragă electoratul interesat de competență și stabilitate.
Ce spune despre Helvig și posibilii premieri
Una dintre întrebările inevitabile în contextul actual a fost legată de Eduard Helvig, fostul șef al SRI. Despre acesta, Crin Antonescu spune că este o persoană valoroasă, cu care a colaborat bine, dar care nu se află momentan în planurile sale administrative.
„Este o persoană despre care este bine să aibă un viitor, un rol, în viața politică românească. Dar nu în fruntea SRI de unde a plecat și de unde a considerat că e destul, ba chiar prea mult și nu în acest moment în formula de administrație prezidențială.
Evident, nu este exclus dacă voi deveni președinte, dar nu este în acest moment interesat nici domnia sa și nici nu avem vreo înțelegere în acest sens”, afirmă el, sugerând că, deși nu există o înțelegere în acest sens, Helvig ar putea juca un rol în viitor, dar nu la conducerea SRI.
În ceea ce privește posibilul premier, Antonescu nu s-a limitat la un singur nume. A subliniat că România are suficiente opțiuni viabile pentru această poziție importantă.
L-a menționat pe actualul premier Marcel Ciolacu, dar și pe Ilie Bolojan, oferind astfel o paletă largă de posibilități.
„Domnul Ciolacu este o variantă bună de premier, domnul Bolojan”, a declarat simplu și concis.