Crin Antonescu: „Cartea ne-a făcut ceea ce suntem astăzi”
Crin Antonescu a declarat, miercuri, că deși nu are în acest moment un proiect dedicat exclusiv cărții, în cadrul proiectului său prezidențial există o abordare serioasă asupra culturii și educației. El a susținut că ar fi necesar, chiar și simbolic, un „proiect al cărții pentru România”, adăugând că este un om care crede profund în puterea cărților și în rolul lor fundamental în dezvoltarea unei societăți.
El a mărturisit că unii dintre criticii săi atribuie această convingere vârstei sale, însă a respins categoric o astfel de explicație, subliniind că valoarea cărții transcende timpul.
„Am un proiect prezidenţial pe care probabil îl cunoaşteţi, care vorbeşte despre cultură, vorbeşte despre educaţie. N-am un proiect în acest moment dedicat cărţii. Cred că merită până la urmă, şi e o sugestie, un proiect al cărţii pentru România. Eu sunt un om care crede în carte, duşmanii mei zic că sunt bătrân, de-aia fac asta. Nu e adevărat, cartea nu are vârstă. Cartea ne-a făcut ceea ce suntem astăzi.”
Candidatul a afirmat că România, asemenea Occidentului, păstrează încă o relație profundă cu lectura și cultura scrisă, lucru reflectat atât în librăriile pline, cât și în activitatea bibliotecilor, pe care le consideră adevărate repere de civilizație.
Vizita la Biblioteca Județeană Mureș a fost prilejul unei reîntâlniri simbolice cu istoria cărții, dar și cu emoția descoperirii. Crin Antonescu a fost impresionat de o lucrare veche din 1485, aflată în colecția instituției. A apreciat, totodată, ospitalitatea și eforturile echipei bibliotecii în conservarea acestor comori culturale.
„Am văzut aici, extraordinar, o carte de la 1485, în perfectă stare. Prin graţia doamnei director, prin bunăvoinţa ei…”
În cadrul aceleiași vizite, el a semnat în Cartea de Aur a instituției, un gest simbolic de respect pentru cultură și patrimoniul scris.

Îngrijorări privind declinul lecturii
Întrebat cum vede poziția exprimată recent de președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, care a deplâns lipsa lecturii în școala românească, Crin Antonescu a precizat că problema lecturii în rândul tinerilor nu este, în mod direct, responsabilitatea președintelui țării. În opinia sa, această responsabilitate revine în primul rând Ministerului Educației, dar și profesorilor, elitei universitare și părinților.
„Preşedintele poate să iniţieze tot felul de lucruri, poate să iniţieze toate lucrurile din lume. Faptul că ai noştri copii şi ai noştri tineri citesc mai puţin decât am vrea noi nu e o problemă nici a preşedintelui, dar nici a primului ministru, e a ministrului Educaţiei, e o problemă a elitei universitare, e o problemă a corpului didactic din România şi e o problemă a părinţilor din România.”
Directoarea Bibliotecii Județene Mureș, Monica Avram, a confirmat că fostul președinte al Senatului a fost impresionat de colecția de carte veche prezentată. Ea a precizat că piesa centrală a fost o carte din 1485 despre viețile sfinților, aflată într-o stare excelentă de conservare.
De asemenea, i-a fost arătat un Evangheliar românesc tipărit la București în 1760, legat la Târgu Mureș aproape un secol mai târziu, în anul 1852.
„Cea mai veche carte pe care o avem aici, în colecţiile Bibliotecii Judeţene Mureş, de la Palatul Culturii, este cartea de la 1485 despre vieţile sfinţilor. Am prezentat o carte românească, un Evangheliar de Bucureşti de la 1760, legat la Târgu Mureş în anul 1852 şi se vede foarte frumos însemnarea, detaliile despre legarea cărţii.”
Ea a mai spus că experiența a fost copleșitoare nu doar pentru vizitator, ci și pentru echipa bibliotecii, care a apreciat interesul autentic pentru patrimoniul scris.
Vizita la biblioteca din Târgu Mureș a făcut parte dintr-un turneu electoral desfășurat miercuri în județele Harghita și Mureș.