Crin Antonescu refuză creșterea taxelor
Crin Antonescu a reamintit tuturor că economia României trece printr-o perioadă dificilă, dar el nu o consideră un dezastru. Politicianul crede că toată lumea trebuie să se adapteze. El admite că România va avea dificultăți legate de deficitul bugetar. Cu toate acestea, el este optimist și consideră că există soluții și resurse care trebuie valorificate.
El nu susține creșterea taxelor sau măsuri de austeritate. Din punctul lui de vedere, astfel de politici nu au avut rezultate bune în trecut. Acesta a criticat faptul că bugetul țării este discutat și aprobat în Parlament, dar nu se analizează și modul în care este pus în aplicare, sugerând că acest lucru ar putea ajuta la identificarea greșelilor.
Dacă va deveni președintele României, Crin Antonescu nu va fi de acord cu o creștere a taxelor și nu va accepta o astfel de propunere din partea premierului țării.
„Situația economiei românești nu e ușoară. Sunt multe probleme, dar nu le-aș numi dezastre. În acest moment trebuie să facă un efort de adaptare toți. Pentru România va fi mai complicat legat de deficit, dar contăm pe soluții și avem resurse pe care trebuie să le punem în valoare. Eu cred că așa cum a spus și premierul.
Eu unul nu cred în soluția creșterii taxelor și politici de auteritate. Nu va fi huzur, evident că vorbim de restructurări, însă taxe mai mare nu au adus nimic bun. Ne uităm la 2018. Trebuie să găsim soluții.
La noi se construiește un buget, se discută în Parlament, se execută, dar niciodată nu se discută în Parlament execuția lui. Poate ar fi și ăsta un pas ca să vedem unde greșim. (…) Eu sper ca dacă voi fi președinte să nu vină premierul să îmi spună să creștem taxe. Eu voi fi președinte, voi spune nu”, a spus el, joi seară, în cadrul unei intervenții TV la Digi24.
România s-ar putea confrunta cu o criză economică
La rândul său, Kelemen Hunor, președintele UDMR, a reamintit tuturor că ultima oară când s-au introdus taxe vamale similare cu cele introduse de SUA miercuri și a izbucnit un război comercial, a urmat imediat o mare criză economică. Situația economică s-a complicat atunci atât în Europa, cât și în Asia. Politicianul crede că trebuie evitat un astfel de scenariu prin dialog.
Acesta a reamintit românilor că orice război comercial duce la creșterea prețurilor, scăderea consumului și reducerea numărului de locuri de muncă. Conform lui, taxele vamale ridicate creează probleme pentru toată lumea: duc la inflație, mai puține venituri și chiar lipsa unor produse pe piață. El crede că Uniunea Europeană (UE) ar putea fi împinsă spre o colaborare mai strânsă cu China, fie intenționat, fie din necesitate.
Liderul UDMR consideră că nu trebuie să se reacționeze impulsiv și că cea mai bună soluție este dialogul.
„Orice război comercial cu taxe vamale pe toţi ne va pune în dificultate. Asta înseamnă inflaţie, asta înseamnă mai puţin consum, asta înseamnă mai puţine venituri, mai puţine locuri de muncă şi, la un moment, lipsă de bunuri pe anumite pieţe. Uniunea Europeană va fi împinsă involuntar sau voluntar, nu-mi dau seama, spre China.
Ultima dată când au fost astfel de taxe vamale, astfel de război comercial în anii ’30 imediat a venit recesiunea, marea recensiune, după care lucrurile s-au complicat în Europa şi nu numai şi în Asia s-au complicat lucrurile, deci nu trebuie să ajungem acolo. Nu trebuie să reacţionăm brusc pentru că nu ne va ajuta. Trebuie căutat dialogul”, a explicat politicianul.
