Crin Antonescu renunță public la pensia specială de parlamentar
Candidatul prezidențial al coaliției de guvernare, Crin Antonescu, a surprins publicul miercuri, în cadrul unei dezbateri electorale organizate de Antena 3 CNN la Palatul Parlamentului, printr-o declarație clară privind renunțarea la dreptul de a solicita pensie specială în urma mandatelor sale de parlamentar. Deși legea îi permite acest lucru, Antonescu a subliniat ferm că nu va face o cerere pentru a beneficia de această pensie, reafirmându-și poziția de principiu împotriva pensiilor speciale, în special în cazul parlamentarilor.
„Un subiect important: pensiile speciale. Le-ați cerut liderilor coaliției să termine odată cu pensiile speciale în magistratură, să facă un proiect de lege prin care, pentru viitorii magistrați, vârsta de pensionare să crească la 65 de ani. Domnule Antonescu, sunteți beneficiar de pensie specială în urma mandatelor de parlamentar. Vă angajați public că renunțați la pensia specială de parlamentar?”, a declarat Cătălina Porumbel.
Eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați
Un subiect cheie abordat de Antonescu în cadrul aceleași dezbateri a fost inițiativa sa de a elimina pensiile speciale și pentru magistrați. Candidatul prezidențial a explicat că acest demers este necesar pentru a crea un sistem de justiție mai echitabil și sustenabil.
De asemenea, Antonescu a propus creșterea vârstei de pensionare pentru magistrați la 65 de ani, în loc de 48 de ani, cum este în prezent, argumentând că „este păcat de Dumnezeu” să pensionezi un magistrat la o vârstă la care acesta abia ajunge să aibă experiență și cunoștințele necesare pentru a fi eficient în sistemul judiciar.
„Nu trebuie să mă angajez public. N-am nicio obligație în sensul acesta. Pot doar să vă informez că sunt beneficiar potențial, adică în virtutea legii, aș putea face cererea pentru pensia specială. Nu am făcut și nu voi face această cerere pentru pensia specială, de vreme ce astăzi cer Guvernului – și Parlamentului – care a reușit de ceva vreme deja – nu știe toată lumea încă – să elimine, pentru viitor, pensiile parlamentarilor, pensiile speciale ale parlamentarilor.
Nu văd de ce n-ar face-o și în ceea ce privește magistrați. Mă bucur că mi-ați spus această întrebare. Țin să precizez încă o dată că nu e vorba de militari, nici de cei din sistemul de apărare și ordine publică, e vorba strict de magistrați.
Cea mai importantă miză pentru mine, dincolo de cele 230 de milioane de la PNRR, dincolo de acest principiu al echității, e ceva ce mă preocupă, despre care am vorbit de multă vreme și n-am vorbit numai eu, vorbesc foarte mulți oameni. E păcat de Dumnezeu să trimiți în pensie, la 48 de ani, un om, un magistrat care abia la vârsta aceea are suficientă experiență, cunoștințe, practică încât să fie judecător.”, a spus Antonescu, reafirmându-și angajamentul de a lucra pentru o reformă serioasă a sistemului de pensii speciale.

Principiul echității în reforma pensiilor speciale
Antonescu a subliniat că principiile echității trebuie să primeze în fața unor privilegii care nu reflectă realitatea socială și economică a României de astăzi.
Crin Antonescu a subliniat că, dincolo de cele 230 de milioane de euro alocate prin PNRR și de principiul echității, obiectivul său principal este să garanteze un sistem de justiție care să nu depindă de privilegii, ci de profesionalism și dedicare. De asemenea, a făcut referire la impactul financiar pe care pensiile speciale îl au asupra bugetului de stat.
În încheiere, Crin Antonescu a reafirmat că măsurile propuse nu sunt un atac asupra profesiilor din domeniul justiției, ci o necesitate de reformă care să asigure un sistem corect și echitabil, în care pensiile speciale să fie eliminate treptat, iar viitorii magistrați să aibă o carieră susținută de pregătire continuă, nu de privilegii legale.