Candidatul coaliţiei la guvernare, Crin Antonescu, a subliniat că poziția sa nu s-a schimbat în ultimii trei ani și că, dacă va deveni președintele României, nu va permite desfășurarea de soldați români în zona de conflict, nici măcar sub mandat de menținere a păcii.
Crin Antonescu spune că România nu trebuie să se implice personal
Într-o postare realizată pe pagina sa de Facebook, Antonescu susține că România trebuie să continue sprijinul logistic și politic pentru Ucraina, dar fără a implica personal militar.
De asemenea, el a atras atenția asupra importanței menținerii calmului și prudenței în luarea deciziilor referitoare la angajamentele post-război, considerând că, în lipsa unui acord de încetare a focului, orice discuție despre măsuri ulterioare este prematură.
„România nu trebuie să trimită trupe în Ucraina. Nici soldați, nici trupe de menținere a păcii. Am spus asta acum 3 ani, nu mi-am schimbat părerea cu un milimetru. Dacă voi fi președintele României, nu vom trimite trupe în Ucraina. Punct. Vom continua să sprijinim logistic și politic Ucraina. Dar nu vom trimite oameni acolo.
Nu în ultimul rând, ca să menții pacea, trebuie să ai pace. Să nu ne precipităm, să nu ne aruncăm cu capul înainte, vorbind despre angajamente post-război, când nici măcar un acord de încetare a focului nu este schițat. Înțelepciune și calm. Doar așa putem să ieșim din criza aceasta”, a scris Antonescu pe Facebook.
Crin Antonescu a încheiat mesajul îndemnând la „înțelepciune și calm”, spunând că „doar așa putem să ieșim din criza aceasta”. Postarea poate fi vizualizată aici.
Prin acest mesaj, Antonescu își conturează poziția de politică externă, axată pe precauție și evitarea implicării directe a României în conflictul militar din Ucraina.
Vladimir Putin a declarat că nu are nicio obiecție față de implicarea europenilor în negocierile privind războiul din Ucraina
Amintim că în ultima vreme au apărut mai multe informații importante cu privire la conflictul din Ucraina. De exemplu, Vladimir Putin a declarat într-un interviu televizat că nu are nicio obiecție față de implicarea europenilor în negocierile privind războiul din Ucraina. Totuși, a subliniat că refuzul inițial al acestora de a menține contactul cu Moscova a fost o decizie luată din proprie inițiativă.
În ceea ce privește politica președintelui american Donald Trump, Vladimir Putin consideră că poziția acestuia nu este favorabilă Rusiei, ci mai degrabă în interesul Ucrainei.
Liderul de la Kremlin a salutat intenția lui Trump de a îmbunătăți situația politică din Ucraina și de a crea condiții care să permită supraviețuirea acestei țări. El a descris abordarea liderului american drept una rațională, lipsită de impulsuri emoționale.
În același timp, președintele rus s-a pronunțat în favoarea unor investiții americane în regiunile ocupate ale Ucrainei, pe care le consideră „teritorii istorice restituite Rusiei”.