Crin Antonescu candidatul susținut PNL, PSD şi UDMR la alegerile prezidenţiale

Crin Antonescu, candidatul susţinut de PNL, PSD şi UDMR la alegerile prezidenţiale, a făcut o declaraţie puternică despre situaţia actuală a României, comparând-o cu „un avion în picaj, în timp ce piloţii şi echipajul au fost luaţi ostateci de o parte dintre pasageri, nemulţumiţi de destinaţia aleasă”. Acesta a subliniat că ţara se află într-un moment critic, fiind afectată de instabilitate politică, economică şi socială.

Declaraţiile sale, făcute miercuri într-o postare pe Facebook, au stârnit numeroase reacţii, atât din partea susţinătorilor, cât şi a adversarilor politici. Antonescu a atras atenţia asupra pericolului reprezentat de forţele politice care, în opinia sa, doresc să abată România de la direcţia sa pro-occidentală.

„România este un avion în picaj, în timp ce piloţii şi echipajul au fost luaţi ostateci de o parte dintre pasageri, nemulţumiţi de destinaţia aleasă. De ce mergem spre Vest? Noi vrem să ne întoarcem. Şi nu oricum, noi vrem ca domnu Georgescu să piloteze, nu contează că nu are licenţă de pilot, e patriot, nu are cum să prăbuşească avionul. Cuprinşi de panică, restul de pasageri asistă la răzmeriţă sperând să vină americanii să-i salveze. Unii din ei chiar îşi dau ghes: nu ai făcut curs de planorism, la primărie? Deci poţi să conduci şi ditamai ţara, sunt aceleaşi principii. Se caută soluţii, se cârpesc oferte. Mai sunt câteva minute şi ne zdrobim de pământ”, a ironizat el lipsa unei viziuni clare din partea unor lideri politici.

Antonescu a criticat faptul că în România sunt promovate persoane fără experienţă

Într-un discurs acid, Antonescu a criticat faptul că în România sunt promovate persoane fără experienţă, care ajung să conducă instituţii cheie doar pe baza apartenenţei politice, fără competenţele necesare.

Antonescu a ironizat modul în care funcţiile de conducere sunt atribuite pe criterii netransparente, sugerând că, în România, experienţa administrativă superficială este considerată suficientă pentru a gestiona întreaga ţară. În opinia sa, lipsa de profesionalism a decidenţilor politici compromite viitorul României, iar fiecare zi pierdută fără o guvernare fermă accentuează riscul unei crize economice şi sociale profunde. El a avertizat că soluţiile propuse sunt improvizate şi ineficiente, iar fără o intervenţie rapidă şi decisivă, ţara se îndreaptă inevitabil spre dezastru.

Crin Antonescu a afirmat că el este singurul om politic care poate îndrepta lucrurile

Antonescu s-a prezentat drept singurul lider capabil să redreseze situația țării și să mențină România pe drumul său pro-occidental. El a sugerat că experiența sa politică și viziunea clară asupra direcției de urmat îl recomandă ca fiind cea mai potrivită opțiune pentru conducerea țării într-un moment de criză.

El a mai subliniat că de-a lungul carierei sale a demonstrat că nu este obsedat de putere, ci este gata să facă un pas înapoi atunci când este necesar. „Sunt singurul om politic care a arătat că nu ţine cu dinţii de scaun, fie el de parlamentar, ministru, de preşedinte de partid sau de preşedinte de ţară. Am arătat că sunt îndeajuns de puternic încât să renunţ la putere”, a spus Antonescu.

Această declaraţie vine în contextul în care fostul lider liberal a fost adesea acuzat că a abandonat scena politică atunci când ar fi avut şansa să devină preşedintele României, în 2014. Antonescu respinge aceste acuzaţii şi susţine că a ales să se retragă tocmai pentru că a dorit să evite compromisurile care ar fi afectat direcţia ţării.

Crin Antonescu
SURSA FOTO: Inquam Photos, Ovidiu Micsik

Alianţa România, Înainte – noua forţă politică

O altă declaraţie importantă a fost anunţul privind alianţa dintre PNL, PSD şi UDMR, care şi-au unit forţele sub noul proiect politic „Alianţa România, Înainte”.

Antonescu a anunțat formarea unei noi alianțe politice, „România, Înainte”, rezultat al colaborării dintre PNL, PSD și UDMR, partidele care îi susțin candidatura. El a subliniat că această uniune nu lasă loc pentru ezitări sau amânări, având ca obiectiv principal garantarea stabilității țării și prevenirea oricărei încercări de abatere de la parcursul european al României.

Această mişcare politică reprezintă o schimbare semnificativă în peisajul electoral, având în vedere că PNL şi PSD au fost, în trecut, adversari tradiţionali. Cu toate acestea, liderii acestor formaţiuni au considerat că este necesar să colaboreze pentru a preveni o criză politică majoră.

Antonescu a încheiat mesajul său cu un apel la acţiune

Antonescu a încheiat mesajul său cu un apel la acţiune, îndemnând cetăţenii să susţină eforturile sale de redresare a ţării. Antonescu a respins ideea că principala problemă a României ar fi riscul de a-și pierde credibilitatea pe plan internațional, așa cum susținea președintele Iohannis. În viziunea sa, nu imaginea afectată a țării este cea care provoacă suferință, ci realitățile economice tot mai precare și exodul masiv al românilor, speriați de perspectiva unei întoarceri la vremurile de dinainte de 1989. El a subliniat că singura cale viabilă pentru România rămâne cea occidentală și că orice încercare de abatere de la acest drum trebuie respinsă cu hotărâre.

„De ce eu? Pentru că sunt singurul om politic care a arătat că nu ţine cu dinţii de scaun, fie el de parlamentar, ministru, de preşedinte de partid sau de preşedinte de ţară. Am arătat că sunt îndeajuns de puternic încât să renunţ la putere. De azi, cele trei partide care mă susţin, PNL, PSD şi UDMR, s-au unit în Alianţa România, Înainte. Nu mai e loc de întors, timp de pierdut. Sunt singurul care ştie să îndrepte aeronava şi să restabilească traiectoria spre Vest. Cu înţelepciune şi curaj, trecem şi peste asta. România, Înainte!”, a conchis Crin Antonescu, sugerând că este pregătit să preia conducerea ţării şi să o menţină pe drumul corect.

Reacţii şi posibile implicaţii electorale

Declaraţiile lui Crin Antonescu au generat numeroase reacţii în mediul politic şi în rândul alegătorilor. Susţinătorii săi văd în el un lider capabil să readucă stabilitatea, în timp ce adversarii săi îl acuză că foloseşte o retorică alarmistă pentru a câştiga capital electoral.

Noua alianţă politică formată în jurul său va influenţa, fără îndoială, dinamica alegerilor prezidenţiale, iar următoarele săptămâni vor fi decisive pentru evoluţia campaniei. Rămâne de văzut dacă electoratul va fi convins de viziunea sa şi dacă „România, Înainte” va reuşi să adune suficient sprijin pentru a-l duce pe Crin Antonescu la Palatul Cotroceni.