Crin Antonescu vrea ca România să rămână în NATO
Crin Antonescu a reamintit tuturor că România, până acum, a fost relativ liniștită ca stat membru al NATO, în special ca parte a Flancului Estic, dar, odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, a căpătat o semnificație strategică mai mare pentru Alianța Nord Atlantică.
România, fiind țara care găzduiește scutul de la Deveselu și baza de la Kogălniceanu, precum și proiectul de extindere a acesteia, s-a bucurat de siguranță din punct de vedere al securității, a spus el.
Totuși, o eventuală reducere a efectivelor sau o dezangajare parțială a forțelor americane din NATO ar reprezenta o preocupare pentru toți, avertizează el.
„Noi avem o problemă în acest moment şi în perioada imediat următoare, în sensul că până acum am stat liniştiţi ca membri ai NATO, ca membri ai NATO din Flancul estic, care odată cu războiul în Ucraina a căpătat o semnificaţie, o relevanţă strategică mai accentuată pentru organizaţie, ca ţară care găzduieşte scutul de la Deveselu şi baza de la Kogălniceanu şi proiectul de extindere la acelei baze, destul de liniştiţi din punctul de vedere al securităţii.
Dacă se pune problema reducerii efectivelor sau chiar dezangajării parţiale a efectivelor americane din NATO, asta este într-adevăr o temă de preocupare pentru toţi. Calitatea de membru al NATO nu încetează. România nu poate fi nici scoasă din NATO şi România, sub nicio formă – dacă sunt preşedinte, dacă sunt alţii, nu ştiu, trebuie să-i întrebaţi – nu iese din NATO”, a explicat politicianul.
Crin Antonescu ar vrea ca România și SUA să colaboreze în zona Mării Negre
El crede că aderarea României la NATO a fost un mare succes în politica externă, reprezentând una dintre puținele garanții sigure de securitate pe care România le-a avut vreodată. Totuși, Crin Antonescu a avertizat că americanii, inclusiv Administrația Trump, au dreptate când spus că nu sunt obligați să plătească mereu pentru securitatea altor țări membre ale NATO.
Din punctul său de vedere, România trebuie să mențină și să întărească parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii. El crede că România ar trebui să caute oportunități pentru a implica SUA într-un proiect economic în zona Mării Negre.
Cheltuielile militare ale României ar trebui să crească
Acesta a reamintit că investițiile în domeniul apărării ale României, la fel ca cele ale altor țări din NATO, vor trebui să crească. Executivul ar trebui să fie deja pregătit pentru creșterea cheltuielilor, având în vedere că România, a spus el.
În opinia sa, cel mai eficient mod de a atrage interesul cuiva pentru apărarea și investițiile într-o regiune este prin crearea unor oportunități economice semnificative și prin propunerea unui parteneriat de afaceri. Astfel, dacă există un interes economic puternic, Statele Unite ale Americii vor investi singure în baze, securitate și întărirea prezenței NATO în zonă.
Politicianul este convins că parteneriatul transatlantic va continua. Acesta a avertizat că viitorul depinde de colaborarea dintre SUA și Uniunea Europeană (UE), nu de alegerea între cele două.
„În consecinţă, cheltuielile militare ale României, ca şi al altor ţări europene din NATO, vor trebui să crească. (..) Cred că România, guvernul României trebuie deja să fie pregătit şi pentru aceste cheltuieli, că România este oricum interesată să crească aceste cheltuieli de apărare, ca şi toate ţările europene.
Cel mai bun mod de a cointeresa pe cineva să apere o regiune, să investească într-o regiune (…) este să găseşti un interes economic suficient de semnificativ pentru ei şi să încerci să propui o parteneriat de business pe acea posibilitate, pe acea resursă şi atunci nu mai e grija noastră, vor investi şi în baze, şi în securitate, şi în întărirea forţei de protecţie a NATO în zonă chiar ei, americani.
Noi dorim şi sunt convins că parteneriatul transatlantic va rămâne, că Statele Unite şi Uniunea Europeană, nu Statele Unite sau Uniunea Europeană, înseamnă viitorul”, a spus el.