România poate deveni un jucător important în domeniul energiei în UE

Crin Antonescu a reamintit românilor cele trei mari avantaje ale Constanței: resursele energetice, portul maritim și buna înțelegere între diferite grupuri etnice. La acestea se adaugă și Baza de la Mihail Kogălniceanu, un punct important pentru securitatea țării.

El a explicat că România poate deveni un jucător important în domeniul energiei în Uniunea Europeană (UE), datorită resurselor și infrastructurii din județul Constanța. Zăcământul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră, parcul eolian de la Cogealac și centrala nucleară de la Cernavodă sunt investiții care pot ajuta România să fie independentă energetic și să furnizeze energie și altor țări.

Politicianul crede că Portul Constanța, care este deja unul dintre cele mai mari din UE, ar putea deveni cel mai important, având un rol strategic în comerțul cu Asia Centrală și China.

„Trei lucruri extrem de preţioase astăzi şi mai ales mâine, în Europa şi deci pentru România, sunt în primul rând aici la Constanţa. Vorbim în primul rând de energie, de faptul că România doreşte să fie independentă energetic, şi de faptul că România poate să devină furnizor de energie, producător şi furnizor de energie pentru Uniunea Europeană, pentru alţi clienţi din afara României.

Şi aici, avem în largul mării, foarte aproape, marele proiect gaze naturale Neptun Deep. Aici, la Cogealac, avem cea mai mare concentrare din România de energie eoliană, avem la Cernavodă energie nucleară. Iată deci că numai cu ceea ce se află în judeţul Constanţa, România poate deveni un jucător energetic semnificativ în Uniunea Europeană.

În al doilea rând, există Portul Constanţa, deja al şaptelea dacă nu greşesc din Uniunea Europeană, şi portul care poate să devină cel mai important, nu doar al României bineînţeles – ceea ce este de mult, şi cel mai important al Uniunii Europene, într-o construcţie a viitorului, economică şi strategică, coridorul de mijloc care merge până în Asia Centrală şi până în China”, a afirmat candidatul la alegerile prezidențiale.

Dobrogea, un punct strategic esențial pentru apărarea Flancului Estic al NATO

Crin Antonescu a vorbit și despre felul în care diferite comunități din Dobrogea trăiesc împreună în armonie. Această regiune este un exemplu de bună înțelegere între culturi, religii și tradiții diferite, lucru care ar putea fi un model atât pentru România, cât și pentru UE, crede el.

Politicianul consideră că această diversitate este importantă pentru Europa, care trece printr-o perioadă dificilă, și crede că România ar trebui să contribuie la stabilitatea culturală și spirituală a continentului.

El a reamintit tuturor cât de importantă este baza militară de la Mihail Kogălniceanu pentru securitatea României și a NATO. Potrivit spuselor sale, Dobrogea și Constanța nu sunt doar centre economice și energetice importante, ci și un punct strategic esențial pentru apărarea Flancului Estic al Alianței Nord Atlantice.

În opinia sa, pentru ca România să profite de aceste oportunități – în domeniul energiei, comerțului, relațiilor internaționale și conviețuirii culturale – este nevoie de o strategie clară la nivel de guvern și de politică externă. Conform lui, un președinte dedicat acestor obiective, care să știe cum să le implementeze rapid și eficient, este esențial. Acesta este motivul pentru care candidează la alegerile prezidențiale, mai spune Antonescu.

„Al treilea lucru absolut semnificativ, aparent mai puţin important, dar în profunzime cultural spiritual, pe care Dobrogea şi Constanţa îl pun la dispoziţie ca model României şi Uniunii Europene, este această tradiţională convieţuire între mai multe culturi, între mai multe religii, între mai multe tradiţii.

(…) Noi am fost întotdeauna un exemplu reuşit, un exemplu fericit de trai împreună a diferitelor religii, culturi, a diferitelor tradiţii. (…) De ce această tradiţie este atât de importantă? Pentru că e nevoie de ea în arhitectura spirituală, în arhitectura culturală a unei Europe care se află într-o anumită derivă şi la stabilizarea, aşezarea, reaşezarea şi sănătatea căreia noi ca români cred că suntem chemaţi să spunem ceva.

Pe deasupra, Constanţa, judeţul Constanţa, Dobrogea mai sunt vitale pentru un alt domeniu care este neapărat necesar şi care este prioritar în prezent şi în anii următori şi anume domeniul securităţii. Baza de la Kogălniceanu, punct esenţial în sistemul de securitate actuală al României şi al NATO, este tot aici.

(…) Şi iată că în felul acesta, Dobrogea şi Constanţa pot deveni şi se pot consolida nu doar ca poartă de respiraţie economică şi energetică a Uniunii Europene, ci pur şi simplu ca punctul cheie din flancul estic al NATO.

Toate aceste perspective sunt garantate de un preşedinte care să aibă aceste obiective, priceperea de a le urmări, consecvenţa de a găsi posibilităţile cele mai rapide şi cele mai eficiente de a le atinge şi care, împreună cu Guvernul, cu majoritatea parlamentară şi cu administraţia locală, să construiască şi să îndeplinească proiecte de anvergură pentru această ţară. Pentru asta candidez”, a precizat politicianul.