Crin Antonescu nu se va retrage din cursa prezidențială

Crin Antonescu este un om serios și, deși decizia sa de a accepta candidatura la alegerile prezidențiale nu a fost una ușoară, odată ce a luat-o, nu există niciun motiv care să-l determine să se retragă. Indiferent de dificultăți sau de nivelul de susținere al partidelor politice, determinarea sa este fermă și va merge până la capăt. Se va retrage numai dacă s-ar stinge din viață înainte de 4 mai 2025.

El nu crede că partidele politice care îl susțin (PNL, PSD, UDMR) își vor schimba poziția și vor desemna alți candidați. Politicianul are încredere în sinceritatea liberalilor și a social-democraților.

Totuși, acesta a recunoscut că influența partidelor politice asupra electoratului este mai redusă decât în trecut și că succesul său va depinde de voturile pe care le va obține, nu de conducerea PSD sau PNL. De aceea, nu există motive de neîncredere între el și partide politice, iar retragerea sa nu este o opțiune.

„Eu sunt, am această pretenție și enunț, un om serios. N-am avut un răspuns ușor de dat la propunerea liderilor partidelor, dar după ce l-am dat, nu e niciun fel de motiv care să mă determine să mă retrag. Oricâte dificultăți ar fi, nu e o cursă ușoară, oricât ar părea de mică susținerea acestor partide, determinarea mea va fi până la capăt. Deci nu există motiv să mă determine să mă retrag, decât dacă, Doamne ferește, Dumnezeu hotărăște că firul vieții mele trebuie să se oprească înainte de 4 mai.

În ce privește sondajele, răspunsul este nu. O neîncredere în sondaje care e alimentată de ce s-a întâmplat recent, ceea ce nu înseamnă că nu mai facem sondaje, facem sondaje cu oameni a căror competență o respectăm. Dar ele nu pot fi un factor determinant. Partidele să-și pună alți candidați, mi-e greu să cred.

Nu cred că așa ceva e deloc probabil și chiar nu înțeleg de ce timp de o lună s-a discutat cu poftă cum nu o să fiu susținut, acum au început dacă nu cumva o să se răzgândească. Nimeni n-a pus la îndoială, Nicușor Dan a ieșit și a spus omul că vrea să candideze, nimeni nu l-a întrebat că de ce nu te susțin ăia. Tot eu trebuie să fiu întrebat. Eu cred în sinceritatea PSD, pentru că altfel n-aș fi acceptat să particip, ar fi fost o mascaradă din partea mea, să mergem acolo să ne prefacem că luăm decizii.

Știu că și capacitatea PSD și a PNL, nu știu de UDMR, e mai mică decât altădată de a-și duce voturile unde vor conducerile partidelor. Eu știu foarte bine că dacă nu iau voturile necesare, va fi responsabilitatea mea, nu a conducerilor PSD sau PNL, deci nici pe față nici pe dos nu pun capăt luptei, nu există temei de neîncredere între mine și partide și nu mă retrag, îmi pare rău.

Vor exista două structuri, un comitet, să-i spun politic, cu reprezentanți, dar de lucru alți doi reprezentanți, un comitet care să asigure legătura tehnică, logistic, operațional și o echipă a mea cu oameni desemnați de mine care va gândi campania electorală. Partidele au agreat această formulă mi-au spus „e campania ta, mesajul tău, alege-ți pe cine vrei” și mi se pare o formulă corectă”, a zis el într-o intervenție TV.

Asocierea cu Klaus Iohannis, punctul slab al lui Crin Antonescu

Crin Antonescu a spus că asocierea sa cu președintele României, Klaus Iohannis, este ceva „strigător la cer”. Atunci când a acceptat să candideze, a anticipat că una dintre vulnerabilitățile sale va fi această asociere, dar nu vrea să se plângă sau să se scuze.

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (SURSA FOTO: Facebook, Klaus Iohannis)

Este conștient că, pentru oponenții săi, această asociere reprezintă o oportunitate și o țintă, chiar dacă nu reflectă realitatea. Ei vor încerca să-l lege de imaginea lui Klaus Iohannis și să-l prezinte ca un candidat al puterii.

„Întrebat care e cea mai mare vulnerabilitate am spus că există asocierea cu domnul Iohannis. Eu puteam să prezum aceste lucuri când am spus da și nu vreau să mă văicăresc, să mă scuz și cât de bine va fi trimis și primit mesajul e în răspunderea mea, asta e misiunea mea, pentru asta m-au desemnat, crezând în capacitatea mea de a propune un mesaj convingător.

Sigur că pentru inamic e o oportunitate și o țintă, chiar dacă ea nu corespunde realității, să lege imaginea mea de ideea de candidat al puterii, de candidat al lui Klaus Iohannis, ceea ce e aproape strigător la cer. E o bătălie, și într-o bătălie, chiar și în condiții nefavorabile, trebuie să faci tot ce poți tu.”

Cum arată strategia de campanie a lui Crin Antonescu?

Strategia lui este destul de simplă. Ea se concentrează pe electorat, fără să aibă pretenția că știe exact ce vor oamenii. Politicianul vrea doar să le transmită un mesaj despre ce crede că trebuie să facă președintele imediat și în următorii ani.

„Strategia mea e simplă – nu consider că e de datoria mea să rezolv problema domnului Ponta, să arbitrez cine să se retragă, Nicușor Dan sau Lasconi sau să le caut candidat dacă se retrag amândoi. La mine e o candidatură independentă susținută de cele trei partide. Eu nu le reprezint, s-au reprezentat singure, au obținut o majoritate și guvernează.

Strategia mea este să privesc spre electorat, fără speranța și pretenția că știu ce vor, și să le adresez un mesaj, să le spun ce cred eu că trebuie să facă președintele imediat și în următorii ani. Asta e o competiție electorală, nu mă interesează nici măcar domnul Georgescu, sigur că mă uit la ce spune, mă întreb cum atâția oameni au putut vota aceste spuse.

Eu merg înainte și fac această campanie, care e una de natură personală, cu susținerea acestor partide.”