Crin Antonescu: Sprijinul activ al serviciilor pentru Călin Georgescu ar fi „delicat”

Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, a declarat joi că nu are informații clare despre sprijinul pe care oameni activi din serviciile de informații l-ar putea oferi lui Călin Georgescu.

El a subliniat că, deși susținerea din partea rezerviștilor este un drept al acestora, implicarea celor aflați în activitate ar ridica probleme, deoarece statutul lor le interzice participarea în politică.

„Şocul acestor alegeri anulate, al atacului cu actori statali, nestatali, tulburărilor, să spunem aşa, din proces, este că aceste servicii, în primul rând ele, nu au putut sau nu au vrut să prevină aşa ceva. Nu ştiu dacă oameni din aceste servicii, oamenii activi, îl sprijină pe Călin Georgescu.

Că oameni în rezervă, rezervişti din aceste servicii, rezervişti militari, rezervişti poliţişti, îl sprijină, asta e la vedere şi e dreptul oamenilor, că până la urmă sunt rezervişti.

Dacă îl sprijină dintre cei activi, e un pic mai delicat, pentru că odată, prin statut nu au voie să facă politică, cum n-au voie nici preoţii, clerul în general”, a spus Antonescu, în cadrul podcastului „Fain şi Simplu”, cu Mihai Morar.

Crin Antonescu a afirmat că serviciile de informații fie nu au putut, fie nu au dorit să prevină anularea alegerilor și tulburările asociate.

Referitor la sprijinul pentru Călin Georgescu, el a precizat că rezerviștii au acest drept, însă implicarea cadrelor active ar fi problematică, întrucât statutul le interzice activitatea politică, similar clerului. Declarațiile au fost făcute în cadrul podcastului „Fain și Simplu” cu Mihai Morar.

În contextul anulării alegerilor și al unor posibile ingerințe externe, Crin Antonescu a criticat incapacitatea serviciilor de informații de a preveni aceste evenimente:

El a precizat că așteaptă mai multe informații și explicații despre anularea scrutinului și despre posibilele influențe externe asupra procesului electoral.

Călin Georgescu evită clarificările privind legăturile sale cu serviciile

În paralel, Călin Georgescu, cunoscut pentru pozițiile sale pro-ruse și anti-occidentale, a evitat să răspundă clar la întrebările despre o posibilă apartenență la un serviciu secret românesc. Întrebat dacă este ofițer acoperit, el a refuzat să ofere un răspuns concret, catalogând întrebarea drept „inutilă și inadecvată”.

„Nu am nici o legătură cu asta. Nu mă interesează. Astea sunt niște întrebări care sincer nu am venit ca să discutăm întrebările astea. Nu că mă feresc, sunt inutile și inadecvate.

Eu cred că am cam finalizat timpul… (uitându-se la ceas)”, a declarat Georgescu (mai multe aici).

Această ezitare a alimentat speculații în spațiul public, mai ales în urma declarațiilor președintelui UDMR, Kelemen Hunor, care l-a asociat cu vechiul sistem și cu fosta rețea Caraman, un grup de spionaj comunist implicat în infiltrarea NATO.