"Domnul Traian Băsescu, după cum era de aşteptat, sigur, a intrat în campanie electorală. În cursul intervenţiei sale de ieri a făcut, din nou, parcă mai apăsat ca niciodată o serie de afirmaţii iresponsabile, de maximă gravitate şi profund dăunătoare României. În primul rând, Traian Băsescu a afirmat, din nou, că România nu este un stat de drept", a spus Antonescu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit lui Antonescu, afirmaţia preşedintelui, potrivit căreia România nu este stat de drept, este una de maximă gravitate şi defăimătoare. Acesta a mai apreciat că Băsescu are funcţia supremă în stat, din punct de vedere legal, dar nu legitim, motiv pentru care trebuie să fie responsabil în afirmaţii.

"România nu este stat de drept. Ce fel de stat este şi ce anume este Traian Băsescu în acest stat, care este rolul său? Dacă nu este stat de drept, atunci este stat dictatorial, un regim autoritar, un regim bananier, diverse alte astfel de variante? Care este situaţia preşedintelui? Este el şeful acestui stat? Este cumva ostatic, prizonier, se întâmplă în România o lovitură de stat împotriva voinţei sale? Traian Băsescu deţine legal, nu legitim, dar legal, funcţia supremă şi în sensul acesta responsabilitatea sa trebuie să fie maximă", a afirmat el.

Referitor la declaraţia şefului statului conform căreia România nu este o ţară credibilă, liderul PNL a susţinut că această afirmaţie este "inacceptabilă".

"România are probleme mari de credibilitate în diferite zone şi diferite motive, dar ca aceste afirmaţii să fie făcute de şeful statului este fără precedent", a mai spus Antonescu.

El a mai arătat că preşedintele Traian Băsescu a susţinut că anumite instituţii ale statului, cum ar fi ANI, CCR, DNA, sunt criticate public de către oameni politici în încercarea de a argumenta afirmaţia că România nu este o ţară credibilă. În acest context, Antonescu a subliniat că acest lucru nu este interzis şi face parte din dezbaterea publică.

"Un stat de drept nu se defineşte, nu se recunoaşte prin faptul că nu există dezbatere publică despre funcţionarea instituţiilor, ci se defineşte, recunoaşte în modul în care regulile, legile, hotărârile unor instanţe sunt respectate. În sensul acesta am putea întreba dacă Traian Băsescu atunci când atacă în permanenţă Senatul, Camera Deputaţilor, partidele politice, corpul politic, nu cumva se află în acceaşi situaţie, nimeni nu l-a acuzat niciodată pe Traian Băsescu că încalcă statul de drept din cauza criticilor sale la adresa Parlamentului, dar este bine să clarificăm faptul că, spre deosebire de concepţia de moştenire securistică a lui Traian Băsescu, instituţii ale statului nu sunt doar acele instituţii pe care domnia sa le controlează sau serviciile secrete sau Parchetul, instituţii fundamental democratice ale statului de drept sunt şi cele două Camere ale Parlamentului", a mai susţinut Antonescu.
Sursa: Agerpres