Un președinte bun poate colabora cu orice premier
Crin Antonescu a afirmat că un președinte competent poate colabora cu orice premier. El a criticat atitudinea unor președinți care, în loc să-și îndeplinească atribuțiile constituționale, caută constant să impună anumite persoane în funcția de prim-ministru, schimbând preferințele în funcție de interese politice.
Antonescu a menționat exemple de astfel de situații, făcând referire la rotațiile de premieri și la congresele prelungite din interiorul partidelor.
”Un preşedinte bun merge cu orice premier. Preşedinţii care nu-şi fac datoria sau care doresc să-ncalce Constituţia, îşi tot caută premieri şi inventează, premier care să nu fie de la PSD, premier care să fie neapărat de la PSD. N-a fost cazul. Premier care să fie de la nu ştiu ce partid. Dar anume premier, dar, nu mai e Orban bun, îl pun pe Cîţu, dar fac congrese, care ţin câte şase luni”, a declarat acesta la Constanța.
Politicianul a subliniat că premierul este desemnat de o majoritate parlamentară, iar președintele trebuie să colaboreze cu acesta. Deși președintele are o legitimitate mai puternică în ceea ce privește stabilirea direcțiilor strategice, acesta nu ar trebui să intervină în formarea sau destrămarea majorităților parlamentare, ci doar să faciliteze dialogul politic.
”Premierul e dat de o majoritate parlamentară. Premierul trebuie să colaboreze, preşedintele trebuie să colaboreze cu premierul. Preşedintele are o legitimitate mai puternică, dar pentru anumite lucruri, pentru direcţii. Ori aceste lucruri se pot discuta. Preşedintele trebuie să impună o direcţie, dar nu să facă şi să desfacă majorităţi parlamentare”, a spus el.
Potrivit candidatului coaliției la alegerile prezidențiale, ”oricine va fi ales găseşte un guvern, acest guvern”.
Acesta a adăugat că ”majorităţile sunt fluide în condiţiile unui traseism cras şi în condiţiile în care a existat în România traseism”.
Crin Antonescu îi dă replica lui Nicușor Dan
Totodată, Crin Antonescu a reacționat la declarația lui Nicușor Dan, care susținuse că, spre deosebire de el, nu are o afinitate pentru PSD.
El a considerat irelevantă această afirmație, precizând că preferințele personale nu ar trebui să influențeze relațiile politice. Politicianul a subliniat că un președinte trebuie să colaboreze cu toate partidele legitime din Parlament, indiferent de afinități, și a pus la îndoială strategia lui Nicușor Dan privind formarea unei majorități politice alternative.
”Pe mine mă surprinde faptul că sunt oameni, contracandidaţi, de exemplu, pretinşi serioşi, care vin şi spun: deosebirea dintre mine şi Crin Antonescu este că mie, zice contracandidatul Nicuşor, nu-mi place PSD-ul. Şi? E pe plăcere? Nu, mie nu-mi place nici PSD-ul, nici PNL-ul, nici UDMR-ul. Nu-mi place nimic, că nu sunt venit la plăceri. Lucrurile care îmi plac, le fac în privat.
Sunt preşedintele ţării şi trebuie să discut cu aceste partide care există, care au legitimitate, pentru că le-au votat cetăţenii, care au făcut o majoritate parlamentară. Şi dacă nu-i place domnul Nicuşor Dan, ce face? Ce face? Cum face? Provoacă ceva traseism, nişte oameni din actuala majoritate, care să voteze o moţiune de cenzură, să treacă la AUR? Cu cine face el majoritatea?”, a spus Antonescu.

Acesta a subliniat că ”este dispus, în orice situaţie, să respecte Constituţia”.