Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a publicat marți o adeverință oficială care confirmă că domnul Crin Antonescu, candidatul alianței PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale, a dat o declarație la Securitate în perioada comunistă.
Documentul indică faptul că Antonescu a fost convocat de Securitate în urma unei tentative de fugă din țară a unui prieten apropiat. În timpul audierii, el a oferit informații despre un coleg profesor de la Școala Generală din Niculițel, județul Tulcea, unde activa la acel moment.
Crin Antonescu s-a adresat CNSAS pentru a primi toate documentele
Ca urmare, printr-o postare pe Facebook, Antonescu anunță că a cerut de la CNSAS toate documentele care ar putea avea legătură între el și fosta poliție politică comunistă:
”În urma atacului de ieri, am depus astăzi solicitarea către CNSAS pentru a primi toate documentele din dosarul meu legat de fosta Securitate.
Solicitarea mea a fost înregistrată la CNSAS cu nr. P1033/25/16.04.2025.
Documentele le voi face publice, așa cum este firesc. Am crezut că au trecut vremurile șopârlelor și delațiunilor. Se pare că nu. Dar așa cum nu m-a speriat fosta Securitate, nu mi-e frică nici de securiștii de rit nou.
România merge înainte!”, a scris Crin Antonescu pe Facebook.
Nu a fost colaborator, afirmă oficial CNSAS
Cu toate acestea, CNSAS a concluzionat că lui Crin Antonescu nu i se poate atribui calitatea de lucrător sau colaborator al Securității, instituția responsabilă cu represiunea politică în timpul regimului comunist.
Această distincție este importantă din punct de vedere legal și moral, mai ales în contextul în care Antonescu este candidatul unei coaliții aflate la guvernare.
Acces restricționat la nota de constatare
O situație fără precedent a fost semnalată de observatori: CNSAS a restricționat accesul public la nota de constatare care a stat la baza emiterii adeverinței. În mod normal, aceste documente sunt disponibile pentru consultare pe site-ul instituției.
De această dată, însă, doar omul politic are dreptul de a accesa și consulta nota respectivă. Această decizie a generat semne de întrebare privind transparența procesului.
Antonescu promite transparență
Într-o reacție publică de ieri, politicianul a confirmat informațiile și a precizat că declarația sa la Securitate a fost dată în contextul unui incident care l-a implicat pe un prieten care a încercat să părăsească ilegal România. Antonescu a declarat că va solicita oficial nota de constatare de la CNSAS și că intenționează să o facă publică pentru a elimina orice suspiciuni legate de trecutul său.
„Nu am avut niciodată nicio relație de colaborare cu Securitatea și nu am furnizat informații în scopuri represive. Voi face public tot ceea ce este necesar pentru a lămuri această situație”, a spus candidatul la președinție.