Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a emis un raport care clarifică trecutul lui Crin Antonescu, fostul lider al PNL și candidat la funcția de președinte al României. În urma unui set de verificări amănunțite, CNSAS a confirmat că nu există dovezi care să susțină acuzațiile de colaborare cu fosta Securitate.

Această concluzie reprezintă un moment deosebit de important, punând capăt unei perioade îndelungate de incertitudine și controverse în legătură cu acest subiect.

Crin Antonescu, verificat din nou de CNSAS. Verdict oficial: Nu a fost colaborator al Securității

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a făcut public un nou raport legat de activitatea fostului politician George Crin Laurențiu Antonescu.

Acesta a fost verificat în contextul statutului său de fost candidat la președinția României. Potrivit documentului, Crin Antonescu nu a avut calitatea de agent sau colaborator al fostei Securități, instituția care a funcționat ca poliție politică în perioada regimului comunist.

În comunicatul postat online, CNSAS menționează că verificările s-au făcut în baza legii 187/1999, lege ce permite accesul cetățenilor la propriul dosar și investigarea colaborării cu Securitatea.

Conform adeverinței emise, nu au fost găsite dovezi care să indice că Antonescu ar fi avut vreun rol de informator sau ar fi colaborat cu autoritățile represive ale regimului comunist.

Crin Antonescu
SURSA FOTO: Facebook, Crin Antonescu

Un document nou a reaprins verificările

CNSAS a reluat analiza dosarului după ce a fost descoperit un document nou, neprocesat anterior, în arhivele instituției. Acesta apare în dosarul informativ cu numărul I 1068594, în care este menționat și numele lui Crin Antonescu.

În cadrul acelui dosar, Antonescu este identificat ca fiind prieten apropiat cu un alt subiect aflat sub observația Securității, cunoscut în arhive sub inițialele C.Ș.

În anul 1988, Crin Antonescu, la acel moment profesor de istorie în localitatea Niculițel, ar fi fost convocat de Securitate și a oferit o declarație scrisă de mână, semnată cu numele real.

Totuși, potrivit CNSAS, simpla furnizare a unei declarații nu este suficientă pentru a atribui calitatea de colaborator.

Astfel, această informație nu încalcă prevederile articolului 2 litera b) din O.U.G. 24/2008, care definește termenul de „colaborator al Securității”.

Nu a fost agent, colaborator sau lucrător al structurilor Ministerului de Interne

Instituția precizează că nu au fost identificate alte documente care să arate că George Crin Laurențiu Antonescu ar fi fost implicat în vreo formă de colaborare activă cu structurile fostului Minister de Interne.

Mai exact, nu există dovezi că ar fi fost încadrat ca ofițer, subofițer sau lucrător civil în cadrul Securității sau Miliției.

„Pe baza materialului avut la dispoziție până la data de 31.03.2025, precum și a procesului verbal al ședinței colegiului CNSAS din data de 10.04.2025, adeverim prin prezenta că elementele mai sus prezentate nu se circumscriu prevederilor articolului 2 litera a) și b) din Ordonanța de Urgență a Guvernului numărul 24/2008, privind accesul la propriul dosar și deconspirarea securității aprobată cu modificările și completările ulterioare, astfel domnului Antonescu George Crin Laurentiu, fiul lui Gheorghe și Olga născut la 21.09.1959 în Tulcea, județul Tulcea, nu i se poate atribui calitatea de lucrător colaborator al securității în sensul legii”, potrivit CNSAS.

Documentul poate fi contestat în termen de 48 de ore

Crin Antonescu are dreptul legal de a consulta personal nota de constatare la sediul CNSAS. În același timp, orice persoană interesată are posibilitatea să conteste concluziile instituției.

Termenul legal pentru a face acest lucru este de 48 de ore de la publicarea informației pe site-ul oficial al CNSAS.