Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât înaintarea către preşedintele României a propunerii privind eliberarea din funcţie, prin pensionare, a domnului Crin Nicu Bologa, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj, în prezent delegat în funcţia de procuror şef al Secţiei judiciare penale din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Această informare este cuprinsă în minuta deciziei.
Crin Bologa a participat, la finalul lunii februarie, la interviul pentru ocuparea unui nou mandat în fruntea DNA, însă ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a decis să îl propună pe Marius Ionuţ Voineag pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei.
Crin Bologa, despre motivul de a ieși la pensie
Ministrul Justiției a explicat că în analiza candidaturilor şi formularea propunerilor au fost luate în considerare multiple date şi documente aflate la dosarul fiecărei candidaturi, precum şi calităţile şi cunoştinţele demonstrate în fiecare interviu, pe baza unor criterii combinate care ţin atât de cariera, experienţa, expertiza, calităţile şi caracteristicile profesionale, manageriale şi psihologice personale ale candidaţilor, nevoile de perspectivă ale instituţiilor pentru care s-a candidat, precum şi proiecţiile de funcţionare eficientă a acestora în cadrul Ministerului Public.
„Sunt împărţit, aşa, în două: una, acasă, cu familie, cealaltă este aici, cu cei 95 de procurori care au venit în timpul mandatului meu, zeci de poliţişti… se vor vedea rezultatele acestea şi munca lor de zi şi noapte, asta te obligă să mergi şi mai departe. Dacă nu aş avea semnale de la ei, aş renunţa.
Dacă era un eşec acest mandat, renunţam, fiindcă am destulă experienţă şi pot să mă duc şi la pensie sau să îmi văd de treabă”, a spus Crin Bologa la începutul lunii trecut, la prezentarea bilanţului DNA pentru 2022.
Sunt procurori „cu personalitate, care îşi asumă dosarele”
De asemenea, procurorul a arătat că, deşi „se afirmă că procurorul-şef ar face şi ar desface tot”, în DNA sunt procurori „cu personalitate, care îşi asumă dosarele”, iar şeful instituţiei nu cunoaşte „tacticile” de anchetă ale acestora.
În altă ordine de idei, amintim că procurorul-șef al DNA, Crin Bologa, a anunţat că la nivelul DNA sunt instrumentate 90 de dosare referitoare la pandemie, în care sunt cercetate 122 de persoane, menţionând că „prejudiciile sunt enorme”.
Şeful DNA a prezentat bilanţul activităţii instituţiei în 2022, catalogând rezultatele drept „remarcabile”. Bologa a făcut referire la lipsa de resurse umane, precum şi la provocările întâmpinate de instituţie în cei trei ani de mandat, trecând în revistă modificările legislative.