Procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, a oferit detalii, într-un interviu recent, despre controversata lege care îi poate scăpa pe evazionişti de închisoare.
“Va ajuta la recuperarea prejudiciilor, dar eu cred că va și stimula infracționalitatea”
Bologa consideră că legea ar putea avea, de fapt, un efect contrar faţă de cel dorit de autorităţi şi să-i încurajeze pe infractori. Modificările ce au fost aduse Legii evaziunii fiscale vor ajuta la recuperarea prejudiciilor, confirmă şeful DNA, însă infracţionalitatea ar putea fi “stimulată” cu această ocazie, iar persoanele anchetate şi trimise în judecată “vor scăpa” foarte uşor după ce vor plăti banii.
“Va ajuta la recuperarea prejudiciilor, dar eu cred că va și stimula infracționalitatea. Și, cu cât infracționalitatea va fi mai mare, cu atât vor avea posibilități să achite sumele de bani pe care le-au sustras de la bugetul public.
O stimulare a activității infracționale. Acum se discută public că se va modifica această lege. Legea și-a produs efectul și se va aplica legea penală mai favorabilă. Toată evaziunea fiscală săvârșită până azi, sau până va intra în vigoare modificarea, cei anchetați și trimiși în judecată vor putea să plătească și vor scăpa”, a spus Crin Bologa la EuropaFM.
Ce se modifică în Legea evaziunii fiscale?
Proiectul de modificare a Legii evaziunii fiscale a fost iniţiat la finalul anului 2017 şi apoi adoptat de către Camera Deputaţilor în luna decembrie a anului trecut. Curtea Constituţională a respins obiecţiile de neconstituţionalitate formulate împotriva proiectului, la sesizarea ICCJ. Cele mai importante modificări aduse legii sunt:
- Prevederea amenzii alternativ cu închisoarea pentru infracţiunea de evaziune fiscală şi pentru infracţiunile conexe. Acestea din urmă se referă la stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la buget, ori compensări datorate bugetului, potrivit Adevărul.
- Dacă în cursul procesului penal, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, se poate aplica amenda.
- Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, se aplică tot
- Introducerea unei cauze de nepedepsire, astfel că nu va fi pedepsit cel care a săvârşit infracţiunea de evaziune fiscală dacă în cursul procesului penal, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, va achita prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, plus dobânzi şi penalităţi este acoperit integral.
Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea