Crin Bologa a anunțat recent că vrea să obțină un nou mandat la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Totodată, procurorul-şef a subliniat că își va depune candidatura în curând.
Crin Bologa vrea să obțină un nou mandat la conducerea DNA. Își va depune candidatura în curând
Procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, a anunțat recent că va candida pentru un nou mandat la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
„Încă nu mi-am depus-o. Sunt împărţit, aşa, în două: una, acasă, cu familie, cealaltă este aici, cu cei 95 de procurori care au venit în timpul mandatului meu, zeci de poliţişti… se vor vedea rezultatele acestea şi munca lor de zi şi noapte, asta te obligă să mergi şi mai departe. Dacă nu aş avea semnale de la ei, aş renunţa.
Dacă era un eşec acest mandat, renunţam, fiindcă am destulă experienţă şi pot să mă duc şi la pensie sau să îmi văd de treabă. Deci mai mult ca sigur o să mă înscriu”, a declarat Crin Bologa.
De asemenea, procurorul a arătat că, deşi „se afirmă că procurorul-şef ar face şi ar desface tot”, în DNA sunt procurori „cu personalitate, care îşi asumă dosarele”, iar şeful instituţiei nu cunoaşte „tacticile” de anchetă ale acestora.
Crin Bologa a anunţat că la nivelul DNA sunt instrumentate 90 de dosare referitoare la pandemie
În altă ordine de idei, amintim că procurorul-șef al DNA, Crin Bologa, a anunţat că la nivelul DNA sunt instrumentate 90 de dosare referitoare la pandemie, în care sunt cercetate 122 de persoane, menţionând că „prejudiciile sunt enorme”.
„S-au trimis în judecată 72 de dosare cu zeci de inculpaţi, avem încă în lucru 90 de dosare referitoare la pandemie, sunt deja suspecţi sau inculpaţi peste 122 de persoane. Prejudiciile sunt enorme”, a declarat Crin Bologa.
Şeful DNA a prezentat bilanţul activităţii instituţiei în 2022, catalogând rezultatele drept „remarcabile”. Bologa a făcut referire la lipsa de resurse umane, precum şi la provocările întâmpinate de instituţie în cei trei ani de mandat, trecând în revistă modificările legislative.
Procurorul a menţionat că în ultimii trei ani s-a înregistrat o creştere a numărului de dosare deschise după sesizarea din oficiu sau ca urmare a sesizării cetăţenilor, în 2022 fiind înregistrate 2.193 de sesizări de la persoane fizice şi juridice.
Totodată, Bologa a susținut și că a scăzut numărul dosarelor mai vechi de 5 ani, anul trecut fiind 263 astfel de cauze (de la 455 la preluarea mandatului, în urmă cu 3 ani).
Şeful DNA a atras atenţia asupra faptului că pedepsele sunt din ce în ce mai puţin drastice.
„75% sunt pedepse cu suspendare, 14% au fost condamnati cu executare, în condiţiile de înaltă competenţă pe care le avem noi. Nu ştiu cât de descurajatoare sunt astfel de pedepse”, a afirmat Bologa.