Criptomonedele au înregistrat luni dimineață o revenire uimitoare, în ciuda situației pesimiste din ultima vreme pentru investitori.
În momentul redactării acestui articol, bitcoin a crescut de la o valoare de tranzacționare de aproximativ 34.000 de dolari în weekend la peste 39.000 de dolari. Criptoactivul s-a tranzacționat miercuri la un minim de 29.504 dolari, iar acum a crescut cu 32%, scrie Simon Peters, analist în domeniul pieței criptoactivelor al platformei de investiții eToro.
Ethereum a luat și el avânt. După ce marți a atins un minim de 1.730 de dolari, ETH se tranzacționa azi în jurul valorii de 2.385 de dolari – o creștere de 38%.
Creșterea vine ca urmare a știrii din weekend, potrivit căreia Amazon dorește să își extindă prezența în domeniul criptomonedelor, anunțând că a angajat un specialist în criptomonede și blockchain.
Știrea privind intențiile Amazon a trimis unde de șoc pe piețele cripto. Compania este cel mai mare furnizor de comerț electronic, găzduire web și streaming din lume. Potrivit rezultatelor sale pentru întregul an 2020, a înregistrat venituri de aproximativ 386 de miliarde de dolari.
Implicația că o parte din aceste venituri ar putea fi preluate în viitor prin plăți criptografice ar putea fi semnificativă pentru piețe. Deși este prea devreme pentru a ne pronunța în mod definitiv, anunțul Amazon ar putea avea în curând același impact cu explozia prețurilor provocată de anunțul PayPal că va accepta bitcoin pe platforma sa în octombrie 2020.
Atunci când PayPal a făcut anunțul, bitcoin stagna în jurul valorii de 11.700 de dolari, dar cursa ascendentă care a urmat a dus criptoactivul la un maxim istoric de 63.346 de dolari.
JPMorgan oferă clienților acces la criptoactive
Banca de investiții JPMorgan a devenit prima mare instituție financiară tradițională care oferă clienților acces la criptoactive.
Consultanții companiei pot alege acum din cinci criptoactive diferite, furnizate de Grayscale Investment și Osprey Funds.
Cu toate acestea, potrivit rapoartelor Business Insider, consultanții pot deocamdată doar să execute tranzacții în numele clienților care solicită expunerea la criptoactive. Nu pot recomanda produse fără a fi solicitate.
În timp ce adopția instituțională a criptoactivelor câștigă teren, JPMorgan rămâne singura instituție majoră care a adoptat opțiuni pentru clienții privați individuali. Goldman Sachs oferă tranzacționare de criptomonede futures doar clienților instituționali.
Companiile din lanțul valoric al cripto au obținut finanțări impresionante în ciuda scăderilor de prețuri
Companiile axate pe tehnologia blockchain au strâns fonduri de investiții record în al doilea trimestru, în ciuda scăderilor majore de pe piețele de criptoactive. Ele au strâns fonduri de aproximativ 4,4 miliarde de dolari, potrivit firmei de analiză CB Insights, în creștere cu peste 50% față de trimestrul precedent. Este pentru prima dată când startup-urile blockchain au strâns peste 4 miliarde de dolari într-o perioadă de trei luni.
Firma care a primit cea mai mare injecție de capital a fost Circle, un startup de plăți și monede digitale care și-a anunțat recent intenția de listare la bursa prin intermediul unui vehicul SPAC. Compania a primit o injecție de numerar de 440 de milioane de dolari din partea investitorilor.
Printre alte finanțări notabile amintim cea primită de Ledger, un producător de portofele hardware care a strâns 380 de milioane de dolari de la investitori în iunie.
Comentariile lui Musk despre criptoactive influențează din nou piețele financiare
Directorul executiv al Tesla, Elon Musk, a făcut valuri la mijlocul săptămânii după ce a declarat că Tesla va începe „cel mai probabil” să accepte din nou bitcoin și a dezvăluit că firma sa SpaceX deține acest criptoactiv.
Comentând în timpul unei dezbateri alături de directorul executiv al Twitter, Jack Dorsey, Musk a adăugat că: „S-ar putea să “pompez”, dar niciodată nu mă debarasez” de cripto. Între timp, Dorsey a evitat să-i raspunda lui Musk la întrebarea dacă Twitter va începe să accepte bitcoin de la clienții de publicitate.
Deși bitcoin a urcat cu 5% în urma comentariilor sale, criptomoneda a rămas relativ stabilă după scăderile semnificative de preț din zilele precedente.
Musk a comentat, de asemenea, orientarea tot mai mult către energia regenerabilă a celui mai mare criptoactiv din lume, remarcând că oprirea mineritului bitcoin din China a redus consumul de energie din combustibili fosili, deși CEO-ul Tesla a trimis prețul în picaj după ce și-a exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea de energie în luna mai.