China face progrese promițătoare prin testarea monedei sale digitale. Miza este una uriașă. De aceea, este vital ca și SUA, UE și Marea Britanie să înceapă testarea urgentă a propriilor monede digitale.
Presa a anunțat recent succesul unui experiment, în orașul Suzhou, lângă Shanghai. Aici, 181.000 de consumatori au primit 55 de yuani, bani din portofele digitale, pentru a-i cheltui la magazinele participante la festivalul Double Fifth, în perioada 1-5 mai, relatează TheConversation.
Test uriaş al Băncii Populare Chineze
Este vorba de cel mai mare test realizat de Banca Populară Chineză, care vizează 500.000 de consumatori din 11 regiuni chineze. Pentru cei eligibili, există o aplicație simplă de descărcat, care le oferă un portofel. Folosind acești bani pentru a face cumpărături în mii de magazine participante, beneficiază de reduceri.
Yuanul digital este o versiune a monedei chinezești normale, desfășurată pe un blockchain, tehnologia de registru online care stă la baza monedelor digitale precum Bitcoin și Ethereum. Cu toate acestea, acest blockchain este permis, ceea ce înseamnă că Banca Populară decide cine îl poate folosi.
Cel mai recent test este de zece ori mai mare decât cel inițial, care a avut loc în toamna anului 2020.
China, o nouă monedă virtuală
China a testat yuanul digital transfrontalier între Hong Kong și Shenzhen și dezvoltă o platformă pentru ca moneda să fie viabilă la nivel internațional.
Fiecare pas înainte sporește perspectiva ca în curând China să devină prima țară care își plasează moneda pe un blockchain permis. Nu a fost anunțată nicio dată, dar o lansare națională ar putea avea loc în următoarele 12 luni, cel mai probabil în etape eșalonate.
În schimb, băncile centrale occidentale, cum ar fi Rezerva Federală, Banca Angliei și, într-o măsură mai mică, Banca Centrală Europeană, s-au mișcat mai lent pe așa-numitele monede digitale ale CBDC. Își fac griji cu privire la lucruri precum obținerea corectă a confidențialității atunci când toate tranzacțiile vor fi vizibile public pe blockchain.
Cu toate acestea, un yuan digital ridică semne de întrebare despre stabilitatea financiară globală. Yuanul digital are deja statutul monedă de schimb legală. Plățile care îl utilizează sunt fundamental diferite de cele de pe platformele de plăți precum Alipay sau WeChat (sau chiar PayPal).
Astfel de servicii pot deconta tranzacțiile foarte repede pentru clienți, dar, în spate, sunt registre ale unui număr mare de tranzacții între băncile cumpărătorilor și vânzătorilor și adesea și bănci intermediare care decontează ore sau chiar zile mai târziu.
Yuanul digital ocolește necesitatea acestor bănci. Nu există nicio taxă de serviciu, spre deosebire de aceste alternative de plată și, în teorie, viteza plăților poate fi și mai rapidă. Spre deosebire de criptomonede precum Bitcoin, yuanul digital este susținut și de guvern. Asta înseamnă că emiterea de yuani digitali este similară cu emiterea de numerar în circulație, ceea ce îl face la fel de sigur.
Sursa foto: Dreamstime