Criptomonedele pot provoca o criză financiară globală? Asta spune un oficial al Băncii Angliei

Jon Cunliffe a lansat acel mesaj după ce a comparat ritmul de creştere a pieţei criptoactivelor, de la 16 miliarde de dolari în urmă cu cinci ani la 2.300 de miliarde de dolari în prezent, cu piaţa ipotecilor subprime de 1.200 de miliarde de dolari în 2008, potrivit informațiilor transmise de reuters.com

„Când ceva din sistemul financiar creşte foarte rapid şi într-un spaţiu care este nereglementat în mare parte, atunci autorităţile care să ocupă de stabilitatea financiară trebuie să fie atente”, a transmis viceguvernatorul Băncii Angliei responsabil cu stabilitatea financiară.

Autoritățile trebuie să fie atente

De asemenea, acesta a subliniat și că guvernele şi autorităţile de reglementare trebuie să fie atente să nu reacţioneze exagerat sau să clasifice noile abordări ca fiind „periculoase” pentru simplul fapt că sunt diferite.

Cunliffe  a spus şi că tehnologiile crypto oferă o perspectivă de „îmbunătăţiri radicale” a serviciilor financiare. Totuși, viceguvernatorul a spus că aplicaţiile actuale pentru criptoactive implică un motiv de îngrijorare pentru stabilitatea financiară pentru că majoritatea „nu au o valoare intrinsecă şi sunt vulnerabile la corecţii majore ale preţurilor”, chiar dacă riscurile la adresa stabilităţii financiare rămân deocamdată limitate.

SUA au devenit lider mondial în minarea Bitcoin

Companiile americane care se ocupă cu minarea de bitcoin sunt în prezent lideri mondiali în acest domeniu, în timp ce în China această activitate a dispărut aproape complet, arată un studiu publicat miercuri de Universitatea Cambridge.

„Minarea” de bitcoin constă în efectuarea unor calcule complexe pe un ordinator pentru a valida tranzacţiile în criptomonede, o activitate deschisă tuturor pe o reţea descentralizată şi care este remunerată prin emiterea de noi bitcoin.

„Noile date, care acoperă perioada până la finele lunii august, arată că SUA concentrează 35,4% din activităţile de minare de bitcoin, faţă de 16,8% la finele lunii aprilie, urmate de Kazahstan, cu 18,1% (comparativ cu 8,2%) şi Rusia cu 11% (faţă de 6,8%)”, a comentat autorul studiului Michel Rauchs.