Criptomonedele rămân cea mai bună investiție pentru viitor. Cum să eviți greșelile care te pot costa, așa cum s-a întâmplat cu cei care s-au repezit să investească în moneda digitală promovată de Elon Musk și care au avut pagube însemnate.
Criptomonedele rămân cea mai bună investiție pentru viitor. Implicarea statelor și a băncilor centrale pe piața monedelor virtuale va duce piața la un alt nivel.
În prezent, Bitcoin-ul este considerată de specialiști cea mai sigură criptomonedă, potrivită pentru investiții pe termen lung.
Criptomonedele rămân cea mai bună investiție pentru viitor. Pot deveni mai valoroase decât aurul
Banii virtuali sunt ultimul trend în domeniul financiar – fapt susţinut şi de BCE care a făcut miercuri primul pas spre lansarea unei versiuni digitale a monedei euro.
Specialiştii din domeniu spun că acesta este viitorul economiei şi că criptomonedele au potenţialul de a deveni mai valoroase decât aurul.
Tot ei subliniază importanţa informaţiei, dând exemplu cazul monedei Dogecoin, promovată de Elon Musk.
Piaţa criptomonedelor a luat amploare în ultimii ani la nivel global, dar şi în România, ţara noastră ocupând locul 1 în ceea ce priveşte interesul românilor pentru acestea şi locul 9 ca număr de ATM-uri.
Criptomonedele sunt monede digitale securizate, majoritatea bazate pe tehnologia blockchain – un fel de registru aplicat într-o reţea disparată de computere –, fapt care le face aproape imposibil de falsificat şi chiar de furat.
Bitcoin, cea mai cunoscută
Cea mai cunoscută dintre ele este Bitcoin, creată în 2009 de Satoshi Nakamoto.
Mai mulţi investitori, printre care şi George Rotariu, cofondator şi CEO Bitcoin România, consideră că investiţia pe termen lung în această criptomonedă poate aduce profituri mari, specialistul estimând că valoarea monedei digitale ar putea ajunge în 2024-2026 la sute de mii de dolari.
În prezent, piaţa de criptomonede se află într-o perioadă despre care investitorii experimentaţi susţin că este una de acumulare sau de corecţie, în care preţurile au scăzut, după ce în luna aprilie a acestui an Bitcoinul a ajuns la cea mai mare valoare din istorie, atingând All Time High-ul (n.r. –ATH, cea mai mare valoare din toate timpurile) de 64.805 dolari, după o perioadă în care a crescut în mod constant.
De aproximativ două luni, capitalizarea globală a pieţei cripto este de 1,33 trilioane de dolari.
Investitorii experimentaţi susţin că acum este un moment prielnic şi pentru cei care nu au investit încă, dar vor să o facă, chiar dacă poate părea contraintuitiv, însă le recomandă mai întâi să se informeze despre tehnologia blockchain şi criptomonedele în care vor să investească.
Perioadă de repaus pe piață
„Acum suntem într-o perioadă în care există un oarecare repaus în piaţă – Bitcoinul a ajuns la 60.000 de euro, a scăzut la 30.000 şi se învârte în jurul valorii de 30.000-40.000 de vreo două luni.
Şi, cumva, lumea e acum destul de dezumflată, pentru că cei mai mulţi vin în industria asta sperând că vor face bani repede“, transmite Vlad Mercori, investitor în criptomonede şi cofondator al Stakeborg, companie care are scopul de a facilita legăturile dintre investitori şi cele mai bune proiecte bazate pe tehnologia blockchain.
”E bine să nu investeşti mai mult decât îţi permiţi, pentru că oricum vei face greşeli şi atunci vrei ca greşelile respective să nu te scoată din joc complet, ci să fie surse de învăţătură. Nu ştiu dacă e neapărat o chestie de cum să evităm nişte greşeli, ci cât să facem greşelile alea bune, din care putem învăţa. Greşelile mari sunt cele care ţin de lăcomie.”, spune Mercori, potrivit adevarul.ro.
Unele criptomonede pot reprezenta o investiţie profitabilă pe termen lung – de exemplu, Bitcoin –, însă altele pot fi adevărate capcane – recentul caz Dogecoin, o criptomonedă care a fost promovată intens pe reţelele de socializare, dar care nu are potenţialul pe care unii pariau, fapt care a dus la pierderi uriaşe în rândul anumitor investitori.
Acest eşec este pus pe seama dezinformării: au mers pe mâna unor persoane foarte cunoscute, precum Elon Musk, şi nu au analizat şi cercetat această monedă digitală înainte de a o cumpăra.
E nevoie de timp pentru a te informa
”Cred că lumea ar trebui să îşi dea seama că la fel ca la oricare alt tip de investiţie, presupune un oarecare timp pentru a te informa şi pentru a înţelege ce se întâmplă în industrie – altfel rişti să survolezi pe deasupra poveştii şi ai să zici: «Bag bani în asta pentru că a zis Elon Musk». Dar tu nu ai tot contextul“, mai susţine cofondatorul Stakeborg.
Astfel, aşa cum este şi sfatul investitorilor cu experienţă în domeniu, cei care intră pe piaţa cripto ar trebui să se informeze foarte bine înainte de a investi într-o monedă digitală.
„Trebuie să ai puţin discernământ de unde îţi iei informaţia. Cred că acesta este primul pas. Oamenii să îşi dea seama că lucrurile nu sunt la fel de complicate precum la Bursă. Această zonă, deşi pare mai «comestibilă» şi mai tinerească, are particularităţile ei şi necesită ceva timp până înţelegi câteva chestii, măcar de bază, înainte de a investi bani.
E bine să îţi dai seama repede de lucrurile pe care nu le ştii, dar este important să le ştii. Şi în România încep să fie destul de multe surse de informare destul de credibile şi bine structurate.
Cred că este ok ca oamenii să se uite pe canalele de social media pentru a afla dacă există oameni care transmit informaţii şi care, măcar în primă fază, par de încredere – ulterior îşi vor da ei seama dacă persoana respectivă ştie despre ce vorbeşte“, este recomandarea lui Vlad Mercori.
Specialiştii recomandă investiţiile pe termen lung
Există mai multe site-uri care analizează piaţa cripto şi monedele digitale, precum şi informaţiile despre echipele care au realizat proiectele respective şi ceea ce îşi propun să dezvolte în continuare.
Chiar şi în România au apărut astfel de site-uri, iar cei care vor să investească pot găsi surse de informare credibile şi în limba română.
Persoanele care vor să cumpere monede digitale o pot face prin intermediul mai multor site-uri şi aplicaţii mobile care funcţionează drept criptoexchange-uri, dar şi la ATM-uri, în România fiind peste 70, dintre acestea 45 fiind deţinute de compania Bitcoin România, care îşi propune ca până la sfârşitul acestui an să atingă pragul de 100.
Specialiştii recomandă investiţiile pe termen lung, mai ales pentru novicii în acest domeniu, iar aceştia au şi varianta în care îşi pot „depozita“ monedele digitale – să facă staking – , iar în funcţie de criptomonedă şi de platforma pe care fac acest lucru, pot încasa o dobândă, dacă nu se ating de monedele digitale pentru o anumită perioadă.
Varianta cold wallet, mai sigură
Pe platformele de cumpărare şi de tranzacţionare, criptomonedele sunt stocate într-un portofel virtual numit wallet (n.r. – portofel), la care, în mod normal, doar persoana care l-a deschis poate avea acces – acesta este un hot wallet, care poate fi accesat doar prin intermediul anumitor date personale.
Însă există şi posibilitatea de stocare în varianta cold wallet – pe un hard care nu este conectat la nicio reţea, această variantă fiind considerată de anumiţi investitori experimentaţi mai sigură, mai ales pentru cei care au investit importante sume de bani.
”Nu va exista nicio industrie în următorii 5-10 ani care să deschidă mai multe oportunităţi decât cripto şi blockchain.”, crede Vlad Mercori.
Sursă foto: Dreamstime.