Tarifele vamale anunțate de Donald Trump provoacă turbulențe globale
Pe 2 aprilie, președintele Donald Trump a lansat o nouă rundă de tarife vamale, numindu-le „reciproce” și prezentându-le ca parte a așa-numitei „zile a eliberării Americii”. Aceste taxe vamale vizează direct structura actuală a comerțului internațional și au generat reacții în lanț pe toate piețele globale.
Imediat după anunț, bursele europene au intrat în cădere liberă, cu pierderi înregistrate în Germania, Franța, Italia și Marea Britanie. Contractele futures americane au scăzut, iar yenul japonez s-a apreciat, investitorii căutând active de refugiu. Acțiunile din sectorul tehnologic, dar și alte industrii sensibile la comerțul internațional, au fost puternic afectate, transmite Bloomberg.
Criptomonedele nu scapă de corelația cu piețele clasice
Deși investitorii cripto sperau la o mai mare independență față de volatilitatea bursei, realitatea pare să-i contrazică. Capitalizarea totală a pieței cripto a scăzut cu 11%, până la 2,5 trilioane de dolari, potrivit datelor CoinGecko. Este aproape același nivel înregistrat la începutul lunii noiembrie 2024, când Trump și-a asigurat victoria electorală.
Bitcoin a coborât sub pragul psihologic de 75.000 de dolari pentru prima dată după 7 noiembrie, înregistrând o scădere de până la 5,3% înainte de o ușoară revenire. Ethereum a atins nivelul de 1.493 de dolari, cel mai scăzut din martie 2023.
„Pentru o clipă, s-a părut că valoarea criptomonedelor s-ar putea menține constantă, dar având în vedere natura 24/7 a piețelor cripto, investitorii s-au trezit duminică puși pe vândut,” a declarat Charlie Sherry, șeful departamentului financiar și analist cripto la BTC Markets.

Trump neagă efectele negative: „Nu există inflație în SUA”
În ciuda reacției negative de pe piețele financiare, Donald Trump a postat pe rețeaua sa socială, Truth Social, un mesaj optimist. El a susținut că tarifele funcționează în favoarea economiei americane și că „SUA câștigă miliarde de dolari pe săptămână”. Trump a mai afirmat că nu există inflație, iar prețurile la petrol și dobânzile „au scăzut”.
Totuși, reacția piețelor spune altceva. Vânzările masive de criptomonede și corelația pozitivă persistentă dintre Bitcoin și indicele Nasdaq 100, observată încă din pandemia COVID-19, par să indice că activele digitale nu sunt încă detașate de riscurile macroeconomice.
Criza actuală confirmă faptul că, în ciuda unei autonomii percepute, piața criptomonedelor este încă strâns legată de fluctuațiile economiei globale. Tarifele impuse de Trump au subminat încrederea investitorilor în „imunitatea” activelor digitale, reamintind că, în vremuri de incertitudine, nici cripto nu este complet protejat.