Cristescu (CJ Teleorman): Insula Belina s-ar putea întoarce la Apele Române

Dacă în insula Belina nu vor fi realizate investiţii până în noiembrie 2018, ea va reveni în administrarea Apelor Române, a afirmat miercuri, la Piteşti, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Teleorman, Dănuţ Cristescu. (Foto: Hotnews.ro).

"În hotărârea de guvern se prevede faptul că noi în cinci ani de zile ar trebui să realizăm investiţii acolo. O fişă de proiect a fost depusă la ADR Sud Muntenia , cred că undeva în 2015, însă nefiind nicio axă deschisă cu privire la acest lucru, nu am reuşit să facem investiţii acolo. HG-ul prevede clar, dacă nu reuşeşti să faci acest lucru în cinci ani de zile, se întoarce înapoi la Administraţia Bazinală Argeş Vedea. În acest moment  nu am nici prevedere bugetară să realizez această investiţie. O să evaluez pe viitor, să văd dacă pot să realizez ceva acolo, la insula Belina", a declarat preşedintele CJ Teleorman, la o conferinţă de presă organizată după şedinţa Consiliului pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia. 

El a adăugat că administraţia judeţeană ar putea încerca să realizeze măcar o parte dintre investiţiile prevăzute iniţial. 

"În nota de fundamentare se făcea vorbire de un complex turistic, complex hotelier cu ambarcaţiuni pentru recreere, piste de biciclete, sunt mai multe elemente de genul ăsta. Poate reuşesc să fac doar o parte din ceea ce s-a propus în acea notă de fundamentare, dar trebuie să evaluez foarte serios şi impactul financiar", a precizat Cristescu. 

Preşedintele CJ Teleorman a făcut şi câteva precizări cu privire la situaţia juridică a insulei şi a luciului de apă care o înconjoară. 

"În 2011, o societate comercială şi alte persoane fizice au licitat şi câştigat aceste suprafeţe de luciu de apă şi  construcţii, diguri şi parapet, ce se mai afla acolo. Prin hotărârea de guvern, dacă s-a menţionat acest lucru, că se subrogă în drepturi şi obligaţii, preşedintele de la momentul respectiv nu a făcut decât să preia aceste două imobile.  Noi nu am concesionat . Deci acolo este o insulă, pe insula respectivă există pământ şi sunt şi aceste bălţi, luciul de apă respectiv. Această firmă şi persoanele respective care au licitat la momentul respectiv au licitat pentru luciul de apă, nu şi pentru pământul efectiv care există acolo. Acela e al nostru, dar am fost obligaţi să preluăm şi  aceste două bălţi. Sigur că a fost un preţ la momentul respectiv, noi am preluat cu acelaşi preţ", a spus Dănuţ Cristescu, adăugând că respectivele contracte expiră în anii 2021 şi 2022. 

AGERPRES