Cristescu și Călburean se bat pe o piață de peste 200 mil. euro

Prețul gazelor va fi liberalizat în 2013 pentru firme și în 2015 pentru populație. Rezultă o creștere a prețului de la 170 dolari la 350 de dolari mia de metri cubi, nivel care ridică miza pentru marii jucători din piaţă

Marile firme internațio­na­le de foraj au o cifră de afaceri de câteva ori mai mare decât întreaga piață de foraj onshore (pe uscat) din România. Situată la finele lui 2011 la sub 100 de milioane de euro, piața locală de foraj terestru se împarte între Dafora SA, Foraj Sonde Craiova și Foraj Sonde Iernei, fiecare dintre ele cu o cotă de piață de peste 30%.
Fluctuațiile anuale ale cotelor de pia­ță deținute de cei trei sunt foarte mici, fiind determinate de unul sau două con­tracte în plus pe care le obţine o firmă în detrimentul celeilalte. „Compa­rativ cu perioada co­mu­nistă, piața de foraj din România funcționează cam la o cincime. Investițiile în explorare au fost sistate demult și acum funcționează doar forajul de exploa­tare și acela la mică adâncime“, spune Marius Cristescu, unul dintre acționarii Foraj Sonde Craiova.
Anul consolidărilor
Doar două fonduri de investiții străine au intrat cu participaţii minoritare în acționariatul Dafora și Foraj Sonde Ernei. În rest, companiile de foraj sunt deținute în continuare de investitori români. Multe dintre ele se lovesc de probleme de cash flow, cauzate de nivelul ridicat al datoriilor, motiv pentru care pe piața forajului terestru au început să apară tranzacţii cu pachete de acțiuni.
Foraj Ploiești, Foraj Târgu-Jiu și chiar Dafora sunt destul de în­da­to­rați, iar prețul acțiunilor lor este mai scăzut în această perioadă. Cele mai recente tranzacții au fost făcute de Dafora, care a ajuns să dețină 41% din Foraj Videle. La rândul ei, prin achiziții repetate de acţiuni, Foraj Sonde Craiova a ajuns să controleze peste 13% din Dafora. Prin acţiunile Dafora cumpărate, frații Cristescu au cale deschisă şi spre Condmag Braşov, cel mai mare constructor de conducte magistrale de gaze (controlat de Dafora).
Gheorghe Călburean, care deține 49,67% din Dafora, ne-a declarat că „atât orientarea spre exploatarea energiilor neconvenționale, cât și consolidarea relațiilor cu operatorii tradiționali prin proiecte de foraj derulate în țară și străinătate atrag atenția mediului de afaceri. Interesul este accentuat și pentru că sectorul construcțiilor, prin segmentul destinat infrastructurii, a adus proiecte importante în valoare totală de peste 25 milioane de euro. Dafora face parte și din consorțiul care va reabilita rețele de căi ferate prin proiecte de 248 milioane de euro“. Întrebat dacă va continua  să cumpere acțiuni Dafora sau ale altor societăți din domeniu, Marius Cristescu a spus: „Atunci când pică prețul, merită cumpărat“.
Care este totuși miza acestor tranzacții încrucișate cu acțiunile principalilor jucători din piața de foraj onshore? O variantă indică zăcământul de gaze de șist, pentru care Chevron va subcontracta societăți interne de foraj. Acesta însă poate fi un ideal îndepărtat. 
Piața forajului terestru se va dubla
Principala miză pe piața forajului onshore este, deocamdată, piața gazelor. Conform acordului cu FMI, prețul pe mia de metri cubi  de gaz va trebui să ajungă, conform calendarului agreat, la prețul mediu practicat în UE, care în acest moment este de 350 de dolari. 
Liberalizarea preţurilor va conduce la dublarea pieței forajului intern, de la 100 la cel puțin 200 milioane de euro. Majorarea prețului gazului va antrena investițiile în zona de explorare și racordarea zăcâmintelor mici la zona națională de foraj (atragerea acestora la ora actuală ar fi nerentabilă). În plus, odată cu preţurile vor crește și redevențele încasate de stat.

Estimăm că cererea pe piața de foraj va crește în 2012 – 2013 cu 20%-30%, astfel că Dafora se va implica atât în lucrări de foraj, cât și în reparații de sonde.

Gheorghe Călburean, acționar majoritar Dafora SA



O liberalizare a prețului gazului în România va conduce la mai mult de o dublare a pieței. Vor crește atunci și investițiile în zăcămintele mai mici.

Marius Cristescu, acționar majoritar, Foraj Sonde Craiova

Jucătorii din foraj terestru

Foraj Sonde Craiova deținută de frații Marius și Emil Cristescu are o capitalizare de piață de 134,46 milioane de lei și o cifră de afaceri de peste 20 de milioane de euro în 2011.

Dafora SA deținută majoritar de omul de afaceri Gheorghe Călburean are o capitalizare de piață de 59,7 milioane de lei, cu o cifră de afaceri de 158,64 milioane lei în 2011 și un profit net de 3,86 milioane de lei.

Foraj Sonde Ernei deținută de omul de afaceri Vasile Aron are o capitalizare de piață de 219 milioane de lei și o cifră de afaceri netă de 53,11 milioane de lei în primul semestru din 2011.