Cristi Borcea, fostul acționar de la Dinamo, a rămas de două ori falit! Afaceristul a făcut mărturisiri despre afacerile care au eșuat. Iată ce povestește despre experiențele sale.
Cristi Borcea povestește despre eșecurile în afaceri
Deși este un prosper om de afaceri, Cristi Borcea a avut parte și de eșecuri în acest domeniu. Recent, el a oferit un interviu în care vorbește despre două momente ale vieții sale când a rămas fără bani.
Cel mai mare succes financiar l-a obținut din afacerea cu butelii, apoi din implicarea în fotbal. Totuși, cele mai mari eșecuri au fost și ele răsunătoare. El mărturisește: „am rămas de două ori falit: o dată la Caritas, a doua oară când am încercat să comercializez țigări BT cu timbre”.
Cu o experiență vastă în lumea afacerilor de trei decenii, Borcea afirmă că există și afaceri care nu reușesc, care scapă de sub control. Ca exemplu personal, menționează faptul că a înregistrat pierderi financiare de două ori în cariera sa.
El a mărturisit că, în anii 1990, și-a băgat toți banii la Caritas.
„Sunt și afaceri care nu merg dacă nu le controlezi și le cunoști. Am rămas și de două ori fără bani și după tot la butelii am ajuns. O dată la Caritas, în 92 -93, am băgat toți banii, multe sute de mii de dolari, că nu erau euro, și am rămas fără bani.
Și am luat-o din nou, am vândut BMW-ul și am luat-o din nou cu buteliile. Atunci mergeau, vedeai lumea la coadă, stăteau câte două zile, trei zile. Să depună, nu să ia banii”, povestește Borcea.
O altă afacere, care s-a dovedit a fi un eșec, a fost cea care presupunea comercializarea de țigări BT cu timbre. Borcea mărturisește că în ambele cazuri, afacerea cu butelii a fost salvarea.
„Am încercat eu să aduc țigări BT cu timbre, legal, și eu nu știam, nu eram în afacerea asta și am pierdut vreo 500 de mii de dolari pentru că se aduceau multe prin contrabandă pe vremea aia și legal nu aveai cui să-i vinzi. Eu luam cu 270 și el era 100. Și atunci în mare parte m-am curățat, dar tot buteliile m-au scos.
Am vândut celei mai mari firme din lume, HPB, de butelii, și în doi ani au dat faliment. Dacă nu cunoști și nu ești aici și nu știi despre ce e vorba… Experiența, anii te fac să gândești altfel”, a precizat el.
Alte idei de afaceri ale antreprenorului
Cristi Borcea recunoaște că multe dintre proiectele sale au fost rezultatul inconștienței tinereții. El amintește că, în acele timpuri, a riscat inclusiv acuzații de „subminarea economiei naționale”, mai ales în vremurile când nu exista fiscalitate.
„Dacă mă puneai acum, ce făceam eu de făceam și 100 de mii pe zi de mă duceam prin Valea Iargovei să vând butelii, era inconștiența tinereții, n-ai cum să mai faci. Atunci dacă mă prindea îmi dădea direct subminarea economiei naționale, pe viață, nu exista condamnare să te prindă cu atâția bani.
Vorbesc și în 90, 91, până s-au liniștit treburile. Am avut bani, am început și cu Turcia, cum erau cu blugii, aduceam câte un TIR de blugi, băgam în consignații, era de cinci ori prețul. Au fost multe oportunități când nu era fiscalitate, nu declarai, era totul pe bani cash”, povestește Borcea.
Antreprenorul spune că și-a încercat norocul și cu o agenție de turism, care funcționa pe bază de vize false de Italia și Spania. Totul se întâmpla când avea doar 23 de ani.
„Am avut și agenție de turism. Se făceau vize false de Italia, Spania, aveam pe unii care le făceau și după le dădeam acolo. Eu aveam mașinile, autocarele, ei își făceau vizele și eu aveam autocarele care îi duceau acolo. Le luam 300 de mărci. Aveam 23 de ani.
A venit Cornel Țălnar în 90 la mine și aveam, cum erau bibliotecile mari, pe perete în sufragerie, când i-am deschis ușile, eu nu aveam cărți, era plină de bani de sus până jos. Țânlar a ieșit din casă, n-a vrut să mai intre în casă. În 90, aveam 20 de ani”, a povestit Borcea în cadrul podcastului „Tare de tot”, al lui Viorel Grigoroiu.