Un raport recent despre piața imobiliarelor arată cum țări din Europa Centrală și de Est precum România, Polonia și Slovacia au înregistat anul trecut creșteri majore a volumului de tranzacții active, toate acestea în timp ce tări ca Cehia și Ungaria sunt pe un trend în scădere în acest domeniu.
Conform datelor unui raport realizat de România Investment Marketbeat, lansat de Cushman & Wakefield Echinox se arată că la nivel regional volumul de tranzacții total însumează aproape 10 miliarde de euro, mai exact, în scădere cu 4,3% comparativ cu anul precedent.
Cu toate acestea, în România s-au efectuat 54 de astfel de tranzacții, dublu față de aceeași perioadă a anului precedent. Totodată, pe plan național volumul total de investiții în imobiliare a fost de 916 milioane de euro.
Conform România Investment Marketbeat a mai arătat că: ”La nivel regional, volumul tranzacționat a totalizat 9,98 miliarde de euro, în scădere cu 4,3% comparativ cu anul anterior. Polonia a avut o creștere de 8,3%, în timp ce piața din Slovacia a înregistrat un avans de 54,2%. În schimb, Cehia a consemnat o scădere de 36% a tranzacțiilor cu proprietăți generatoare de venituri, iar în Ungaria volumul s-a redus cu 18,2%.”
Sectoarele de bază de pe piața de imobiliară autohtonă
După primul semestru care s-a situat sub nivelul aceleiași perioade ale anului anterior, piața românească a câștigat teren în a doua jumătate a anului trecut când au fost efectuate tranzacții în valoare de 618 milioane de euro, față de prima jumătate a lui 2020.
Cele mai multe active tranzacționate sunt cele din domeniul industrial și logistic, în proporție de 40%. Cât despre anul 2021, din această perspectivă,
Cristi Moga, Head of Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox, e de părere că: “Interesul investitorilor pentru active imobiliare s-a menținut crescut în 2021, pe fondul unei relative reechilibrări a raportului de forțe dintre proprietari și chiriași, aspect menit să garanteze un flux financiar stabil pentru investitori.
Într-un climat general pozitiv, ne așteptăm ca un număr mai ridicat de proprietari să reevalueze oportunitatea demarării unui proces de vânzare, fapt ce ar crește lichiditatea pieței.
O zonă cu potențial rămâne cea a tranzacțiilor de tip sale & lease-back, prin care proprietari de business-uri variate se pot finanța prin valorificarea portofoliului imobiliar. Privind spre anul recent început, ne putem aștepta la noi deal-uri record, care ar contribui la depășirea pragului de 1 miliard de euro în ceea ce privește volumul tranzacționat.”