Vor primi bani garantat de la stat. Au timp 5 ani să solicite ajutorul: Obligăm statul român

bani, lei

SURSA FOTO: Dreamstime

Deputatul PNL Cristian Băcanu a inițiat un proiect de lege care cere statului să ofere sprijin concret victimelor infracțiunilor grave. Conform declarațiilor lui Băcanu, scopul principal al proiectului este de a preveni ca victimele traficului de persoane să fie reintroduse în situații de exploatare și de a le permite să înceapă un nou capitol în viața lor, fără a mai fi supuse supravegherii sau controlului fizic și emoțional. El a adăugat că una dintre consecințele benefice ale acestei legi este creșterea plafonului pentru asistența juridică, care va ajunge până la 10 salarii minime pe economie.

Deputatul Cristian Băcanu propune suport extins pentru victimele infracțiunilor grave

Proiectul de lege a fost semnat de către Băcanu și impune statului român să acorde un sprijin efectiv și concret victimelor traficului de persoane și altor infracțiuni grave, precum omorul, vătămarea corporală, violența în familie și agresiunea sexuală.

Băcanu a explicat că, deși România a transpus în legislație Directiva 2012/29/UE a Parlamentului European și a Consiliului, aceasta nu a fost suficientă, deoarece implicarea statului în protejarea acestor persoane este inadecvată. El a subliniat că actuala Lege nr. 211/2004 conține obstacole care împiedică victimele să beneficieze de drepturile lor.

”Am semnat şi depus un proiect de lege prin care obligăm statul român să acorde un sprijin real, concret, victimelor traficului de persoane şi ale altor infracţiuni grave precum omorul, vătămarea corporală, rele tratamente aplicate minorului, violenţa în familie, lipsirea de libertate în mod nelegal, viol, agresiune sexuală asupra unui adult sau a unui minor.

România a transpus în legislaţie, cu o întârziere considerabilă, Directiva 2012/29/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 25 octombrie 2012 de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea şi protecţia victimelor criminalităţii dar aceasta nu a fost de ajuns deoarece statul nu se implica suficient de mult în protejarea acestor persoane.

În forma existentă a legii (este vorba despre Legea nr. 211/2004) există o serie de bariere care le împiedică pe victime să acceseze drepturile de care ar trebui să se bucure”, anunţă deputatul liberal Cristian Băcanu.

Legislația propusă de Băcanu: Asistență reală pentru victimele infracțiunilor grave

Băcanu explică cum noua lege va sprijini victimele în obținerea asistenței financiare și juridice. El menționează că, deși există o lege care protejează aceste victime, în realitate, aceste persoane nu primeau ajutor decât în cazuri extrem de rare.

În anumiți ani, sumele de bani oferite ca ajutor și asistență juridică, acordate drept compensație pentru victime, erau practic inexistente. Conform unei statistici realizate în cadrul unui studiu efectuat de un cercetător din Cluj, într-un interval de 19 ani, între 2005 și 2023, victimele acestor infracțiuni grave din România au solicitat compensații care reprezintă doar 1% din totalul solicitat de victimele acelorași tipuri de infracțiuni comise în Marea Britanie într-un singur an.

SURSA FOTO: Facebook, Cristian Băcanu

De asemenea, în ceea ce privește suma totală acordată drept compensații în acei 19 ani, aceasta este egală cu 0.2% din ceea ce au primit victimele din Marea Britanie doar într-un an, precizează inițiatorul proiectului.

”Deşi există o lege care protejează acest tip de victime, în realitate aceste persoane nu erau ajutate decât în cazuri extrem de rare. În anumiţi ani, sumele de bani oferite ca ajutor şi asistenţă juridică acordate ca şi compensaţie pentru victime erau practic inexistente.

O statistică realizată în cadrul unui studiu al unui cercetător de la Cluj arată că în 19 ani, mai exact între 2005 şi 2023, victimele acestor infracţiuni grave din România au solicitat compensaţii care sunt egale cu doar 1% din ce solicită victimele aceloraşi tipuri de infracţiuni săvârşite în Marea Britanie într-un singur an. Totodată, în ceea ce priveşte suma acordată ca şi compensaţii în cei 19 ani, ea este egală cu 0,2% din ceea ce au primit victimele din Marea Britanie doar într-un an”, precizează Cristian Băcanu.

Liberalul subliniază că proiectul de lege propus elimină piedicile artificiale care anterior împiedicau victimele să solicite astfel de compensații. Conform noilor modificări, solicitările de compensații pot fi făcute acum fără a fi necesară dovedirea insolvenței inculpatului, iar perioada în care se pot cere aceste compensații a fost extinsă de la 60 de zile la 5 ani.

De asemenea, până în prezent, victimele erau obligate să depună plângere penală, chiar dacă legea prevedea că acțiunea se declanșează din oficiu. În prezent, statul se sesizează automat în cazurile de acest gen, eliminând astfel necesitatea unei plângeri din partea victimelor.

Această inițiativă vine să remedieze deficiențele majore cu care se confruntau persoanele în nevoie atunci când solicitau sprijinul autorităților. De asemenea, proiectul de lege răspunde criticilor constante formulate de Departamentul de Stat al SUA, critici regăsite și în raportul pe anul 2023 privind situația traficului de persoane din România.

”În plus, eliminăm piedicile artificiale care împiedicau victimele să ceară astfel de compensaţii. De exemplu, eliminăm prevederea că solicitările de compensaţii puteau fi făcute doar dacă se dovedea că inculpatul este insolvabil şi extindem perioada în care se pot cere aceste compensaţii de la 60 de zile la 5 ani.

Totodată, până acum, victimele erau obligate să facă plângere penală, deşi legea spunea că acţiunea se punea în mişcare din oficiu. Acum, victimele unor astfel de fapte nu mai trebuie să facă plângere ci statul se sesizează obligatoriu”, mai spune deputatul PNL.

Reforma legislativă pentru protejarea victimelor: măsuri concrete și implicații

Cristian Băcanu menționează că comisiile responsabile cu acordarea compensațiilor sunt alcătuite din judecători specializați în drept penal, eliminând astfel necesitatea ca victimele să demonstreze insolvabilitatea infractorilor. El subliniază că datele victimelor vor fi protejate pentru a evita expunerea acestora la riscuri evidente, iar plafonul pentru acordarea asistenței juridice este crescut.

De asemenea, membrii familiei victimelor au acces la compensație și asistență, exemplu fiind cazul din Caracal, unde părinții Alexandrei și bunicii Luizei nu au putut beneficia de compensație din cauza lacunelor legislative. Băcanu explică că modalitatea prin care victimele pot solicita avans din compensația acordată pentru daunele suferite este mult mai facilă. El menționează că obiectivul principal a fost de a oferi o protecție reală celor care au suferit deja și se află în situații vulnerabile.

De asemenea, Băcanu mulțumește partenerilor de la International Justice Mission și organizației neguvernamentale ANAIS pentru sprijinul tehnic acordat pentru realizarea proiectului, precizând că acesta a fost semnat împreună cu deputatul Florin Manole.

”Comisiile care acordă compensaţii sunt formate din judecători specializaţi în drept penal, victimele nu trebuie să dovedească insolvabilitatea infractorilor, datele victimelor vor fi protejate pentru a elimina supunerea acestora la riscuri evidente, plafonul pentru acordarea asistenţei judiciare este crescut, membrii de familie ai victimelor au acces la compensaţie şi asistenţă (de exemplu, în cazul unei crime).

Un exemplu grăitor este cazul Caracal unde părinţii Alexandrei şi bunicii bunicii Luiza nu au putut beneficia de compensaţie din cauza legislaţiei deficitare, modalitatea prin care victimele pot solicita avans din compensaţia acordată pentru daunele suferite este mult mai facilă. Practic, am urmărit oferirea unei reale protecţii a celor care deja au avut de suferit şi care se află în situaţii vulnerabile.

Profit de ocazie pentru a mulţumi partenerilor de la International Justice Mission si organizaţiei neguvernamentale ANAIS pentru sprijinul tehnic acordat pentru realizarea proiectului. Proiectul a fost semnat alături de deputatul Florin Manole”, încheie Băcanu.