Duminică, pe 30 iulie, gl.(r) Cristian Barbu a vorbit despre modernizarea scutului de la Deveselu și despre cum ar putea reacționa Rusia la aceasta și a explicat că rachetele sistemului sunt rachete de impact, care nu explodează.
Cristian Barbu a vorbit ieri despre modernizarea scutului de la Deveselu și a explicat că o reacție a Rusiei este puțin probabilă, iar scutul este modernizat pentru o plajă mai largă de evenimente.
Scutul de la Deveselu este un sistem defensiv
Întrebat dacă americanii se tem de o posibilă reacție a Rusiei, generalul a spus: „Nu, scutul de la Deveselu a fost creat și știm cu toții că în continuare este modernizat pentru o plajă mai largă de evenimente, nu neapărat legate de Rusia”.
„Sigur că acum este și Rusia în planul acesta, dar să nu uităm și de aspectul de luptă antiteroristă, pentru că aceste rachete pe care noi le vedem acum destul de ușor manevrate și vehiculate de către Rusia mai pot fi și în dotarea altor țări – putem să dăm un nume, de exemplu, Iranul – și atunci acest scut de la Deveselu va trebui să fie, într-adevăr, modernizat, upgradat și updatat, ceea ce se și întâmplă. Soft, hard, rachete, adică acei vectori care să poată să doboare inclusiv rachetele pe care s-au străduit Putin și cu inginerii lui să le facă, adică acele rachete hipersonice”, a mai declarat el pentru B1 TV.
Cum ar putea reacționa Rusia
Întrebat cum ar putea reacționa Rusia la modernizarea scutului de la Deveselu, Cristian Barbu a spus că deși mulți ar vedea un pericol, sunt conștienți că sistemul este defensiv. De asemenea, a explicat că rachetele sistemului sunt rachete de impact, care nu explodează.
„Sunt convins că ei întotdeauna vor avea la acest subiect, aici, în România, un punct pe care să îl analizeze ca fiind periculos pentru ei, dar este clar pentru toată lumea și eu cred că este clar și pentru ei, în afara celor care doar spun politic acest lucru, dar pentru cei care sunt în domeniul tehnic este clar că sistemul este defensiv. Pentru că acele rachete pe care le vom avea și noi, dar le-am avut și până acum, dar vor fi într-o altă clasă, îmbunătățită, nu au exploziv”, a explicat acesta.
„Este foarte interesantă ideea aceasta, pentru că nu poți să fii într-o acțiune ofensivă fără exploziv. Atunci mă pot apăra, îmi cer scuze, dar e o aproximare tehnică destul de bună, ca atunci când am un arc cu o săgeată. Încerc să prind mărul care zboară, cu arcul cu săgeata. Așa se întâmplă și aici. Racheta pe care o trimite sistemul de la Deveselu este o rachetă de impact, exact ca o săgeată care încearcă să prindă o țintă din urmă – și nu explodează. Înseamnă că și prin construcție este un sistem defensiv”, a mai spus generalul.