Firma lui Cristian Burci, Romanian Investment & Development SRL (RID), a cumparat Uniclub Multimedia SRL, companie prin intermediul careia este operat postul de radio Uniplus. Pretul tranzactiei este de aproximativ 300.000 de dolari, pret confirmat de catre Cristinel Popa, unul dintre asociatii firmei Uniclub Multimedia SRL pana la perfectarea acestei afaceri. Ceilalti doi asociati au fost Daniel Klinger cu 56,2%, care ocupa si functiile de administrator si director general Uniplus, si cetateanul de origine americana Meeker Molly, care a detinut un pachet de 27%. Cristinel Popa ne-a declarat ca este multumit de pretul tranzactiei si ca pana la inceperea negocierilor cu RID, reteaua Uniplus a fost „curtata” anul trecut de catre fratii Micula (European Drinks). Punctele tari ale retelei de radio, in opinia lui Cristinel Popa, au constat in numarul de statii din teritoriu si in faptul ca era singura retea nationala disponibila de pe piata pentru a fi inclusa intr-un trust media. Reteaua Uniplus detine in prezent 19 statii din care 11 sunt statii proprii si opt sunt afiliate. Cristinel Popa a mai spus ca reteaua avea datorii la stat si la terti acumulate in decursul ultimilor ani, dar inaintea inceperii negocierilor s-a efectuat un control din partea Ministerului de Finante. Vanzarea lui Uniplus s-a incheiat la sfarsitul lunii septembrie.
In ciuda insistentelor noastre, atat Cristian Burci, cat si Daniel Klinger s-au abtinut sa confirme cifra tranzactiei si s-au ferit sa declare ca noul proprietar al Uniplus este firma Romanian Investment & Development SRL (RID). Cristian Burci s-a limitat doar a spune ca un grup de americani de la Divizia Radio a operatorului international SBS fac niste studii de piata in vederea repozitionarii statiei, iar Valeriu Rus, fost director al postului Radio 21, va fi desemnat director de programe la Uniplus.
Pe de alta parte, in sedinta Consiliului National al Audiovizualului (CNA) din 8 octombrie a.c. s-a aprobat adresa lui Uniclub Multimedia SRL, prin care Uniplus Radio Bucuresti isi scade productia proprie de la 40,3% la 2,4% si creste procentul de inregistrari de la 48 la 86,8%, iar retransmiterea programelor BBC scade de la 11,2% la 10,8%. Conform Directiei Licente a CNA, citata de agentia de presa Media Expres, scaderea productiei proprii a fost explicata de responsabilii Uniplus prin restructurarile care se vor desfasura pana in luna decembrie. Aceasta informatie ne determina sa conchidem ca relansarea Uniplus Radio va avea loc la sfarsitul acestui an.
Sfiala (secretomania) lui Cristian Burci referitoare la aceasta tranzactie tine si de aparitia din nou pe scena a firmei sale, Romanian Investment & Development (RID). Numele acestei firme a aparut in afacerea MTC-TV Constanta – Global Media, patronata de ministerul condus de Miron Mitrea. Subiectul a fost tratat pe larg de revista Capital: in urma unui contract dubios de mediatizare, semnat in vara anului trecut intre patru companii nationale din subordinea Ministerului Transporturilor si televiziunea MTC-TV Constanta, aproximativ sase milioane de dolari au intrat in conturile firmei lui Cristian Burci. Tot RID a fost pe punctul de a cumpara in aceasta toamna societatea de asigurari Metropol, dar Cristian Burci s-a razgandit, considerand ca are prea multe datorii.

RID este proprietarul Penthouse

Revenind la tranzactia radio, trebuie sa precizam ca Uniplus Bucuresti (99,3 MHz) este singurul post bucurestean pe care sunt retransmise programele in limba romana ale BBC. Un post incomod la adresa Puterii, in speta PSD, tocmai prin obiectivitatea sa care face nota discordanta in peisajul audio-vizualului romanesc obedient. si cum Cristian Burci este clientul politic al PSD, BBC se poate astepta la zile negre sub noul proprietar.
Daca in privinta Uniplus Cristian Burci a fost retinut in declaratii, in privinta revistei Penthouse a fost transant: a devenit asociat majoritar la Global Publishing Group SRL, editorul revistei, fara sa plateasca un ban. si aici apare firma sa, RID. Aceasta detine, incepand din 23 august 2002, un pachet de 60 %, conform datelor de la Registrul Comertului. Restul de parti sociale sunt detinute de Razvan Dascalu, 30%, si Lucian Constantin, 10%, amandoi oameni de afaceri ieseni. Cristian Burci spune ca Penthouse era intr-o situatie dificila, inregistrand pierderi lunare de 12.000 de dolari. El estimeaza ca acest produs poate produce, cu un asociat puternic precum RID, 20.000 de dolari pe luna. Global Media, o alta firma a lui Burci, se va ocupa de vanzarile publicitare ale Penthouse.
Amuzant este ca, initial, intrebandu-l pe Razvan Dascalu, director general Global Publishing Group, despre vanzarea revistei, acesta a negat perfectarea tranzactiei. Apoi, dupa ce l-am informat ca RID detine 60% din firma al carei administrator este, conform evidentei de la Registrul Comertului, Razvan Dascalu ne-a raspuns ca nu stie de aceasta situatie si ca se va informa la oficiul juridic al firmei. Jalnica eschivare. Cert este ca seful de la Prima TV, Cristian Burci, incearca sa-si extinda trustul de media.