Vești de ultimă oră despre omul de afaceri, Cristian Burci. Potrivit ultimelor informații, procurorii DIICOT l-au trimis în judecată în dosarul Romvag Caracal pentru un prejudiciu de aproape 33 de milioane de euro.
Trebuie menționat faptul că trimiterea în judecată a omului de afaceri, care a fost patronul Prima Tv și totodată a investit și în cotidianul Adevărul, nu este una întâmplătoare.
Anunțul DIICOT vine după o anchetă de 6 ani. Mai exact, potrivit unui comunicat al DIICOT transmis astăzi, atât Burci, cât și alte 6 persoane, printre care un cetățean german, sunt acuzate de devalizarea producătorului de vagoane, Romvag Caracal.
În ceea ce privește acuzațiile aduse de către procurorii DIICOT, printre ele se numără următoarele: constituirea unui grup infracțional organizat, gestiune frauduloasă, evaziune fiscală, delapidare cu consecințe deosebit de grave și spălare a banilor.
Menționăm faptul că, la momentul actual, Cristian Burci, în vârstă de 47 de ani este plecat din România. Recent, acesta s-a căsătorit cu o fostă iubită a lui Radu Mazăre, Elena Voinea, de doar 33 de ani, în Abu Dhabi. Nașul cuplului a fost Dumitru Nicolae zis Niro, condamnat la pușcărie pentru trafic de influență într-unul din dosarele Microsoft, alături de Dorin Cocoș, potrivit ultimelor informații.
Pe de altă parte omul de afaceri susține că plecarea sa din România nu are niciun fel de legătură cu dosarul Romvag în care este acuzat de cele menționate anterior.
Informarea transmisă de DIICOT
„Prin rechizitoriul din data de 16.03.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 7 inculpați (6 cetățeni români și un cetățean german, parte din aceștia având calitățile de președinte consiliu de administrație societate tip holding, director general, director financiar, avocat și practician în insolvență în cadrul unei societăți de insolvență desemnată ca administrator judiciar), pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, gestiune frauduloasă, evaziune fiscală, delapidare cu consecințe deosebit de grave și spălare a banilor.
În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2002, prin intermediul unei societăți comerciale de tip holding, cu sediul în Luxemburg, au fost înființate sau preluate, direct sau prin interpuși, mai multe societăți comerciale cu sediul în Europa, inclusiv în România (între care și o societate comercială cu sediul în municipiul Caracal cu tradiție în producția de material rulant).
În urma probatoriul administrat în cauză a rezultat că, începând cu anul 2006, prin intermediul societății comerciale de tip holding, cu sediul în Luxemburg, a fost derulată o activitate infracțională cu scopul de a decapitaliza societatea comercială din municipiul Caracal și de a o lipsi de lichiditățile necesare desfășurării activităților curente.
Această modalitate de a acționa a reprezentat o ”politică de management” la nivelul societății de tip holding ce a exercitat controlul asupra deciziei consiliului de administrație/conducerii executive a societății intra-grup din municipiul Caracal, politică ce a fost aplicată și în ceea ce privește alte două societăți comerciale cu sediul în România cu tradiție în producția de material rulant (fabricarea de vagoane de cale ferată).
Acuzațiile aduse de DIICOT
Astfel, în intervalul ianuarie 2006 – octombrie 2012, prin intermediul consiliului de administrație, a cărui deciziei era controlată de către unul dintre inculpați, reprezentant al acționarului majoritar, cu sediul în Luxemburg, au fost efectuate următoarele operațiuni ce au redus drastic disponibilitățile bănești și patrimoniul societății vizate de activitatea infracțională:
I. Operațiuni financiare ce au vizat transferul/nerecuperarea unor importante sume de bani reprezentând capitalul de lucru al societății:
– acordarea și plata de împrumuturi/consultanță cu caracter fraudulos fie către firme intra-grup, fie către alte firme pe care unul dintre inculpați le controla în fapt;
– încheierea și derularea unui contract de fabricație cu o firmă intra-grup (prin care producția societății din Caracal, deși în fapt era livrată beneficiarilor din Europa, era facturată scriptic către societatea din cadrul holdingului, fiind achitată doar parțial producătorului contravaloarea mărfurilor livrate);
– angajarea împreună cu ceilalți 2 producători de vagoane intra-grup în contractarea, în condiții defavorabile, a unui credit bancar sindicalizat în valoare totală de 100.000.000 euro (din care a fost utilizată suma de 96.000.000 euro și prin care, practic, s-au refinanțat vechile credite) cu garantarea reciprocă a universalității bunurilor deținute (societatea din Caracal garantând cu întreg patrimoniul atât propriul credit cât și creditele celorlalți doi producători).
II. Transferul subevaluat al activelor societății din Caracal către o societate comercială terță, realizat prin:
– declanșarea și determinarea derulării procedurii de insovență a societății comerciale din Caracal (în conivență cu reprezentanții lichidatorului judiciar) fără luarea în considerare a recuperării creanțelor pe care societatea din Caracal le avea de încasat de la firmele din holdingul cu sediul în Luxemburg, fapt ce a condus la vânzarea subevaluată a activelor (patrimoniului) către o terță societate”, informează DIICOT.
Totuși, nu este prima oară când Burci se află într-o astfel de situație. În 2021, afaceristul a fost trimis în judecată într-un alt dosar penal, instrumentat de DNA. Omul de afaceri este acuzat de cumpărare de influență în legătură cu vizita din 2017 a lui Liviu Dragnea, pe atunci președinte PSD, la inaugurarea mandatului președintelui SUA, Donald Trump. În acest dosar au fost deferiți instanței Liviu Dragnea, precum și fiul lui Burci, Carlo Roberto.