Victorie pentru Sănătate, astăzi, în Parlamentul European. Europarlamentarul PNL, Cristian Bușoi a arătat că, cu 74 de voturi pentru și numai 5 împotrivă, raportul său pentru Programul de Sănătate al Uniunii Europene, EU4Health a fost adoptat de Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară, ENVI.
Criza COVID-19 a arătat că UE are nevoie urgentă de un Program ambițios de pentru a se asigura că sistemele medicale europene vor face față amenințărilor asupra sănătății, a spus Cristian Bușoi, europarlamentar al PNL.
„Acest lucru va fi posibil numai cu un buget generos, iar principala misiune a mea și a colegilor mei din Comisia ENVI este să creștem finanțarea pentru EU4Health la 9,4 miliarde de Euro, așa cum a propus Comisia Europeană în primavera acestui an. Doar cu un buget adecvat provocărilor cu care ne confrutăm vom putea lupta împotriva pandemiilor, cancerului, bolilor cardiovasculare, bolilor rare, vom putea susține inovarea și vom face ca sistemele de sănătate din România și toate celelalte state membre UE să fie mai puternice și mai rezistente.
În Raportul meu care a primit astăzi votul colegilor din Comisia de Sănătate a Parlamentului European am subliniat că este esențial ca EU4Health să sprijine digitalizarea asistenței medicale prin crearea și aplicarea Registrului european de sănătate electronica, să finanțeze misiuni pentru prevenirea și gestionarea bolilor cronice, să consolideze lupta împotriva cancerului în acord cu Planul european de combatere a cancerului, să susțină și să promoveze vaccinarea, să se concentreze mai mult pe prevenirea bolilor și, cel mai important, să contribuie la reducerea inegalităților în materie de sănătate. Toți pacienții, de la București și Sofia, până la Madrid sau Helsinki au dreptul la îngrijiri medicale de calitate, la spitale curate și dotate cu aparatură de ultimă generație. La fel de important, cu ajutorul Programului EU4Healh trebuie să rezolvăm criza medicamentelor care se accentuează în UE și să ducem campanii susținute pentru a combate consumul de tutun și alcool, extrem de dăunător sănătății”, a arătat Bușoi.
El a susținut că pentru a ne asigura că Programul de Sănătate al UE este pus în aplicare în mod eficient, a propus în Comisia ENVI înființarea unui grup de coordonare format din experți independenți în domeniul sănătății publice și consolidarea rolului Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și Agenției Europene pentru Medicamente (EMA).
„Urmează ca Parlamentul European să voteze acest raport cel târziu în timpul sesiunii plenare din 11-12 noiembrie, iar apoi vom fi gata să începem negocierile cu statele membre pentru ca EU4Heath să poată fi pus în aplicare de la începutul anului 2021”, a punctat Cristian Bușoi, raportorul Parlamentului European pentru Programul de Sănătate EU4Health