Cristian Bușoi a fost selectat în primii 20 „Cei mai influenți eurodeputați” din Parlamentul European

Cristian Silviu Bușoi a fost selectat, din nou, în primii 20 „Cei mai influenți eurodeputați” din Parlamentul European. Cu această ocazie, el le-a mulțumit colegilor săi pentru că i-a acordat votul de încredere.

„Am fost selectat și anul acesta între primii 20 “Cei mai influenți eurodeputați” din Parlamentul European. Este o onoare pentru mine și o recunoaștere a activității mele, cu atât mai mult cu cât aceast top a fost făcut în urma unei analize complexe și obiective la nivelul întregului Parlament. Mulțumesc colaboratorilor mei, colegilor și mai ales dumneavoastră, celor care mi-ați acordat votul de încredere”, a scris, miercuri, el pe contul său de Facebook.

În acest an, primii 20 cei mai influenți eurodeputați din PE sunt: Roberta Metsona, Manfred Weber, Heidi Hautala, Iratxe Garcia Perez, Johan Van Overtveldt, J.F. Lopez Aguilar, Bernd Lange, Stephane Sejourne, Bas  Eickhout, Othmar Karas, Dita Charanzova, Irene Tinagli, Markus Feber, Dimitrios Papadimoulis, Pascal Canfin, Roberts Zile, Cristian-Silviu Bușoi, Jeroen Lenaers, Antonio Tajani și Dragoș Pîslaru.

Despre topul celor mai influenți eurodeputați din Parlamentul European

Această analiză a celor mai influenți eurodeputați din Parlamentul European a fost realizată de EUmatrix.eu, care măsoară influența pe care deputații în Parlamentul European o exercită asupra legislației UE și asupra pozițiilor PE în general. Acest studiu a fost coordonat de Doru Peter Frantescu, CEO EUmatrix.eu (fost CEO VoteWatch Europe), care are 15 ani de experiență în măsurarea dimensiunii politice a politicii UE.

„Aceasta este o analiză obiectivă, calitativă și cantitativă care își propune să evidențieze ce deputați europeni modelează legile în numele a peste 440 de milioane de cetățeni ai UE. Este un instrument cheie pentru a asigura transparența laturii democratice a procesului de elaborare a politicilor UE. Am folosit o metodologie riguroasă, cu indicatori solidi și transparenți, care au fost ponderați pe baza interacțiunilor noastre cu profesioniștii care lucrează atât în ​​cadrul PE, cât și cu PE.

Este important că diferiți deputați europeni au influență în diferite domenii, motiv pentru care am construit atât un indice al influenței politice generale/disipate, cât și indici separați care măsoară influența concentrată în sectoare cheie de politică precum energia, sănătatea, agroalimentarea și digitalul”, a explicat Doru Peter Frantescu.

Această cercetare măsoară influența eurodeputaților printr-o combinație de criterii grupate în următoarele categorii:

  • poziții de conducere formale;
  • poziții de conducere informale;
  • activitatea legislativă efectivă;
  • rețeaua politică;
  • apartenența la comisii;
  • comportamentul de vot.

Potrivit EUmatrix.eu, acest raport nu este menit să sugereze care deputați europeni sunt „mai buni” decât alții, ci mai degrabă care deputați europeni s-au găsit (datorită unei combinații de factori personali și circumstanțiali) în poziții din care au putut să influența politica Uniunii Europene.