În calitate sa de președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European, Bușoi a organizat, în premieră, săptămâna aceasta, împreună cu Mariya Gabriel, comisarul european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, EU Innovation Days (Zilele Europene ale Inovării) în Silicon Valley. Alături de europarlamentarul PNL și de comisarul european s-a aflat o delegație numeroasă din Comisia Europeană, Banca Europeană de Investiții, Consiliul European al Inovării, Institutul European de Inovare și Tehnologie și importanți reprezentanți ai industriei europene.

„Am condus și am participat la dezbateri și întâlniri cu zeci de actori relevanți din ecosistemul de inovație din Silicon Valley, m-am întâlnit cu tineri excepționali, care uimesc cu proiectele lor inovatoare și cu lideri ai unor companii de renume din Europa, stabilite în Silicon Valley”, a arătat Bușoi.

Două evenimente majore au marcat vizita în California

El a spus că două evenimente majore au marcat această vizită în California: Forumul European de Inovare din 22 martie și evenimentul „Europa caută inovatori”.

„Am prezentat în cadrul acestor întâlniri programele pe care UE le are în domeniul Cercetării și Inovării și am întărit ideea beneficiilor colaborării dintre sistemul european de inovare și Silicon Valley. Statele Unite ale Americii sunt cel mai important participant non-UE la programele de cercetare ale Uniunii. Împărtășim aceleași valori și avem aceleași ambiții în domeniul științei și cercetării, pe care îl considerăm esențial pentru progres”, a spus liderul PNL.

România are un potențial extraordinar în domeniul IT

Potrivit acestuia, Europa este un actor major în Silicon Valley. 70 dintre cele mai mari companii din Europa au o prezență permanentă în Silicon Valley și sunt implicate activ în ecosistemul inovației.

„România are un potențial extraordinar, dovedit deja în domeniul IT și al Inteligenței Artificiale, și merită să se alăture acestui ecosistem. Avem nevoie de o strategie urgentă în coordonare cu strategia europeană pentru promovarea specialiștilor noștri valoroși în Silicon Valley și pentru a găsi soluții pentru parteneriate cu companii americane și mai ales fonduri de investiții”, a punctat Cristian Bușoi.

Parteneriatul dintre UE și SUA, creșteri record în domeniul economic

Cu o zi în urmă, europarlamentarul PNL a subliniat importanța parteneriatul dintre UE și SUA, care a dus la creșteri record în domeniul economic. El a menționat că, în ciuda crizelor multiple din ultimii ani, astăzi economia transatlantică a ajuns la cote record.

„Economia europeană și economia americană sunt împreună cea mai mare economie a lumii. Noi reprezentăm jumătate din totalul consumului personal global și aproape o tremie a PIB-ului mondial din punct de vedere al puterii de cumpărare”, a precizat liderul liberal.