Bușoi: Se cere creșterea competitivității economice a Uniunii Europene

Acesta a evidențiat faptul că țările din Europa Centrală și de Est, inclusiv România, joacă un rol esențial în creșterea competitivității economice a Uniunii Europene. Bușoi a subliniat că la nivel politic există o dorință puternică de a implementa măsurile recomandate în Raportul Draghi, astfel încât industria europeană să poată concura pe piața globală.

De asemenea, fostul președinte ITRE a precizat că eforturile se concentrează pe găsirea unui echilibru între obiectivele climatice și necesitatea unei industrii funcționale și competitive. Potrivit acestuia, deși decarbonizarea rămâne un obiectiv principal al Uniunii Europene, este esențial ca acest proces să nu afecteze dezvoltarea economică și sustenabilitatea sectorului industrial.

„Cred că a fost o întâlnire care a reafirmat, încă o dată, voința de la nivel european de a fi mult mai clari și mai aplicați în ceea ce privește susținerea industriei europene.

Există o voință politică puternică la nivel european de a implementa recomandările Raportului Draghi, de a face industria europeană mai competitivă, de a redresa prețurile mari la energie, de a găsi echilibrul între obiectivele climatice care vor rămâne obiectivele Uniunii Europene, cele de decarbonizare, dar și nevoia avea o industrie funcțională și competitivă la nivel global”, a afirmat președintele Comisiei ITRE din perioada 2019-2024.

Probleme privind gazul

Cristian Bușoi a atras atenția asupra provocărilor existente în implementarea legislației europene privind industria și energia, menționând că anumite obiective ar trebui reanalizate.

Acesta a subliniat că, în prezent, există o abordare rigidă în ceea ce privește rolul gazului, care ar trebui să fie mai clar definit și susținut, cel puțin pe durata tranziției energetice.

Sursele de finanțare nu sunt fără fund

De asemenea, Bușoi a evidențiat problema surselor de finanțare pentru planul european de reindustrializare, subliniind că fondurile europene și PNRR nu vor fi suficiente pentru a sprijini toate proiectele.

În acest context, el a precizat că Banca Europeană de Investiții nu dispune de resurse suficiente pentru a acoperi nevoile economiei europene și că sunt necesare soluții inovatoare pentru atragerea capitalului privat și mobilizarea fondurilor de investiții.

Fostul președinte al Comisiei ITRE din Parlamentul European a concluzionat că Europa trebuie să găsească metode mai eficiente pentru a finanța industria și a menține competitivitatea economică, în paralel cu atingerea obiectivelor climatice.

„Există încă o situație nerezolvată, în opinia mea, în ceea ce privește finanțarea acestui plan european de reindustrializare, pentru că nu este suficient să folosim fondurile europene, nu este suficient să folosim PNRR-ul, care oricum se va închide în curând, și probabil că nu va fi timp pentru a susține și a finanța toate aceste proiecte.

Nu sunt bani suficienți, evident, nici la Banca Europeană de Investiții, trebuie soluții mult mai creative în a mobiliza capitalul privat și în a mobiliza fondurile de investiții pentru a finanța industria europeană”, a concluzionat președintele Comisiei ITRE în perioada 2019-2024, Cristian Bușoi.