Cristian Bușoi a susținut că este clar la acest moment că trebuie căutate soluții pentru o implicare mai bună a medicilor de familie în campania de vaccinare.
„Apelul meu către aceștia este să facă un efort, peste ce știu că fac deja, și să se implice cât pot de mult, pentru că este un moment dificil în care românii au nevoie de ei, ca să putem mișca lucrurile, mai repede, spre normalitate. Avem nevoie de stimularea suplimentară pentru medicii de familie implicați în campania de vaccinare și în campaniile mobile, care ajută persoanele nedeplasabile sau pe cele care se află în zonele rurale greu accesibile.
Trebuie acceptat că medicii de familie sunt profesioniști, solicitați deja de o muncă intensă la cabinete, unde fac și consiliere pentru vaccinare și unde urmăresc și posibilele efectele adverse în cazul celor vaccinați. O parte dintre medicii de familie sunt activi în centrele de vaccinare din țară, unii dintre ei chiar coordonând centrele, iar alții, peste 2.000, se află în centrele de permanență, după programul de la cabinet”, a punctat el.
Bușoi: Medicii de familie joacă un rol important
Bușoi a arătat că sunt multe instituții ale administrației publice locale în municipii, care, dacă se organizează, pot pune la punct o adevărată infrastructură mobilă care să furnizeze medicilor de familie kiturile de vaccinare (seringile și EpiPen-urile) pentru a-i scuti pe aceștia de un drum în plus. Eventual, o astfel de colaborare ar putea fi stabilită printr-o procedură clară, pentru că astfel de campanii de vaccinare vor mai fi de-a lungul anilor, iar procedurile trebuie să fie bine definite, pentru ca medicii, autoritățile, casele de asigurări și DSP-urile să poată colabora fără sincope.
„Medicii de familie joacă un rol important și în campania de informare corectă a populației și în combatarea fenomenului fake news. Ei sunt primii care vin în contact cu pacienții, iar oamenii au încredere în sfaturile lor. În special în mediul rural, implicarea medicilor de familie, care trebuie răsplătiți corect, este esențială pentru buna desfășurare a campaniei de vaccinare și informarea corectă a pacienților privind beneficiile vaccinurilor și utilitatea lor în oprirea pandemiei și revenirea la normalitate.
Pentru toate acestea, avem nevoie de o procedură clară, în care să fie prinsă inclusiv răsplătirea medicilor de familie pentru eforturile lor”, a scris Bușoi pe pagina sa de Facebook.