Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European, susține că este nevoie de maximizarea beneficiilor oncologiei chirurgicale pentru pacienții cu cancer din România și întreaga Uniune Europeană.
Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European susține că este nevoie urgentă ca oncologia chirurgicală să fie recunoscută ca disciplină specializată în UE.
UE trebuie să recunoască beneficiile oncologiei chirurgicale
„Este timpul să acționăm. Este nevoie de maximizarea beneficiilor oncologiei chirurgicale pentru pacienții cu cancer din România și întreaga Uniune Europeană. Împreună cu 32 de colegi eurodeputați români și străini am trimis astăzi o scrisoare deschisă, în numele comunității de oncologie chirurgicală și al organizațiilor de pacienți, comisarilor europeni Mariya Gabriel, comisar pentru Inovare și Cercetare, și Stella Kyriakides, comisar pentru Sănătate.
Chirurgia cancerului rămâne cel mai rentabil tratament pentru majoritatea tumorilor solide nemetastazate. 80% dintre pacienții cu cancer vor beneficia de o intervenție chirurgicală de-a lungul drumului pentru tratarea cancerului.
Oncologia chirurgicală a înregistrat progrese enorme în ultimii ani, inclusiv intervenția chirurgicală cu acces minim, tele-robotica și tehnicile ghidate de imagini.
Domeniul de aplicare al oncologiei chirurgicale s-a extins de la intervenția chirurgicală preventivă a cancerului (în sindroamele ereditare) pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer și intervenția chirurgicală pentru cancerele depistate precoce (unde șansele de vindecare sunt mai mari) la cancerele locale avansate și unele metastatice.
Chirurgia cancerului este un proces complex care ar trebui efectuat de către specialiști atestați de stat, care să aibă acces la informații de ultimă oră și experiență clinică solidă. Cu toate acestea, în unele țări ale UE, chirurgia cancerului este efectuată de chirurgi generaliști, fără pregătire de specialitate în oncologie chirurgicală.”, a spus președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European.
Recunoașterea Oncologiei Chirurgicale ca disciplină de specialitate în UE
Mai mult, Cristian Bușoi a ținut să sublinieze că oncologia chirurgicală este recunoscută ca specialitate doar în 8 țări din Uniunea Europeană.
„Accelerarea recunoașterii oncologiei chirurgicale ca specialitate va oferi sisteme de certificare și acreditare pentru chirurgii oncologi, care se vor asigura că pacienții cu cancer beneficiază efectiv de intervenții chirurgicale de calitate și tratamentul optim la care au dreptul. În plus, ar oferi condiții de concurență echitabile pentru o forță de muncă de înaltă calitate, în care expertiza profesională a medicilor oncologi chirurgi este respectată și apreciată.
Importanța oncologiei chirurgicale în îngrijirea cancerului a fost recunoscută în Planul UE pentru combaterea cancerului și în Raportul Comitetului special pentru combaterea cancerului (Raportul BECA). Cu toate acestea, valoarea sa rămâne subestimată și necunoscută publicului.
Prin scrisoarea deschisă adresată celor doi comisari europeni solicităm acțiuni imediate la nivelul UE, pentru ca toți pacienții europeni cu cancer să poată beneficia de o intervenție chirurgicală optimă pentru cancer, așa cum se arată și în Raportul BECA.
Este nevoie de:
•Recunoașterea Oncologiei Chirurgicale ca disciplină de specialitate în întreaga Europă;
• Armonizarea standardelor de educație și formare în oncologie chirurgicală în toată Europa;
• Armonizarea sistemelor de certificare și acreditare pentru chirurgii oncologi din Europa.
•Accesul la o formare de înaltă calitate, sistematică și uniformă privind principiile oncologiei chirurgicale ar trebui să fie asigurat pentru toți chirurgii care tratează cancerul în funcție de țară.
Solicităm așadar Comisiei Europene să ia măsurile necesare pentru a recunoaște oncologia chirurgicală ca disciplină specializată în întreaga Europă pentru a asigura o cale optimă de îngrijire a cancerului, centrată pe pacient.”, a mai transmis Cristian Bușoi.