În România se va construi primul Centru de Excelență în Protonoterapie din Europa Centrală și Europa de Est
În România se va construi primul Centru de Excelență în Protonoterapie din Europa Centrală și Europa de Est.
România are o șansă imensă de a avea acces la o terapie de ultimă generație pentru tratarea cancerului. Centru de Excelență în Protonoterapie va fi finanțat din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Sănătate.
„Protonoterapia este o modalitate de tratament inovatoare, care trebuie susținută. Este important să lucrăm împreună pentru a oferi pacienților oncologici șansa la o viață mai bună și pentru a face din România un punct de referință în domeniul protonoterapiei. Ar fi o realizare remarcabilă să avem în România primul centru de acest gen din Europa Centrală și de Est.
Sunt încântat să văd angajamentul principalilor decidenți din Sănătate în această direcție și voi insista pentru ca acest angajament să devină curând realitate. Protonoterapia oferă o șansă reală la viață pacienților oncologici, mai ales pentru copiii care luptă împotriva cancerului.
Este o modalitate de tratament inovatoare, care trebuie susținută. Este important să lucrăm împreună pentru a oferi pacienților oncologici șansa la o viață mai bună și pentru a face din România un punct de referință în domeniul protonoterapiei”, a explicat, vineri, Cristian Bușoi, Președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European.
Ce este protonoterapia?
Protonoterapia este un tratament inovator împotriva cancerului. Oferă o șansă în plus la viață. Este indicat în tratarea cancerului la copii. Metoda terapeutică poate fi folosită și în tratamentul unor forme de cancer care apar la adulți, cum ar fi cancerul mamar, cancerul esofagian sau cancerul pulmonar, fără celule mici.
Protonoterapia utilizează protonii pentru a furniza o doză de radiații prin care sunt ucise celulele tumorale într-un mod mai precis. Spre deosebire de radioterapia clasică, în terapia cu protoni organele sănătoase au parte de o expunere minimă la radiații.
Terapia cu protoni este utilizată cel mai frecvent pentru a micșora tumorile solide care nu s-au răspândit în alte părți ale corpului. Ea este uneori folosită împreună cu alte tratamente pentru cancer, cum ar fi radioterapie standard, chimioterapie, chirurgie și imunoterapie.
În România, anual, sunt diagnosticați cu cancer cel puțin 400 de copii, dintre care jumătate ar putea fi tratați cu ajutorul protonoterapiei.