Bușoi vede o oportunitate uriașă pentru România

Bușoi spune că gazul din Marea Neagră ar putea deveni o sursă de energie pentru întreaga regiune și ar putea să înlocuiască restul de gaz rusesc, care reprezintă încă aproximativ 14% din mixul nostru energetic, față de procentul anterior de 40%.

Aceasta ar reprezenta, de asemenea, o oportunitate economică extraordinară pentru România.

În același timp, se poate aborda modernizarea rețelelor, inclusiv a distribuitorilor și, în special, a rețelelor primare precum Transelectrica și Transgaz, cu sprijinul fondurilor europene.

Pentru a realiza acest obiectiv, este necesară în primul rând o mobilizare pentru modernizarea rețelelor de energie din România.

„Gazul din Marea Neagră poate să fie sursă pentru întreaga regiune şi ar putea să înlocuiască restul de gaz rusesc, încă în jur de 14% din mixul nostru energetic, de la 40% cât era odată.

Aceasta ar fi şi o oportunitate economică extraordinară pentru România.

În paralel, se poate face o modernizare a reţelelor, atât ale distribuitorilor, dar mai ales reţelele primare, Transelectrica, Transgaz, şi tot cu ajutorul fondurilor europene.

Europarlamentarul Cristian Buşoi, președintele Comisiei pentru Industrie din Parlamentul European, a menționat că aici este necesară o mai mare mobilizare și sprijin pentru cele două companii implicate, care se află în situații diferite. El a indicat că Transgaz este mai avansată în ceea ce privește anumite proiecte de interconectare și de modernizare a rețelelor.

Bușoi a subliniat că noile capacități de producție vor necesita un anumit timp pentru a înlocui complet cărbunele și că este esențial să oferim o alternativă pentru locuitorii zonelor afectate. El a menționat că aceste capacități trebuie să funcționeze în paralel sau cel puțin din punct de vedere teoretic.

Aici e nevoie de mai multă mobilizare şi mai mult sprijin către aceste două companii aflate într-o situaţie diferită, pentru că Transgaz e mai înaintat în ce priveşte anumite proiecte de interconectări şi de reţele.

Noile capacităţi de producţie vor trebui o perioadă, până când eliminăm cărbunele şi trebuie să oferim alternativă oamenilor de acolo, ele trebuie să funcţioneze cumva în paralel sau cel puţin din punct de vedere teoretic”, a spus europarlamentarul Cristian Buşoi, preşedintele comisiei de industrii din PE, sâmbătă, la emisiunea Be EU, de la Antena 3 CNN.