Cristian Bușoi consideră că preocupările și nemulțumirile medicilor sunt întemeiate. În opinia sa, înțelegerea acestora de către Guvern este esențială.
Europarlamentarul PNL a arătat că este crucial ca Executivul să abordeze și să rezolve rapid aceste probleme, ținând cont de nevoile și revendicările exprimate de medicii din întreaga țară.
Conform lui Cristian Bușoi, un parteneriat solid cu medicii de familie și specialiștii ambulatori este necesar. El este util pentru îmbunătățirea accesului pacienților la servicii de înaltă calitate, promovarea prevenției și reducerea birocrației.
„Guvernul trebuie să țină cont de nemulțumirile exprimate de medicii din toată țara și să ofere soluțiile necesare, mai ales că există posibilitatea ca revendicările să fie rezolvate”, a scris liderul PNL pe Facebook.
Cristian Bușoi insistă pentru menținerea salariilor medicilor
Europarlamentarul PNL a arătat că accelerarea procesului de digitalizare a sistemului medical este, de asemenea, esențială. În opinia sa trebuie să se asigure în același timp predictibilitate. În pus, trebuie să se mențină nivelurile de venit ale medicilor.
El a explicat că performanța în actul medical nu poate fi solicitată în condițiile diminuării semnificative a veniturilor acestora.
Bușoi a mai spus că în cadrul implementării planului de cancer și a obținerii unui acces îmbunătățit la medicamente și terapii de ultimă generație, este necesară o administrare eficientă a bugetului CNAS.
Liderul liberal a menționat că acest lucru ar trebui să se realizeze prin gestionarea inteligentă a resurselor.
Liderul PNL indică eventuale rectificări bugetare pozitive
Totodată, dacă este necesar, trebuie făcute eventuale rectificări bugetare pozitive, fără a afecta veniturile medicilor de familie și a celor din ambulator.
„Este adevărat că există nevoi și ținte în implementarea planului de cancer, că vrem un acces mai bun la medicamente și terapii de ultimă generație, dar și bugetul CNAS a crescut și putem obține toate acestea prin gestionarea eficientă a banilor și prin eventuale rectificări bugetare pozitive, fără ca actualele venituri ale medicilor de familie și medicilor din ambulator să fie afectate.
El și-a exprimat convingerea că noua conducere a CNAS, împreună cu Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor, va găsi soluții adecvate. Acestea ar trebui oferite într-un timp cât mai scurt. Ele trebuie să vină în sprijinul nevoilor și aspirațiilor comunității medicale.
Medicii amenință cu închiderea cabinetelor
Amintim că după protestele fermierilor și transportatorilor a venit și rândul cadrelor medicale să își strige neajunsurile. Este vorba de medicii de familie și cei din policlinici. La acest moment există pericolul închiderii cabinetelor din cauza reducerilor iminente de bugete care urmează să intre în vigoare la 1 februarie.
În absența unei soluționări urgente a problemelor financiare decontate de la CNAS, medicii de familie ar putea solicita direct plata serviciilor de la pacienți.
Cristian Celea, fostul președinte al Casei Naționale de Sănătate, a avertizat că fondurile alocate în domeniul sănătății vor ajunge doar până în luna septembrie. Noul președinte al CNAS, Valeria Herdea, recent numit, va începe negocierile cu medicii de familie începând de joi.