Cristian Bușoi a făcut referite la scrisoarea Letoniei, Austriei, Sloveniei, Bulgariei și Cehiei către Comisia Europeană. În opinia sa, se poate spune că nu ajută ridicarea de semne de întrebare privind corectitudinea distribuției vaccinurilor, procedura fiind stabilită chiar de statele membre.

„Deseori Uniunea Europeană este luată ca țintă pentru situații în care guvernele nu găsesc rapid soluții pe măsura unor probleme politice interne presante. Este o reacția cumva firească. Nu ajută însă pentru a consolida încrederea în UE și pentru a derula eficient procesul de vaccinare.

Un lucru trebuie spus. Era inevitabil ca, într-o campanie de vaccinare desfășurată la asemenea dimensiune și cu un efort de organizare fără precedent, să apară disfuncționalități inerente, însă în timp ce Uniunea Europeană este acuzată pentru problemele de derulare a campaniei de vaccinare, guvernele naționale au rolul principal în planurile de vaccinare”, a comentat liberalul, pe Facebook.

Bușoi a spus cum s-a stabilit mecamismul de distribuție

El a menționat că face aceste afirmații din poziția de responsabil al Parlamentului European de relația cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). Bușoi este și președinte al Comisiei pentru Industrie și Cercetare din Parlamentul European (INTRE). Din aceste poziții, Bușoi este constant în contact cu EMA și urmărește îndeaproape desfășurarea campaniei de vaccinare.

„În acest sens, Comisa pentru Sănătate și Comisia ITRE din Parlamentul European au audiat liderii celor mai mari companii producătoare de vaccin, tocmai pentru a semnala clar că UE așteaptă respectarea angajamentelor asumate de industria farma și ține un control strict al campaniei de vaccinare, pe măsura investițiilor majore făcute.

Mecamismul de distribuție a fost convenit de Comisia Europeană cu statele membre, iar dozele au fost distribuite ținând cont și de datele epidemiologice, fiind la latitudinea statelor cum le distribuie. S-a decis, astfel, să se țină seama și de gravitatea diferită a pandemiei, pentru ca statele cu problemele cele mai grave în confruntarea cu pandemia să poată accesa mai multe doze, dacă există guverne care aleg să nu utilizeze partea lor, conform distribuției proporționale.

Mecanismul este unul normal

Acesta este un mecanism normal, întrucât nu toate statele au fost afectate la fel și soluția a fost de a răspunde problemei în funcție de gravitate”, a arătat Bușoi.

El a menționat că pentru a desfășura procedura de achiziție centralizat și eficient s-a stabilit un Board Director. Acesta include experți din toate statele membre al cărui rol este tocmai să ofere sprijin pe durata procesului de evaluare și achiziție a vaccinurilor anti COVID-19.