Europarlamentarul român atrage atenția asupra efectelor acestui vot din Parlamentul European, care vizează sistemul de comercializare pentru certificatele de emisii din Uniunea Europeană.
Europarlamentarul Cristian Bușoi s-a arătat surprins de votul de miercuri din Parlamentul European privind respingerea poziției echilibrate a Grupului PPE legată de Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS).
Liberalul a precizat că raportul urmează să se întoarcă în Comisia ENVI din Parlamentul European, „unde sper să se păstreze anumite puncte de echilibru”. De asemenea, europarlamentarul a menționat că UE trebuie să-și atingă obiectivele climatice asumate, dar trebuie avută în vedere perioada tulbure prin care traversăm, care pune „mai multă presiune pe economie și pe cetățeni”.
Vot cu efecte îngrijorătoare în Parlamentul European
„Un vot cu efecte foarte îngrijorătoare pentru industria europeană și interesele strategice ale României, astăzi, în plenul Parlamentului European.
Poziția echilibrată susținută de Grupul PPE privind Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) a fost respinsă la votul final de o largă coaliție, formată din reprezentați ai grupului Socialiștilor, Ecologiștilor și ai Renew, pe motiv că Raportul Liese, amendat în plen, nu este suficient de “verde” și de ambițios.
M-a surprins și lipsa de reacție a grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), care a votat împotrivă din considerente total opuse, fără să țină cont că este posibil să nu mai avem șansa unui raport echilibrat, la următorul vot.
Urmează ca Raportul să se întoarcă în Comisia ENVI din Parlamentul European, unde sper să se păstreze anumite puncte de echilibru. DA, este esențial să ne atingem obiectivele climatice asumate la nivel european, dar nu avem nevoie de și mai multă presiune pe economie și pe cetățeni, mai ales în aceste vremuri tulburi, pe care le traversăm. State precum România și alte state din Europa Centrală și de Est trebuie sprijinite financiar în mod continuu și consistent pentru a realiza obiectivele din Green Deal.
Să rămânem echilibrați si rezonabili!”, transmite europarlamentarul Cristian Bușoi într-o postare pe contul său de Facebook.
Reforma pieţei carbonului, considerată insuficient de ambiţioasă
Menționăm că, eurodeputaţii au respins miercuri, în şedinţă plenară, un text-cheie privind reforma pieţei europene a carbonului, considerat insuficient de ambiţios de Verzi şi de stânga, ceea ce va duce la o renegociere completă a acestui pilon al planului pentru combaterea schimbării climatice al UE în cadrul unei comisii parlamentare, relatează AFP.
Acest text, care prevede extinderea pieţei de schimb a cotelor de emisii de CO2, dar şi suprimarea cotelor gratuite pentru industriaşii europeni în schimbul unei taxe pe carbon la frontierele UE, a fost respinsă spre surprinderea generală cu 340 de voturi contra, 265 pentru şi 34 de abţineri.
Parlamentul European urmează să se pronunţe miercuri asupra a opt din cele 14 texte din foaia de parcurs propusă în iulie 2021 de Comisia Europeană pentru a reduce cu 55% până în 2030, în raport cu 1990, emisiile de gaze cu efect de seră în UE.
„Lovitură de trăsnet! Majoritatea trebuie să-şi revadă propunerea (…) din cauza regulilor insuficient de ambiţioase. Clima nu aşteaptă”, a comentat eurodeputata Karima Delli (Verzi).
„Ce zi teribilă. Este o ruşine să vezi extrema dreaptă votând cu socialiştii şi cu Verzii”, a declarat Peter Liese, din grupul PPE, raportor al textului respins, într-o ambianţă foarte tensionată în hemiciclul Parlamentului European de la Strasbourg.
Eurodeputatul german a făcut apel la revizuirea textului în comisia parlamentară de specialitate pentru a propune un vot ulterior asupra unei variante revizuite, ceea ce o largă majoritate a eurodeputaţilor a aprobat.
Ce prevede proiectul respins de Parlamentul European
Propunerea legislativă supusă votului eurodeputaţilor privind piaţa carbonului reprezintă un compromis între PPE, primul grup ca pondere din PE, şi Renew Europe (centrişti şi liberali).
Aceasta prevedea în special o reducere cu 63% până în 2030, în raport cu 2005, a emisiilor sectorului supuse tranzacţiilor pieţei europene de carbon – mai mult decât obiectivul propus de Comisia Europeană (-61%), dar în recul net faţă de votul din Comisia ENVI (Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară) a PE (-67%).
De asemenea, textul prevedea ajustarea calendarului pentru eliminarea cotelor de emisii gratuite acordate industriaşilor europeni, pe măsură ce vor fi taxate importurile în UE în sectoarele poluante pe baza preţului CO2 european.
Un amendament al textului, propus de PPE şi adoptat miercuri, cerea o menţinere până în 2034 a acestor cote gratuite în UE, în numele competitivităţii întreprinderilor, ceea ce amâna până în 2034 introducerea completă a taxei pe carbon la frontiere.
Anterior, Comisia ENVI a votat ca această „ajustare la frontiere” să se aplice în totalitate din 2030 (cinci mai devreme decât propunea Comisia) şi ca aceste cote gratuite să fie suprimate de la acea dată.
Textul final care includea acest amendament a provocat o puternică opoziţie a Verzilor, social-democraţilor şi stângii radicale, dar şi a extremei drepte în hemiciclu.